1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. İran Trabzon'dan Avrupa'ya bağlanacak
İran Trabzon'dan Avrupa'ya bağlanacak

İran Trabzon'dan Avrupa'ya bağlanacak

Trabzon Liman İşletmeleri Alport ile İran Gemicilik Şirketi arasındaki mutabakata göre Avrupa ve Rusya ile yapılacak alışverişlerde ithalat ve ihracat nakliyesi Trabzon'dan gerçekleştirilecek.

A+A-

Trabzon Liman İşletmeleri Alport ile İran Gemicilik Şirketi arasındaki mutabakata göre Avrupa ve Rusya ile yapılacak alışverişlerde ithalat ve ihracat nakliyesi Trabzon'dan gerçekleştirilecek. Bir yandan ulusal paralarla alışveriş kapısı aralanırken, İranlı işadamlarına da Karadeniz'de yatırım için çağrıda bulunuldu

Doğu Karadenizli işadamlarından oluşan 30 kişilik heyet ile, İran'ın Tebriz şehrinde, iş görüşmelerinde bulunan, ALPORT Trabzon Liman İşletmesi Müdürü Muzaffer Ermiş, bölgede ticari atılımla ilklere imza attı. Heyette, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk - İran İş Konseyi Başkanı ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoglu yer aldı. Tebriz Ticaret Odası Başkanı Rahim Sadigıyan, "Önemli anlaşmalara imza atmak temennimizdir" şeklinde konuştu. Tebriz Ticaret Odası Ticaret Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necefi, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın, iki ülke arasındaki ticaret hacmini, 30 milyar dolara çıkarılması gerektiği hususunda mutabakata vardıklarına" dikkat çekerek, "Bugün, her iki ülke tüccarları, yakın zamanda Türk Lirası ve Riyal ile alışveriş yapabilecektir" dedi.

Yatırıma Vergi Almayacağız

Necefi, "Alport Trabzon liman İşletmeleri ile İran İslam Cumhuriyeti Gemi Taşımacılık şirketi arasında, bir anlaşma imzalanacağını umuyorum" yorumunu yaptı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk - İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy ise konuşmasında "İki ülke iş adamlarının; ticaret, yatırım ve ortaklıklarda karşılaştıkları problemlerin yüzde 90'ını halletmiş bulunuyoruz" derken, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, "Tebrizli iş adamlarına yapacakları her yatırımda, belediyenin alması gereken vergileri almama sözü veriyorum" dedi.

Alport'tan Büyük Atılım

İkili görüşmelerde, Trabzon Liman İşletmeleri Alport ile İran İslam Cumhuriyeti Gemicilik Şirketi yetkilileri arasında müzakere sonucunda anlaşma imzalandı. Trabzon Limanı üzerinden Avrupa, Rusya ve Ukrayna ile yapılacak alışverişlerde; Alport yetkilileri İran tarafına, gereken tüm kolaylıkları sağlama; Alport'a da İran'daki ithalat ve ihracatın nakliyesinin Trabzon Limanı üzerinden gerçekleşmesi için, İran'ın tüm kolaylıkları sağlama anlaşmasını imzaladı.

Sınırlarla turizm geliştirilsin

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, İran ile turizm alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Cirav, en uzun sınıra sahip olunan İran ile tarihten gelen bir dostluğun bulunduğunu belirtti. Dış ticaret ve turizm rakamlarına bakıldığında bu ülke ile sürekli artan gelişmeler olduğunu kaydeden, bugün iki ülke arasındaki ilişkilerin ulaştığı seviyeden de istifade edilerek bazı tedbirlerin acilen alınması gerektiğini ifade etti. Türk-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy'un Türkiye-İran ticaret ve turizmi ile ilgili yaptığı çalışmaları desteklediklerini belirten Cirav, 'Özellikle sınırımıza yakın İran'ın Batı ve Doğu Azerbaycan Eyaletleri ile her alanda işbirliği yapmalıyız" dedi.

AA

Bu haber toplam 935 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.