1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Egeli lojistikçiler Çandarlı Limanı'na talip
Egeli lojistikçiler Çandarlı Limanı'na talip

Egeli lojistikçiler Çandarlı Limanı'na talip

Egeli lojistikçi ve nakliyeciler, dünyanın en büyük 10 limanından biri olacak Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile Türkiye'nin en büyük lojistik köyü Kemalpaşa Lojistik Köyü'nü yapıp işletmeye talip oldu.

A+A-

Egeli lojistikçi ve nakliyeciler, dünyanın en büyük 10 limanından biri olacak Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile Türkiye'nin en büyük lojistik köyü Kemalpaşa Lojistik Köyü'nü yapıp işletmeye talip oldu.

İki gün önce 7 kurucu ortak ile Ege Global Lojistik Yatırımlar Ticaret Anonim Şirketi'ni kuran Egeliler, en kısa sürede 100 ortağa ulaşıp yatırım tutarı 2 milyar doları geçmesi beklenen her iki projenin ihalesine girecek. Girişimin öncülerinden Elmas Lojistik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu, "Türkiye ve Akdeniz'deki her lojistik ihalesinde olacağız. Üstlendiğimiz projeleri gerçekleştirdiğimizde İzmirli İzmir'i tanıyamayacak" dedi.

İlk adım Kasım'da

Elmas Grup Lojistik, Ege Ekspres Uluslararası Taşımacılık, Koçali Al, Ars-Petrol Ürünleri, Sezai Geyik, Şenol Günaydın ve Fevzi Akay'dan oluşan Ege Global Lojistik Ortakları, İzmir'in önündeki yap-işlet-devret modeliyle yapılacak 2 dev lojistik projesi için güçbirliği yaptı. Yönetim Kurulu Başkanı Koçali Al, İcra Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu'nun olduğu güçbirliği, iddialı hedeflerle yola çıktı. Ege Global Lojistik Yatırımlar A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Elmasoğlu, "En kısa sürede 100 ortağa ulaşacağız. Şimdiden sektörün en büyük örgütü Uluslararası Nakliyeciler Derneği ortak olacağını açıkladı" diye konuştu. Ege'deki yap-işlet-devret modeliyle birçok lojistik projesinin yapım ve işletmesine talip olacaklarını dile getiren Elmasoğlu, ilk adımı 5 Kasım'da teklifleri alınacak Çandarlı'daki Kuzey Ege Limanı ve yıl sonuna doğru ihaleye çıkarılması beklenen Kemalpaşa Lojistik Köyü projesi ile atacaklarını açıkladı. Mardin'den Edirne'ye kadar Türkiye'nin her yerindeki ve Akdeniz ülkelerinde lojistikle ilgili tüm ihalelere katılacaklarını belirten Elmasoğlu, yeni projeleri hükümete sunacaklarını söyledi.

Esin kaynağı: Yıldırım

Esin kaynaklarınının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olduğunu dile getiren Elmasoğlu, "Onun Ege'yi lojistik üssü yapma vizyonu bize cesaret verdi. Yıldırım, daha İzmir milletvekili olmadan ulaştırma politikasına getirdiği azim ve vizyon ile önümüzü açtı. Ulaştırma politikaları için açtığı ufuk, bizi farklı boyutta projelere itti. Yerli ve uluslararası yatırımcılar İzmir'e yatırım yapacaklarsa Kuzey Ege Limanı'nın, Kemalpaşa Lojistik Köyü'nün bitmiş olması gerekiyor. Talip olduğumuz projeler bittiğinde İzmirli İzmir'i tanıyamayacak. Şehre yatırım akacak" dedi. İzmir'de güçbirliğinin kötü örneklerinin hatırda olduğunu dile getiren Elmasoğlu, "Kurucular olarak birbirimize söz verdik. Kimse arsız ve egemen ortak olmayacak. Adaletli bir yapı kuracağız. Tek başına bu projelere talip olabilirdik. Ama biz birliktelik için bu yola çıktık. Bu şirket erimeyen bir kartopu gibi güçlenerek yoluna devam edecek. Geçmişin başarısızlığı bizle birlikte silinecek" dedi. Elmasoğlu, kaynak sorunlarının olmadığını da dile getirerek, Uluslararası Nakliyeciler Derneği, Uluslararası Kara Taşımacıları Derneği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Gümrük Müşavirleri Derneği gibi kuruluşları da ortaklığa davet ettiklerini açıkladı.

'Borcumuzu ödeyeceğiz'

Ege Global Lojistik Yatırımlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Koçali Al da Türkiye'nin ilk nakliye borsasını kuranlar olarak uluslararası projeler için yola çıktıklarını söyledi. Al, "Bu kent bize çok şey verdi. Biz de bu borcu geri ödemek istiyoruz. İzmir, Türkiye'nin pergel noktası. Lojistik yatırımları ile binlerce insana iş, aş yaratacağız" diye konuştu. Şirketin Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Geyik de, "İzmir'in lojistik kenti olacağı yıllardır konuşuluyor. Bir o kadar potansiyeli yüksek bir o kadar da bakir bir şehir. Madem şehir yatırım, sanayi, tarım olarak gelişmiyor, biz de lojistik olarak geliştirelim dedik. Biz şehre sahip çıktık. Şehir de bize sahip çıkacaktır" dedi. Şirket Genel Müdürü Fevzi Akay, yola çıkmadan önce Türkiye'deki diğer lojistik projelerin hikayelerini dinlediklerini, bölge başarısını esas alarak yola çıktıklarını söyledi. Aynı zamanda UND Yönetim Kurulu Üyesi olan şirket kurucu ortağı Nuri Kuyumcu ise sektörün en büyük kuruluşu olarak projeyi desteklediklerini ve içinde yer alacaklarını dile getirdi.

İŞTE 2 BÜYÜK PROJE

Kemalpaşa Lojistik Köyü, Türkiye'nin en büyük lojistik köyü olacak. Altyapı Bakanlık tarafından yapılıyor. Köyün yapımı ve işletmesi için YİD modeliyle ihale düzenlenecek. İhalenin bu yıl sonuna doğru yapılması bekleniyor. 1.2 milyon metrekarelik alanda kurulacak, 3 milyon metrekare geri sahası olacak lojistik köy, 300 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek ve yılda ekonomiye 100 milyon dolar katkı koyacak. Başta Kemalpaşa OSB olmak üzere bölge sanayicilerini rekabette bir adım öne geçirecek.

Kuzey Ege Çandarlı Konteyner Terminali'nin dalgakıran inşaatını Kolin ve Limak Grubu yapıyor. Yapım ve işletme ihalesinde teklifler 5 Kasım'da açılacak. İhaleyi kazanan rıhtımı, lojistik alanı, konteyner depolama sahalarını yapacak. Limana aynı anda 300 metrelik 6 gemi yanaşabilecek. Çandarlı, Avrupa'nın ilk 3, dünyanın ilk 10 limanı arasında yer alacak. Çandarlı'nın ilk kapasitesi 4 milyon TEU. Tamamlandığında kapasitesi 12 milyon TEU olacak. Bu rakam, şu an 6 milyon TEU civarındaki Türkiye limanlarındaki konteyner kapasitesinin iki katı.

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1154 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.