1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Karaot Marina ÇED raporu hazır
Karaot Marina ÇED raporu hazır

Karaot Marina ÇED raporu hazır

Karaot'a yapılacak marina sanayiciler ile çevrecileri karşı karşıya getirdi.

A+A-

Muğla'nın Fethiye ilçesi Yanıklar mevkiine yapılması planlanan Karaot yat imalat ve çekek yeri (marina), sanayiciler ile çevrecileri karşı karşıya getirdi.

Marina ile ilgili 12 yıl sonra onay alan projenin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlandı. Fethiye Yat ve Çekek İmalat ve Yapımcıları Sosyal Tesisler Kurma Kooperatifi tarafından hazırlanan ÇED raporu, Fethiyelileri ikiye böldü. Köylüler ve çevreciler yat çekek yerine karşı çıkarken, sanayi kuruluşları ve odalar ise projenin hayata geçirilmesinden yana tavır takınıyor.

Fethiye şehir merkezinde turizm alanı içerisinde kurulu bulunan ve 12 yıldır taşınması gündemde olan Tersane ve Yat Çekek Yeri'nde sona gelindi. Maliye Bakanlığı'nın Fethiye Yat ve Çekek İmalat ve Yapımcıları Sosyal Tesisler Kurma ve İşletme Kooperatifi'ne tahsisini yaptığı yerle ilgili ÇED raporu tamamlandı.

Kooperatif adına bilgiler veren Çevre Mühendisi Özgül Özkan, proje ile hem doğal hayatın hem de plajın korunacağını bildirdi. Özkan, toplamda 92 bin 040 metrekarelik alanda gerçekleştirilecek proje ile yeni tekne imalatı, bakım-onarım hizmetleri ve teknelere çekek yeri hizmeti verileceğini belirtti.

Tersaneye gürültü yalıtımı olan 10 adet hangar yapılacak
Proje kapsamında 10 adet kapalı imalat hangarı yapılacağını, bunların içine de 3 ton kapasiteli köprülü kreyn kurulacağını kaydeden Özgül Özkan, proje kapsamında iki adet da kapalı boya hangarı yapılacağını anlattı. Çevreye olabilecek olumsuz etkilerin azaltılması için alınması düşünülen önlemler hakkında da bilgiler veren Çevre Mühendisi Özgül Özkan, şöyle konuştu: "Projenin inşaat ve işletme aşamalarında personelden kaynaklı evsel atıklar, inşaat aşamasında Fethiye kanalizasyonuna aktarılacak. Proje kapsamında yapılacak dolgu işlemleri ve üst yapıların inşaatı sırasında toz emisyonu oluşacaktır. Araziye getirilen malzemelerin üstü naylon brandayla kapatılacak. Malzemeler kapalı araçlarla taşınarak savrulma önlenecek. Gürültü kirliliğinin önlenmesi için yapılacak hangarların izolasyonu sağlanacak. Caretta Caretta'ların rahatsız edilmemesi için gece çalışılması ve tekne indirilmesi yasaklanacak."

TEMA: Burası doğal alan, başka yere yapılsın
Karaot yat çekek yeri ile ilgili hazırlanan ÇED raporuna tepki gösteren TEMA Vakfı Başkanı Okyay Tirli, yat çekek yerlerine karşı olmadıklarını, fakat doğal alan ve sit alanı olarak belirlenen yere böyle bir çalışma yapılmasının yanlış olduğunu söyledi.

Bölgenin her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edildiğini belirten Tirli, Karaot'da yaşayan köylülerin tersane kurulmasına karşı olduğunu açıkladı. Bu alanın uluslararası çevre örgütlerinin de gündeminde olduğunu sözlerine ekleyen Okyay Tirli, üniversitelerden burayla ilgili yeni bir rapor istenmesini ve tersanenin başka bir alana yapılması için çalışma başlatılmasını istedi.

FTSO: Sanayi ile turizm bir arada olabilir
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası(FTSO) adına konuşan Genel Sekreter Füsun Şahin ise tepkilerin yersiz olduğunu belirterek, sanayi ve turizmin bir arada yürütülmesinin mümkün olduğunu söyledi. Bodrum örneğini veren Şahin, yat imalat sanayinin ekonomiye büyük katkısı olan bir sektör olduğunu anlattı. Halen Fethiye merkezde bulunan yat imalat yerindeki işletmelerin ruhsatsız çalıştığını ifade eden Şahin, yeni bir yer yapılmazsa 2013 yılından itibaren Fethiye'de yat imalat sektörünün tamamen biteceğini belirtti.

DTO: Kimse sahili işgal etmiyor
Fethiye Deniz Ticaret Odası(DTO) Başkanı Şaban Arıkan da yat çekek yerinde belirtildiği gibi büyük bir sanayi ortamının olmayacağını, burada sadece ahşap teknelerin yapılacağını söyledi. Çevrecilerin Karaot'a gösterdikleri hassasiyeti Karagözler için göstermediğini belirten Arıkan, "Burayla ilgili 15 kurum 2000 yılında rapor vermiş. Bu raporlar yok sayılamaz. Biz yapılanı durdurmaya çalışmak yerine nasıl daha iyisini yapabiliriz, bunu tartışmalıyız. Burada sahilde kullanılacak alan sadece 100 metrelik bir yer. Kimse sahili kapatmaya çalışmıyor." şeklinde konuştu.

Sondakika

 

Bu haber toplam 1103 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.