1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yıldırım'ın taşımacılıktaki memnuniyeti
Yıldırım'ın taşımacılıktaki memnuniyeti

Yıldırım'ın taşımacılıktaki memnuniyeti

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ölçümlere göre, taşımacılık sektörünün mevzuata uyumunun yüzde 98'e ulaştığını belirterek, bunun çok ciddi bir oran olduğunu söyledi.

A+A-

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Ankara'nın Kazan ilçesinde bulunan Ankara Lojistik Üssü'nde gerçekleştirilen ''Taşımacılık Mevzuatı Bilgilendirme Toplantısı'' açılışında konuştu.

Taşımacılık sektörünün son 30-40 yılda önemli değişikliklere uğradığını belirten Yıldırım, küreselleşmeyle birlikte bu sektörde sistematik bir tedarik zinciri anlayışının geliştiğini ifade etti.

Yıldırım, Ankara Lojistik Üssü gibi tesislerin sayısının artması gerektiğini vurgulayarak, lojistik üslerinde demiryolu bağlantısının da TCDD Genel Müdürlüğü desteğiyle sağlanabildiğini söyledi. Yıldırım, Ankara Lojistik Üssü'ne de bu şekilde bir demiryolu bağlantısı oluşturulabileceğini belirtti.

Karayolu Taşımacılığı Kanunu ile taşımacılık türlerinin belirlendiğini anlatan Yıldırım, kanunla sektörün yeni baştan düzenlendiğini, bu durumun da başlangıçta bazı sorunlara yol açtığını dile getirdi. Yıldırım, bu kanunun iktidarları döneminde TBMM'de en kısa sürede kabul edilen düzenleme olduğuna dikkati çekerek, ''Çok zor bir işti. Bana tavsiye edilenlere uysaydım bu işe hiç girmemem lazımdı. 'Çok sıkıntılı bir alan buraya sen değme' dediler. Ama biz rahat etmek için değil, rahatsız olmak için geldik'' diye konuştu. O dönem yaşanan sorunların şimdi yön değiştirdiğini ifade eden Yıldırım, artık sektörden mevzuatın varlığına yönelik değil, herkese eşit şekilde uygulanmasına yönelik uyarılar aldıklarını ve bu durumdan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Düzenlemeyle lojistik sektöründe filonun durumunu anlık olarak takip edebildiklerini anlatan Yıldırım, bu sayede sektöre yönelik politika belirlemenin de kolaylaştığına işaret etti.

Gelişmiş ülkelerde lojistik alanının ticari bir faaliyet olarak görülmediğini, ulaşım altyapısı bakımından ele alındığını kaydeden Yıldırım, Türkiye'nin de bu yönde ilerleme sağlaması gerektiğinin altını çizdi.

Yıldırım, taşımacılık alanında düzenleme konusunda Türkiye'nin geç kaldığını ancak yürürlüğe giren kanunla kısa zamanda çok yol katettiğini söyledi.

İktidara geldiklerinde 6 milyon civarında olan motorlu taşıt sayısının geçen zaman içinde 14 milyona ulaştığını ancak ulaştırma alanındaki yatırımlar sayesinde ölümlü kaza oranlarında ciddi ölçüde azalma olduğunu vurgulayan Yıldırım, ''Ancak, yol kusurlarından kazalar 4 kat azaldı. Sürücü hatalarındaki artış hala devam ediyor. Demek ki insan eğitimine çok daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor. Mesleki yeterlilik anlamında sürücülere eğitimler vermemiz gerekiyor'' dedi.

Taşımacılık sektöründe işin türüne göre sertifika verildiğini anımsatan Yıldırım, en ucuz sertifikayı alarak her işi yapmak isteyenlerin olduğunu fakat bu tür girişimlere prim vermediklerini söyledi.

