1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. BIMCO’nun ilk kadın başkan yardımcısı
BIMCO’nun ilk kadın başkan yardımcısı

BIMCO’nun ilk kadın başkan yardımcısı

Şadan Kaptanoğlu BIMCO’nun ilk kadın başkan yardımcısı olarak da tarihe geçti.

A+A-

28 Mayıs 2013 tarihinde denizcilik sektörü için çok önemli bir gelişme yaşandı. Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi’nin The Baltic and International Maritime Council-BIMCO) başkan yardımcılığına DTO Yönetim Kurulu Üyesi ve BIMCO İcra Kurulu Üyesi Şadan Kaptanoğlu seçildi. BIMCO geleneklerine göre, BIMCO Başkan Yardımcısı seçilen isim, iki dönem sonra BIMCO başkanlığına otomatik olarak aday gösteriliyor. Şadan Kaptanoğlu BIMCO’nun ilk kadın başkan yardımcısı olarak da tarihe geçti. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)’dan sonra uluslararası denizcilik sektöründe en önemli çatı kuruluşu olan BIMCO’nun başkan yardımcılığına Şadan Kaptanoğlu’nun seçilmesi Türk denizcilik sektöründe de büyük sevinç yarattı. Kaptanoğlu’na başarılar diliyor ve bu sayımızda BIMCO’nun nasıl bir kuruluş olduğunu ve neler yaptığını sizlerle paylaşıyoruz.

Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (The Baltic and International Maritime Council-BIMCO) Genel Kurulu Fransa'nın Başkenti Paris'te 28 Mayıs 20013 tarihinde yapıldı. BIMCO İcra Kurulu Üyesi Şadan Kaptanoğlu, BIMCO Başkan Yardımcılığı'na seçildi. Türkiye için çok önemli olan bu gelişme özellikle denizcilik sektöründe büyük bir sevinç ile karşılandı. İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve BIMCO Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu, seçimin ardından yaptığı ilk açıklamada; “Bir Türk denizcisinin böyle büyük bir organizasyonda başkan yardımcılığına seçilmesinin, Türk denizcilik sektörü için önemli olduğunu dile getirdi.Türk denizcilik sektörünü en iyi şekilde temsil edeceğini ifade eden Kaptanoğlu, bu göreve gelmesinden dolayı mutlu olduğunu da sözlerine ekledi. Paris’te yapılan BIMCO Genel Kurulu’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na da John Denholm seçildi. Gelecek dönem başkanlığına ise, başkan yardımcısı Philippe Louis-Dreyfus getirildi.BIMCO geleneklerine göre, BIMCO Başkan Yardımcısı seçilen isim, iki dönem sonra BIMCO başkanlığına otomatik olarak aday gösteriliyor. BIMCO Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu, iki dönem sonra BIMCO yönetim kurulu başkanı olacak. BIMCO’nun diğer başkan yardımcılığına ise, Güney Kore’den Young Min Kim seçildi.
 

Bu sene yapılan genel kurulda öne çıkan konulardan biri de, Dokümantasyon Komitesi’nin 100. Yılının kutlanması oldu. Kaptanoğlu, BIMCO’nun ilk kadın başkan yardımcısı olarak da tarihe adını yazdırdı.Genel Kurul’da diğer öne çıkan konu ise 100 yıl önce yine Paris’te aynı otelde yapılan toplantıya ilk kez kadın denizcilerin katılması idi. Dünya denizcilik sektörünün önemli örgütlerinden biri olan Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) Başkan Yardımcılığı'na seçilen Şadan Kaptanoğlu'na, yeni görevinde bir kez daha başarılar diliyoruz.


Şimdi gelin bu örgütün neden bu kadar önemli olduğunu, hangi konularda karar mercii olduğunu masaya yatıralım.
 

Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO)
 

Merkezi Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bulunan ve 1905 yılında kurulan BIMCO uluslararası bir denizcilik konseyidir. Denizcilik şirketleri ve kuruluşları,özellikle de armatörler BIMCO’yaüye olmaktadırlar. BIMCO’nun kulüp üyesi olan İMEAK Deniz Ticaret Odası da 1986 yılında BIMCO’yaüye olmuştur.
BIMCO uluslararası denizciliğin Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)’dan sonra en önemli çatı kuruluşudur. BIMCO denizciliği ilgilendiren ülkelerin ortak payda konularında gerekli çalışmaları uluslararası boyutta gerçekleştirmektedir.Her ülke kendi içinde de BIMCO’nun aldığı kararlar doğrultusunda çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca BIMCO, tip konşimentolar, gemi kirasözleşmesi örnekleri, gemi kira sözleşmesi klozları gibi tek tip dokümanları uluslararası denizcilik sektörüne kazandırmaktadır. Dünya limanlarını deniz trafiği ve tarifeler yönünden inceleyen BIMCO,hazırladığı bültenlerleüyelerine ve denizcilik endüstrisine bilgiler verir. BIMCO aynı zamanda eğitim alanında da etkin bir konseydir.
 

BIMCO denizcilik sözleşmelerinin geliştirilmesi ve güncellenmesi için çalışmalar yapar. Böylece sözleşme standartlarını yükseltmeyi amaçlayan BIMCO, ticari tarafların sözleşme ve hükümler üzerindeki yorum farkından kaynaklanan uyuşmazlıkları azaltmak için yardımcı olmaktadır. Şimdi de BIMCO’nun önemli organlarına bir göz atalım.
 

BIMCO Genel Kurul Toplantısı: BIMCO Olağan Genel Kurul Toplantısı iki yılda bir yapılır. Eğer yönetim kurulu genel kurul toplantısına gerek olduğunu bildirirse, o zaman Özel Genel Kurulu Toplantısı gerçekleştirilebilir.
BIMCO Yönetim Kurulu: Normal olarak yılda bir defa yapılır; ancak ihtiyaç olduğu takdirde daha fazla toplantı da yapılabilir.BIMCO Yönetim Kurulu’nda İMEAK Deniz Ticaret Odası Yavuz Kalkavan ile temsil edilmektedir. Yedek üye ise Erhan Bayraktar’dır.
 

BIMCO komiteleri


BIMCO’nun değişik komiteleri önemli konu başlıklarında görev yapmaktadır. BIMCO Dokümantasyon Komitesi’nde İMEAK Deniz Ticaret Odası’nıProf. Dr. Fehmi Ülgener temsil edilmektedir. Yedek üye ise, Faruk Miras’tır. Bu komitenin haricinde BIMCO Denizcilik Komitesi ve BIMCO Denizde Güvenlik Komitesi de bulunmaktadır.

BIMCO eğitim alanında da çalışmalar yapmaktadır

BIMCO; hem BIMCO üyeleri, hem de üye olmayanlar için dünya çapında çeşitli kurslar düzenlemektedir. Sektör uzmanları bu eğitimlerde katılımcılara denizcilik endüstrisi ile ilgili durumlar ve güncel konularda rehberlik ederler. Bu kurslar çok popülerdir ve genellikle katılımcı sayısı sınırlı olduğu için eğer kaydolmak istiyorsanız, www.bimco.org üzerinden yeni kurs programlarını takip edebilir, böylece BIMCO üyeliği indirim hakkına da sahip olabilirsiniz.Tüm BIMCO kurs ve seminerleri kurum-içi eğitimler olarak sunulmaktadır. Sadece BIMCO üyeleri için geçerli olan bu büyük grup çalışmaları, uygun maliyetli bir eğitim yoludur. Tüm kurslar kurumun özel ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenmekte ve dünya çapında sunulmaktadır. Bu konudadaha fazla bilgi edinmek istiyorsanı[email protected] ile irtibata geçebilirsiniz.

Son olarak BIMCO’danyapılan bir açıklamada da, şimdiki BIMCO Genel Sekreteri olan Torben C. Skaanild’in 2013 yılı sonlarında emekli olacağı ve BIMCO Genel Sekreterliği görevine halen İngiltere Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı olan Angus R. Frew’un geleceği belirtildi.Geçmiş yıllarda İMEAK Deniz Ticaret Odası BIMCO Yönetim Kurulu’nda, önce Eşref Cerrahoğlu,ardından da Metin Kalkavan tarafından temsil edilmişti.

virahaber.com
 

Bu haber toplam 2994 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.