1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Nakliye maliyeti üçte bire indi
Nakliye maliyeti üçte bire indi

Nakliye maliyeti üçte bire indi

Trabzon Limanı'yla İstanbul'dan Doğu'ya yük taşıma maliyetinin üçte bire indiğini belirten Nakil Trabzon Logistics Genel Müdürü Demir, "Çünkü 25 tonluk bir konteyner Trabzon'a, deniz yoluyla 490 dolara, kara yoluyla ise 1500 dolara ulaşıyor" dedi

A+A-

Trabzon Limanı'yla İstanbul'dan Doğu'ya yük taşıma maliyetinin üçte bire indiğini belirten Nakil Trabzon Logistics Genel Müdürü Demir, "Çünkü 25 tonluk bir konteyner Trabzon'a, deniz yoluyla 490 dolara, kara yoluyla ise 1500 dolara ulaşıyor" dedi

Boğu-batı hattındaki tarihi İpek Yolu üzerinde önemli bir aktarma merkezi olan Trabzon Limanı, geçmişteki rolünü günümüzde de ye-rine getiriyor. Marmara Bölgesi'nde üretilen değerin Türkiye'nin Doğu'suna taşınmasında ve Asya'dan gelen yüklerin Batı'ya nakledilmesinde önemli bir aktarma merkezi haline gelen Trabzon Limanı, taşıma maliyetlerini düşürmesiyle de dikkatleri çekiyor.

KONTEYNER MALİYETİ 490 DOLAR
Türkiye'de üretimin önemli bir bölümünün Marmara Bölgesi'nde yapıldığını belirten Nakil Trabzon Logistics Genel Müdürü Bülent Demir, şöyle devam etti: "Üretilen ürünlerin gerek Doğu'daki illerimize, gerekse Türkiye'nin Doğu'suna ulaştırılması önemli bir maliyet unsuru. Bu konudaki tercihler, firmaların rekabet gücünü de etkiliyor. Çünkü 25 tonluk bir konteyner Trabzon'a deniz yoluyla 490 dolara, kara yoluyla ise bin 500 dolara ulaşıyor. Yani deniz yoluyla maliyetler üçte bire iniyor. Dolayısıyla maliyet düşüren bir unsur olarak deniz yolunu kullananların rekabet gücü artıyor."

LİMAN KAPASİTESİ ARTTIRILDI
Taşıma maliyetlerindeki düşüklük nedeniyle son yıllarda deniz taşımacılığına talebin arttığına dikkat çeken Bülent Demir, bunu karşılayabilmek için Trabzon Limanı'nda kapasite artışına gidildiği bilgisini verdi. 2010 itibariyle sözkonusu yatırımların tamamlandığını kaydeden Demir, şu bilgileri verdi: "Yük elleçme kapasitesi 2010'da 16 milyon tona, kapalı depolama alanı 32 bin 852 metrekareye ve açık depolama alanı ise 230 bin metrekareye ulaşmış durumda. Yenilenen modern altyapısı ve ekipmanlarıyla her türlü gemi ve yüke hizmet verecek hale geldi:"

DENİZ DAHA GÜVENLİ
Kabotaj taşımaları Türkiye ekonomisine de önemli katkılar sağlıyor. Karayolunda uzun mesafe yük taşımalarındaki yoğunluğu hafifletmesi, Türkiye'de farklı taşıma şekillerinin entegre kullanımı ile nakliye maliyetlerinde avantaj sağlayarak yerinde üretimin desteklemesi ve ayrıca kullanılmayan atıl bir kapasiteyi harekete geçirerek mevcut limanların geliştirilmesi ve yeni liman yatırımlarını teşvik etmesi gibi avantajları bulunuyor.

Hem daha güvenli hem daha çevreci
Deniz yoluyla taşımacılığın karayoluna göre çok güvenli olduğunu hatırlatan Bülent Demir, "Taşımacılıkta maliyet kadar önemli olan bir diğer husus da güvenliktir. Elbette denizde de kazalar oluyor, ancak bu karayollarındaki kadar değil" dedi. Bülent Demir, deniz taşımacılığının aynı zamanda çevreci olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: "Küresel iklim değişikliğinin en önemli ka-ynaklarından birisi de karbon emisyonu... Karayollarıyla yapılan bir ulaşımdaki emisyon miktarı, denize göre kat ve kat fazla. Bu açıdan bakıldığı zaman deniz taşımacılığı, tüm toplum açısından da düşük maliyetli."

Nakil Lojistik yeni hat açtı
Bülent Demir, Nakil Trabzon Logistics olarak kombine bir taşımacılık konsepti geliştirdiklerini belirterek şunları kaydetti: "Kombine lojistik (Kara, deniz ve demir-yolu) taşımacılığını başlatarak İran, Irak ve Türk Cumhuriyetleri'ne Avrupa'dan gelen ve Avrupa'ya giden transit yükler için zaman ve fiyat bakımından en uygun çözümleri sunuyoruz. Nakil Lojistik A.Ş., gelişen ve değişen lojistik ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla Ro-Ro taşımacılığı ile de yakın zamanda Trabzon Limanı'ndan direkt Bulgaristan ve Ukrayna üzerinden Avrupa'ya yeni bir hat açılacaktır." Nakil Trabzon Lojistik için tel: 0212 467 36 26

Yeni Şafak
 

Bu haber toplam 892 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.