1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Haydarpaşa Lisesi'nde kurulan Yat ve Tekne Motorları Atölyesi'nin tanıtımı yapıldı
Haydarpaşa Lisesi'nde kurulan Yat ve Tekne Motorları Atölyesi'nin tanıtımı yapıldı

Haydarpaşa Lisesi'nde kurulan Yat ve Tekne Motorları Atölyesi'nin tanıtımı yapıldı

Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) ve Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliğiyle deniz endüstrisinde kalifiye eleman ihtiyacına destek olmak amacıyla kurulan Yat ve Tekne Motorları Atölyesi Projesi'nin tanıtımı yapıldı.

A+A-

"Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı Otomotiv Elektromekanik Dalı" altında kurulan atölyede yapılan tanıtıma Üsküdar İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Emin Karahan, YATED Başkanı Alpaslan Sirkecioğlu, Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Lütfü Cevahir, sponsor firmalar Suzuki Marin Operasyonları ve Mobilite İş Geliştirme Grup Müdürü Hakan Kozanoğlu, Merkür Spor Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Uğur Aksan, YATED üyeleri ve öğrenciler katıldı.

yated-virahaber4.jpg

Konuşmasına Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Endüstrileşmek en büyük milli davalarımız arasında yer almaktadır" sözüyle başlayan Karahan, meslek lisesi sanayi iş birliğinin en güzel örneklerinden birine şahitlik edildiğini anlattı.

Karahan, "Bu tür örneklerin, uygulamaların ülkemizde yaygın bir hale getirilmesi, sanayi meslek lisesi iş birliğinin arttırılması çok elzem bir durumdur. Öğrencilerimizin teorik eğitimin yanı sıra yaşayarak öğrendiği, gelişen teknolojileri takip ederek öğrenilen eğitim modeli nitelikli eleman yetiştirmede şüphesiz en önemli unsurlardan birisidir." dedi.

İstanbul'da öğrencilik yaptığı yıllarda tanıştığı bir mühendisin kendisine "Biz üniversitede hocaların teorik notlarıyla mezun olmuşuz. Mühendisliği ben sanayide tanıdım, okuldan sonra mühendis olduğumu anladım." dediğini aktaran Karahan, teorik eğitimin yanı sıra yaşayarak öğrenmenin önemli olduğunu ve bu projenin de bu doğrultuda çok kıymetli olduğunu belirtti.

Sirkecioğlu ise şöyle konuştu: "Bu sene projemize 10. sınıftan 32 öğrencimiz dahil oldu. Derneğimiz tarafından finansmanı sağlanan ve tamamen yenilenen içinde bulunduğumuz YATED atölyesinde eğitimlerine başladılar. Onlarda inşallah 2023 senesinde stajlarına başlayıp, 2024 senesinde mezun olacaklar. Yani önümüzdeki yıllarda her sene en az 30 öğrencimizi buradan mezun ederek sektörümüze ve ülkemize faydalı değerli elemanlar olarak yetiştireceğiz."

Öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı haricinde YATED üyeleri tarafından da belirli bir plan çerçevesinde motor eğitimi aldıklarını belirten Sirkecioğlu, "Ayrıca yine önemine inandığımız İngilizce ve ilk yardım kursları verilecektir. Bu öğrencilerimize 'başarı' ve 'eğitim' bursları da vermekteyiz." diye konuştu.

Projeye 2017 yılında, eğitimlere ise 2019'da başladıklarını söyleyen Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Lütfü Cevahir de tam teşekküllü atölyeye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yıl ulaşabildiklerini ifade etti.

Yeni nesil mesleki eğitimde iş insanlarının okullara yönelik atölye ve istihdam desteklerinden faydalanarak mezun olan öğrencilerin iş hayatında daha rahat yer bulduğunu belirten Cevahir, "Motorlu araçlar alanında bakanlığımız, öğretmenlerimiz eğitimler veriyor. Fakat yat ve tekne motorlarının eğitimlerinin farklı olması sebebiyle 'eğiticinin eğitimi' adı altında öğretmenlerimizin de hizmet içi eğitimini destek alarak gerçekleştirmiş olduk. Destekleri için YATED'e teşekkür ederiz" değerlendirmesini yaptı.

Kozanoğlu: Suzuki olarak iş ve güç birliğinden yanayız

Ardından konuşma yapan Suzuki Marin, Marin Operasyonları ve Mobilite İş Geliştirme Grup Müdürü Hakan Kozanoğlu, böylesine anlamlı sosyal sorumluluk projesinde bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Sektörün yaşadığı ara eleman bulma sorunu ciddi bir seviyeye gelmiştir. Bu da müşteri beklentilerinin karşılanmamasına ve işlerin gecikmesine neden olmaktadır. Suzuki Marin olarak 1 adet 20 beygir motor sağladık. İlerleyen zamanlarda da desteklerimiz devam edecek. Sahada, stajda öğrencilerimizi destekliyor olacağız. Suzuki Marin olarak her daim sektör-meslek lisesi iş ve güç birliğinden yanayız” dedi.

Aksan: YATED’le beraber önemli çalışmalara imza atıyoruz

Her sektörde olduğu gibi yat ve tekne endüstrisi alanında da birtakım problemlerin olduğunu ifade eden Merkür Spor Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Uğur Aksan, “Sektörümüzde ciddi bir personel açığı var. YATED ile beraber ciddi çalışmalarda bulunuyoruz. Sektörde bulunan 23 stajyerimiz var. Öğrenci kardeşlerimizin dil problemlerini aşmaları gerek. Dünya genelinde daha verimli, başarılı iş yapabilmek için İngilizce’yi halletmiş olmak lazım. İngilizce ile ilgili dersleri biz üstlenebiliriz. Bu konuda elimizi taşın altına koymaktan çekinmiyoruz.  Dil, her şeyin önüne geçmeye başladı. YATED ile beraber sektörün kalkınmasında emeğimizin olması bizleri ayrıca mutlu eder” dedi.

Karahan: ‘Endüstrileşmek en büyük davalardan biridir’

İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Emin Karahan ise şöyle konuştu: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Endüstrileşmek en büyük davalardan biridir’ demiştir. Bu sözden de anlaşılacağı üzere ülkemizin daha ileriye gidebilmesinin önkoşullarından biri de endüstrileşmekten geçmektedir. Bugün burada Sanayi ve okul işbirliğinin en güzel örneklerinden birini görüyoruz. Gelişen teknolojileri takip etmek, nitelikli ara eleman yetiştirmede en önemli etkendir. Küçük bir anekdot paylaşmak istiyorum. Türkiye’nin en saygın mühendislik fakültelerinden birini bitiren bir mühendis arkadaşımla konuştuğumda; ‘Ben mühendisliği sanayide tanıdım demişti. Biz, maalesef okullarda hep teorik bilgi veriyoruz. Evet, teorik bilgi de çok önemli ama uygulama olmadan, pratik olmadan işi öğrenemeyiz. Bugün burada YATED’in öncülüğünde öğrencilerimiz uygulamaya yönelik çok güzel adımlar atıyorlar. Sadece teorik bilgi olursa okul bitince öğrencilerimiz amiyane tabirle sudan çıkmış balık gibi oluyor. Burada çok ciddi bir emek var. ‘Savaş cephede öğrenilir’ sözünün en güzel örneği mesleki eğitimdir. Bu alanların yaygınlaşmasını diliyoruz.”

Konuşmaların ardından YATED üyeleri öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

yated-virahaber1.jpg yated-virahaber2.jpg

yated-virahaber6.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 9797 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.