1. HABERLER

  2. SU SPORLARI

  3. Dünya rekorunu kırmak istiyor
Dünya rekorunu kırmak istiyor

Dünya rekorunu kırmak istiyor

Sualtı sporcusu Şahika Ercümen, Dünya dikey dalış rekorunu Türkiye’ye kazandırmak için türlü zorluklara katlanıyor.

A+A-

Sualtı sporcusu Şahika Ercümen, Dünya dikey dalış rekorunu Türkiye’ye kazandırmak için türlü zorluklara katlanıyor. Rekor denemesi için yeterli sponsor bulayan Ercümen önce diyetisyenlikten kazandığı tüm parayı harcadı ardından bir TV kanalı için çekilen Fear Factor yarışmasından kazandığı parayla Mısır’da çalışmalarını tamamladı.

 

FOTOĞRAFLAR İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN

 

Türkiye’yi uluslararası yarışmalarda başarıyla temsil eden ve 150 madalya kazanan sualtı sporcusu Şahika Ercümen, Dünya Dikey Dalış Rekoru’nu kazanmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nun 4 dalda milli sporcusu olan Ercümen, 67 metre ile A.B.D’li sporcu Tanya Streeter’a ait olan dünya dikey dalış rekorunu 70 metreye çıkartmayı hedefliyor. 2001 yılından beri 4 dalda(sualtı hokeyi, sualtı rugbysi, sualtı navigasyonu ve serbest dalış) milli takımda yer alan dünyanın ilk ve tek sporcusu Şahika, rekoru ülkemize kazandırmak için büyük çaba sarf ediyor.

 

Sponsoru olmayınca yarışmada kurbağa yedi, kampın parasını kendi ödedi 

Türkiye’de sualtı sporlarına sponsorların ilgi göstermediği gerçeğine rağmen rekordan vazgeçmeyen milli sporcu, antrenmanları için uzun süre yer aradı. Derinliği 100 metreyi bulan bir kıyı şeridi arayan Şahika, mesleği olan diyetisyenlikten kazandığı parayla Kaş’a gitti. Kendi parasıyla kamp yaparak rekora hazırlanan milli sporcu, kış ayları boyunca antrenmanlarına devam etti. İstanbul’a gelen 25 yaşındaki sporcu yeterli derinlikte kıyı olmadığı için antrenmanlarını köpekbalıklarıyla dolu bir havuzda devam etti. Turkuazzo’da kum kaplan köpekbalıklarının bulunduğu havuzda dalışlar yapan Şahika, diyetisyenlikten kazandığı tüm parayı kendisini geliştirmek için harcadı. Bir TV kanalının Arjantin’de yaptığı Fear Factor adlı ekstrem spor yarışmasına katılan Şahika 3 ay içinde büyük ödülün sahibi oldu. İnsan bedenini ve cesaretini zorlayan çeşitli oyunları başarıyla geçen Şahika, yarışma boyunca kurbağaları ağzıyla topladı, onlarca metre yüksekte yürüdü, suyun altında dakikalarca kaldı. Yarışmadan 50 bin TL kazanan genç kız, Türkiye’ye döner dönmez en ciddi kampını yapmak için Mısır’a gitti.

 

Yarışmada kazandı rekor kampında harcadı, hakem parasını kendi verdi 

Mısır’ın Dahab kentinde dünyaca ünlü serbest dalış rekortmeni ve eğitmeni İtalyan Umberto Pelizzari’nin kampına katılan Şahika, aldığı derecelerle diğer sporcuları şaşırttı. 2001’de 138 metreye aletsiz inen Pelizzari’den dersler alan Ercümen, suyun altında kaldığı süreyi ve derinliği her geçen gün arttırdı. Mısır’da 70 metre derinlik için günde 10 saat antrenman yapan Ercümen, bu kez 14 tonluk balina köpekbalıkları ile yüzdü. Pelizzari’nin desteğiyle rekor için iddialı duruma gelen Şahika yine kendi imkanlarıyla Dünya Sualtı Sporları Federasyonu(CMAS) başvurdu. CMAS’tan rekor için 7-8 Ağustos’a gün alan Şahika, Fransa’dan gelecek hakemlerin harcırahlarını ve yol paralarını da ödedi. Rekor denemesi öncesinde yapılacak doping testinin ücretini bile kendi veren Şahika, tüm zorluklara rağmen son kampı için Çanakkale’ye gitti. Son günlerde fiziksel gücünü arttırmak için kara ve deniz çalışmalarını arttıran Şahika antrenmanları günde 12 saate kadar çıkarttı. Su içi ve su dışında, nefes açma, vücudu oksijene doyurmak, fiziksel yeterlilik ve yoga çalışmaları yapan Şahika kendisini rekora adadı.

 

 

Türkiye’nin adını duyurmak için 70 metrelik rekoru kırmaya çalışan genç kız, 7 ve 8 Ağustos’ta derinlere inecek. Sadece palet kullanacak olan Şahika, “Rekoru kırarak Türk sporcularında iddialı olduğunu göstermek ve bireysel sporların gelişmesine katkı sağlamak istiyorum. Sponsor bulamadığım için çoğu masrafımı kendim karşılasam da rekoru ülkeme getirdiğimde karşılığını almış olacağım. Yarışmada kazandığım tüm parayı rekora harcadım. Gençlere destek veren yöneticilere ihtiyacımız var. 70 metreye inen kadın sporcu olarak rekoru kırdığımda gençlere fırsat verildiğinde nasıl başarılı olduklarını kanıtlayacağım” dedi.

 

 

Gökhan Karakaş Milliyet Gazetesi

 

Bu haber toplam 939 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.