Araç muayene istasyonlarının devreye girmesiyle yollarda can ve mal güvenliğini tehlikeye atan araç sayısının çok azaldığını kaydeden Yıldırım, ilk muayeneye gelen 100 araçtan 60'ının, ikinci muayeneye gelenlerden ise 96'sının muayeneyi geçtiğini söyledi.


Teknik ömrünü doldurmuş 1979 yılı ve öncesindeki yıllarda üretilmiş kamyon ve tanker gibi taşımacılık sektöründe kullanılan 23 bin 475 aracı hurdaya ayırmayı başardıklarını bildiren Yıldırım, yaş sınırını 1985'e çektiklerini ve yeni hedeflerinin 100 bin araç olduğunu belirtti. Yıldırım, ''Bu şekilde lojistik filomuzun gençleşmesini sağlayacağız'' dedi.

Irak'ta savaş yaşandığı dönemde bu ülkeye taşımacılık yapan sürücülerin üzücü olaylar yaşadığını hatırlatan Yıldırım, bu sürücülerden 82'sinin ailesine Ulaştırma Bakanlığı döner sermayesinden bugüne kadar 3 milyon lira yardım yaptıklarını kaydetti.

Taşımacılık sektöründe, kanuni düzenlemeyle birçok sorunun üstesinden geldiklerini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

''Ölçümlere göre, taşımacılık sektörünün mevzuata uyumu yüzde 98'e ulaştı. Bu çok ciddi bir orandır. Buna ulaşılmasında en büyük gayret, sektörde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilerin. Öte yandan Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve diğer kamu çalışanlarının da etkisi olmuştur. Ülkemizin taşımacılık sektöründe bu işbirliğinin devamını diliyorum.''

Ankara Lojistik Üssü Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Gündüz, tesisin inşası için başlangıçta 100 milyon dolar tutarında yatırım yaptıklarını, gelecek yıl da aynı miktarda yatırım yapacaklarını söyledi.

Gündüz, tesiste 400 işletme ve 4 bin çalışanın faaliyet göstereceğini bildirdi.

Kamyonum Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nuray Pekcan ise sektörü bilgilendirmeye yönelik bugüne kadar 30'a yakın toplantı gerçekleştirdiklerini ve bundan sonra da yapacakları etkinliklerle çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Marmaray'da Yeni İhale
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, programın ardından bir gazetecinin Marmaray Projesinde yüklenici firma tarafından feshedilen bir bölüm için yeniden ihale açıldığını hatırlatarak, görüşlerini sorması üzerine şunları söyledi:

''Arkadaşlarımız gereken tedbirleri aldı. Yalnız tabii yaşanan sıkıntılar, hukuki bir konu olarak devam ediyor yüklenici ile idare arasında. Biz yükleniciden kaynaklandığını düşünüyoruz. O nedenle böyle bir tedbir almayı tercih ettik. Bundan sonra da benzer olayların yaşanmaması için arkadaşlarımız azami gayreti gösterecekler.''

Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürü Ahmet Arslan da Marmaray Projesi'nde bazı yüklenici firmalarla fesih yaşandığını ifade ederek, şunları dedi:

''Yaşanan bir süreç var. Tabii ki herkes kendinin haklı olduğunu düşünüyor, yüklenici kendisinin haklı olduğunu düşünüyor, idare kendisinin haklı olduğunu düşünüyor. Bunun haklılığıyla ilgili zaten müesseseler belli. Hakem heyetleri, tahkimler var. Onlar karar verecekler. Sonuçta bizim için önemli olan Marmaray Projesi'ni yürütmek olduğuna göre, biz bir an önce tekrar ihaleye çıkıp projeyi kaldığı yerden devam ettirmek istiyoruz.''

İhaleye çıktıklarını ve ilgi duyan çok sayıda firma bulunduğunu belirten Arslan, 7 Ocakta teklifleri alacaklarını, şartnamelerin ayın 9'u itibariyle verilmeye başlanacağını bildirdi.

AA

Bu haber toplam 952 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.