1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Kenya Mombasa Limanı yenileniyor
Kenya Mombasa Limanı yenileniyor

Kenya Mombasa Limanı yenileniyor

Kenya’nın Mombasa Limanı transfer kolaylığı ve bölgesel ticareti artırmak amacıyla, iskele onarım ve tesisleri geliştirmek için Hollanda'dan 27 milyon 500 bin dolarlıklık hibe aldı.

A+A-

Kenya’nın Mombasa Limanı transfer kolaylığı ve bölgesel ticareti artırmak amacıyla, iskele onarım ve tesisleri geliştirmek için Hollanda'dan 27 milyon 500 bin dolarlıklık hibe aldı.

Kenya'nın Mombasa limanı, Doğu Afrika'nın en büyük ticaret kapısı olarak biliniyor. Mombasa Limanı transfer kolaylığı ve bölgesel ticareti artırmak amacıyla, iskele onarım ve tesisleri geliştirmek için Hollanda'dan 27 milyon 500 bin dolarlıklık hibe aldı.

Kenya,bölgesel ticaret merkezi olma statüsünü korumak ve Mombasa ve hinterland arasında mal akışını hızlandırmak adına bürokrasiyi minimum ölçülere indirdi. Yine ticari malların hareketini hızlandırmak için Uganda ve Ruanda ile birçok anlaşmaya imza attı.

Hollandalı Bakan Lilianne Ploumen, dış ticaret ve kalkınma işbirliği için Afrika'da ticaretin geliştirilmesine katkıda bulunduklarını söyledi. Altyapısı hazırlanan Mombasa limanının gerçekte yatırım için daha büyük bir planın parçası olduğunu belirtti. Önümüzdeki 10 yıllık gelecek planı içinde hızlı büyüyen dünya ekonomilerinden yedisi Afrika'da bulunmaktadır diye sözlerine ekleyen bakan,bu büyümeye dahil olmak için yardım fonları ve ticaret perspektiflerini bir araya getirmek gerekir," dedi.

Yapılacak parasal hibeyle amaçlanan altı mevcut konteyner limanında bir ya da iki günlük bekleme süresinin daha az sürelere çekilmesi. Böylece limanda 24 ile 72 saat arasında gerçekleşen gemi operason süreleri azalıtmak isteniyor.

Kenya ve Uganda arasında yapılan anlaşma doğrultusunda Mombasadan gelen bir konteyner,beş gün içinde Kampala’ya ulaşmalıdır. Bölgenin yüzde 75’lik ticari yük transfer işlemlerini gerçekleştiren lima, oluşan gecikmelerden dolayı komşu ülkeler tarafından sıkça eleştiriliyor.

Liman;Tanzanya, Uganda, Burundi, Ruanda, Güney Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Somaliye yakınlığı ile alternatif bir ticaret yolu. Başlıca ürünlerden çay, kahve ihracatında ise Dar es Salaam Limanı ile ciddi rekabet halinde.

Kenya artan ticaret hacmi doğrultusunda daha büyük gemilere hizmet vermek için Mombasa Limanına yeni ve daha büyük 19 iskelenin yapımına başladı. Yatırımlarına devam eden Liman, yük elleçleme kapasitesini artırmak için ise 300 milyon dolarlık ikinci konteyner terminali inşa ediyor.
 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2455 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.