1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. EVYAPPORT LİMANI

  4. Evyapport yatırımlara devam ediyor
Evyapport yatırımlara devam ediyor

Evyapport yatırımlara devam ediyor

Bölgedeki artan potansiyeli dikkate alarak arka saha alanını ve ekipman parkını artan ihtiyaca cevap verecek şekilde hazırlayan Evyapport, 2014 yılında da yatırımlara hız kesmeden devam edecek.

A+A-

Bölgedeki artan potansiyeli dikkate alarak arka saha alanını ve ekipman parkını artan ihtiyaca cevap verecek şekilde hazırlayan Evyapport, 2014 yılında da yatırımlara hız kesmeden devam edecek.

1960’larda yaygınlaşmaya başlayan konteyner taşımacılığı küresel olarak geliştikçe, ticari masrafları aşağıya çekmek için büyük gemiler yapmak insanlık tarihi açısından önemli bir yönelim olarak karşımıza çıktı. Böyle olunca ticari güzergâhlarda bu büyük gemilerin işlem yapabileceği özelliklerde limanlara olan ihtiyaç arttı. Bu nedenle ülkemizde de 2023 hedefleri açıklandıktan sonra liman yatırımlarında gözle görülür artış yaşandı. Türkiye’ye gelen en büyük gemilerin bile yanaşabildiği Evyapport, liman yatırımlarına devam ediyor. Demiryolu bağlantısı ile de dikkat çeken Evyapport, Uzakdoğu, Avrupa, Güney Amerika, Ortadoğu ve Afrika’dan karşılıklı gemi seferleri ile hem Marmara Bölgesi’ne, hem de Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

2023 ihracat hedeflerine göre planlama yapan ve yatırımlarını da bu yönde şekillendiren Evyapport Limanı, Türk sanayisi açısından da stratejik bir bölgede bulunuyor. Artan ticaret hacmi ile birlikte Türkiye’ye gelen gemilerin hem boyutları, hem de hacimleri artıyor. Bu durumun Çanakkale Boğaz geçişinde gemi uzunlukları yönünden, Boğaz köprüleri geçişlerinde ise gemilerin yüksekliğinden dolayı sorun yaşattığını belirten Evyap Holding CFO’su ve Evyapport Genel Müdürü Sıtkı Tankurt, yeni yapılacak olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü’nde de durumun farklı olmadığını vurguladı ve “Uzun vadede bu gemilerin Kuzey Doğu Marmara’ya gelememe olasılığı bizleri endişelendirdiği kadar, son kullanıcı müşterilerimiz olan ihracatçıları ve ithalatçıları da endişelendirmektedir. Çünkü yapılan çalışmalar konteyner gemileri büyüdükçe deniz navlunlarının da aynı oranda düştüğünü göstermektedir” şeklinde konuştu. Artık limanlardan beklentinin sadece deniz kapısı olarak hizmet vermek olmadığını, limanların aynı zamanda lojistik zincirinde çözümler üretmesi yönünde çalışmalar yapması gerektiğini de belirten Tankurt, “Evyapport olarak bu yatırımlarımızı şekillendiriyor ve hızlı bir şekilde kararlarımızı veriyoruz. Nitekim müşterilerimize katma değerli lojistik çözüm sunma adına iki adet kara terminalini 2014 yılının birinci çeyreğinin sonunda hizmete açacağız” dedi.

Rıhtım uzunluğunu 455 metreye çıkartan Evyapport, arka sahasını güçlendirmek için de yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Evyap Holding ve Evyap Deniz İşletmeleri A.Ş. Kamusal İlişkiler Koordinatörü Şevki Mete, 25 bin metrekarelik ek arka saha çalışmasını tamamlayan limana şu anda, 365 metrelik Super Post Panamax gemilerinin yanaşabildiğini, ayrıca 2013 yıl sonu itibariyle parmak iskelenin 378 metreye uzatılıp, 33 metre genişletilerek, aynı anda 300 metre üzeri iki büyük konteyner gemisinin limana yanaşabilmesinin de sağlandığını vurguladı.

Evyapport Satış Pazarlama ve İş Geliştirme Grup Müdürü Barış Yerge de, bölgedeki artan potansiyeli dikkate alarak arka saha alanını ve ekipman parkını ihtiyaca cevap verecek şekilde hazırladıklarını belirterek şunları söyledi: “Terminal tırı sayısı 25’e, RTG (Rubber Tyred Gantry) sayısı da 18’e çıkarıldı. 2014 yılının ikinci çeyreğinde ise, ek iki adet 23 sıralı SSG’yi (Ship to Shore Gantry) teslim alarak, ana rıhtımda toplam dört SSG ile hizmet vermeyi planlıyoruz. Amacımız, gemilerin limanda kalış sürelerini kısaltarak hızlı hizmeti hayata geçirmektir”.


2011 yılında limanda elleçlenen toplam hacim 284.319 TEU iken, 2012 yılında bu rakam 400.169’a çıktı, 2013 yıl sonunda ise 457.537 TEU olarak gerçekleşti. Gateway denilen ithalat ihracat konteyner adetleri dikkate alındığında Kuzeydoğu Marmara’nın hacim olarak birincisi konumunda bulunan Evyapport Limanı, Türkiye’deki tüm limanlar arasında dördüncü sırada bulunuyor. Tren yoluna bağlantısı olan Evyapport Limanı’ndan yükler raylı sistem ile tüm Anadolu’ya ve Ankara veya Bilecik’e kadar gidebiliyor. Hatta tren yolu bağlantısı ile limandan Türki Cumhuriyetlere de proje yükleri taşınabiliyor. Ayrıca Afrika pazarına ulaşmaya çalışan İç Anadolu’da yer alan orta ve küçük ölçekli işletmeler içinde, demiryolu bağlantısı güzel bir alternatif oluşturuyor.
 

evyapport.jpg

 

 

 

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 4283 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.