1. HABERLER

  2. SU SPORLARI

  3. Kürekler "Dırvana" için çekildi
Kürekler "Dırvana" için çekildi

Kürekler "Dırvana" için çekildi

Türk yelken dünyasının en önemli isimlerinden Prof. Dr. Süleyman Dırvana, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nda anlamlı bir organizasyonla anıldı

A+A-

Türk yelken dünyasının en önemli isimlerinden Prof. Dr. Süleyman Dırvana, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nda anlamlı bir organizasyonla anıldı. Kürekle uzun menzilli yolculuklar gerçekleştiren Fotoğrafçı Hüseyin Ürkmez ve arkadaşları, yelkenciliğe olan tutkusuyla, bu alanda birçok denizciye örnek olan Süleyman Dırvana anısına Pendik – Yalova arasında bir seyir gerçekleştirdi.

 

Türkiye’nin ilk yelkencisi olan ve geçtiğimiz Haziran ayında 95 yaşında vefat eden Prof. Dr. Süleyman Dırvana anısına düzenlenen seyir, MARINTURK Istanbul City Port’tan başladı. Fotoğrafçı Hüseyin Ürkmez ve arkadaşları, Pendik – Yalova arasında yapacakları seyri, teknik donanım olmadan, salmasız kayıkla gerçekleştirildi. 6 saatte tamamlanan yolculuk, Yalova’da düzenlenen Kabotaj Bayramı etkinlik alanında son buldu. Ürkmez ve arkadaşları, Yalova mülki erkanı ve halkı tarafından karşılandı.

Bu yolcukla Süleyman Dırvana adını yaşatmayı amaçladıklarını belirten Ürkmez şunları söyledi:

“Amatör deniz tutkunlarının sayısının bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olduğu 1920’li yıllardan itibaren kendini denize, yelkene adamış ve bu tutkuyu ömür boyu sürdürmüş; Çanakkale Zaferi’nin de etkisiyle 2. Dünya Savaşı’nın sonlarında askerliğini yaptığı Seddülbahir’e derinden gönül vermiş; döneminin başarılı cerrahlarından Prof. Dr. Dırvana’yı Haziran ayında kaybettik. İsminin günün birinde unutulup gitmesi denizciliğimiz açısından büyük bir kayıp olur. Onun için bu etkinliği, giderek artan sandal ve katılımcı ile her yıl gerçekleştirmeyi plânlıyoruz.”

 

Denizcilik için çok özel bir gün olmasına rağmen son yıllarda zayıf kutlamalarla geçiştirilmesi nedeniyle bu yolculuğu, Kabatoj Bayramı’nda yaptıklarını belirten Ürkmez, ayrıca kürek çekilerek bile uzun menzilli yolculuklar yapılabileceğini de göstermek istediklerini ifade etti.

Türkiye’de denizcilik denince akla gelen ilk isimlerden birinin Süleyman Dırvana olduğunu belirten MARINTURK Istanbul City Port İşletme Müdürü Nezih Özuyar, “Prof. Dr. Süleyman Dırvana, yelken sporunun daha adının bilinmediği bir dönemde bu sporu layıkıyla ve hakkıyla gerçekleşmiştir. Şüphesiz ki denizcilik camiasının en önemli şahsiyetiydi. Onun adına ve anısına gerçekleştirilen bu seyir kendisini, sonraki nesillerin de tanıması için önemli bir adım. MARINTURK Istanbul City Port olarak bu ve benzeri sosyal ve kültürel projelere destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

 

Virahaber

Bu haber toplam 1655 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.