1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Alsancak Limanı dar geliyor
Alsancak Limanı dar geliyor

Alsancak Limanı dar geliyor

İTO Başkan Ekrem Demirtaş, "Limanda yaşanan sıkışıklık kruvaziyer limanının ne kadar büyük bir aciliyet olduğunu gösteriyor" dedi.

A+A-

İzmir Alsancak Limanı yolcu rıhtımına yanaşan 5 gemi, yolcuların karaya çıktığı ve gemilerine döndükleri zamanlar başta olmak üzere gün boyunca uzun kuyruklar ile sıkışıklar oluşturdu. İTO Başkan Ekrem Demirtaş, "Limanda yaşanan sıkışıklık kruvaziyer limanının ne kadar büyük bir aciliyet olduğunu gösteriyor" dedi.

İzmir Alsancak Limanı'na aynı anda Aida Diva, MSC Magnifica kruvaziyer gemileri, Türk yolcuları Yunan Adaları'na götüren Ocean Majesty ile 2 Yunan Askeri gemisi aynı anda yanaşınca, yolcu rıhtımında uzun kuyruklar oluştu. Limanda bulunan yolcu sayısı, mürettebat ve askeri gemi personeli toplamı 8 bin kişiye ulaşırken özellikle sabah saatlerinde ciddi sorunlar yaşandı. Alsancak Limanı'nın yolcu salonu küçük olduğu için Ocean Majesty gemisinden çıkacak olan yolcular pasaport işlemleri ve bagaj kontrolü nedeniyle ne yazık ki güneş altında rıhtımda beklediler. Tek X- Ray cihazı ile Ocean Majesty gemisinin yolcularının bagajları kontrol edilirken aynı anda MSC Magnifica ve Aida Diva gemilerinin yolcuları yaptıkları alışverişin sonucunda gemilerine dönmeleri sıkışıklık yarattı. Ocean Majesty gemisinden çıkış yapan yolcuların işlemleri durdurularak, Msc ve Aida gemilerine giriş yapan transit yolcuların kontrolüne dönüldü. Ocean Majesty i gemisine binerek ada turlarına seyahate çıkacak kişilerin kontrol işlemleri için liman esnaf koridorunda bir banko açılırken, bagajlar tuvaletlerin olduğu bölüme kadar yığıldı. Aynı anda Msc Magnifica gemisinden 30 kişi çıkış, 29 kişi giriş yapmak için beklerken oluşan kuyruklar, İzmir'de sadece bir gün geçirecek olan yabancı turistler arasında tepkiyle karşılandı.

Bankolar Yetersiz
Limanda yaşanan büyük sıkışıklığın Oda personeli tarafından yerinde tespit edilerek bir rapor haline getirildiğini belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Sonuç olarak 650 kişilik bir gemide giriş-çıkış işlemlerinin yapılabilmesi için giriş için 3, çıkış için 3 olmak üzere en az 6 banko gerekiyor. 3000 kişilik gemi operasyonlarında banko sayısı 40'a kadar çıkabiliyor. Oysa bizim limanımızda bankolar yetersiz, tek bir tane X-Ray cihazı var o da yetmiyor" dedi. Devamlı olarak İzmir'e en hızlı şekilde yeni bir kruvaziyer limanı yapılması gerektiğini söylediklerini, bunun için proje hazırlayarak konuyu Ankara'da takip ettiklerini hatırlatan Demirtaş, şöyle konuştu: "Daha önce de söyledik, gelmek isteyen gemilere yerimiz yok gelmeyin diyoruz. Aynı anda 3-4 gemi ağırlayamıyoruz, büyük problem yaşıyoruz. Liman personeli, görevli emniyet mensupları büyük özveri ile çalışıyor ama kapasite ve fiziki koşullar yeterli değil. Tüm bu söylediklerimizi 5 geminin yanaştığı günde acı bir tecrübe ile bir kez daha yaşadık. "Kruvaziyer limanı 2012'ye yetişecek ise İzmir'i homeport yapıp programımıza alacağız" diyen şirketler var. Bugünkü şartlar altında İzmir'den yolcu binmek istediği zaman neler olacağını Ocean Majesty gemisi ile açıkça gördük, uzun kuyruklar oluştu. Tüm bu yaşananlar kruvaziyer limanına ne kadar acil ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Liman 2012'ye yetişmeli ama bu tarihe kadar geçecek olan yaklaşık 2 yıllık süre boyunca limanda böyle sıkışıklıklar, kuyruklar yaşanmaması için gereken önlemler alınmalı"

Bu haber toplam 1035 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.