1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Sökülmek için Aliağa’ya geliyor
Sökülmek için Aliağa’ya geliyor

Sökülmek için Aliağa’ya geliyor

Aliağa’da sökülecek olacak İngiltere’nin Arjantin’le girdiği Falkland Savaşı’nda kullanılan 22 bin tonluk savaş gemisi ‘HMS Invincible’ Aliağa’da ki Leyal Gemi Söküm Tersanesine satıldı.

A+A-

Aliağa’da sökülecek olacak İngiltere’nin Arjantin’le girdiği Falkland Savaşı’nda kullanılan 22 bin tonluk savaş gemisi ‘HMS Invincible’ Aliağa’da ki Leyal Gemi Söküm Tersanesi'ne satıldı.

1977 yılından buyana İngiliz ordusunda hizmet veren HMS Invincible’ı internet üzerinden yapılan bir açık artırmada 2 milyon sterline Türk gemi söküm şirketi Leyal satın aldı. Çevreye uygun şekilde sökülecek geminin parçalarından jilet yapılacağı açıklandı. İngiliz donanmasının bu kararı, İngilizler tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. Geminin bir müze olarak limana demir atmasını isteyen İngilizler “Gemi Türkiye’ye gitmesin, limanlarımızda demirlesin” kampanyası başlattı.

Savaş gemisi Aliağa’da sökülecek olacak İngiltere’nin Arjantin’le girdiği Falkland Savaşı’nda kullanılan 22 bin tonluk savaş gemisi ‘HMS Invincible’ Aliağa’da ki Leyal Gemi Söküm Tersanesine satıldı. 1977 yılından buyana İngiliz ordusunda hizmet veren HMS Invincible’ı internet üzerinden yapılan bir açık artırmada 2 milyon sterline Türk gemi söküm şirketi Leyal satın aldı. Çevreye uygun şekilde sökülecek geminin parçalarından jilet yapılacağı açıklandı. İngiliz donanmasının bu kararı, İngilizler tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. Geminin bir müze olarak limana demir atmasını isteyen İngilizler “Gemi Türkiye’ye gitmesin, limanlarımızda demirlesin” kampanyası başlattı. Harrier jetleri ve helikopterler taşıyan gemi, Balkanlarda ve Irak’taki operasyonlarda da görevlendirilmişti.

İngiliz donanmasının üssü olan Portsmouth limanından son kez ayrılan uçak gemisini uğurlamaya gelenler, geminin bordasına büyük beyaz harflerle boyanmış ‘Satıldı’ sözcüğünü görenler, Guardian gazetesinin muhabirine ‘Şoka uğradıklarını’ söylediler.

Bu aslında pek alışılmadık bir manzara değil. İngiltere’deki koalisyon hükümetinin iktirada geldiği andan itibaren açıkladığı geniş kapsamlı bütçe kesintileri uyarınca savunma harcamalarında yapılan kesintiler nedeniyle ülkenin sahip olduğu iki uçak gemisinin ikisinin de hizmetten çekileceği biliniyordu. Geçen ay Ark Royal adındaki uçak gemisi ile bu gemilerde kullanılan dikine havalanabilme yeteneğine sahip Harrier savaş uçaklarının tümü hizmetten çekilmişti.

Bazı savunma uzmanları, bu uçak gemilerinin ve Harrier uçaklarının şimdi Libya’da çok işe yarayabileceğini, ama İngiltere’nin bu imkanını kaybettiğini belirtiyorlar.

İngiltere’nin önümüzdeki on yıl boyunca uçak gemisi olmayacak. 5 milyar sterline sipariş edilen iki yeni uçak gemisinden sadece birinin hizmete gireceği, diğerinin ise ya yapımı biter bitmez satılacağı ya da naftalinlenip bir limana bağlanacağı ve kaderine daha sonra karar verileceği biliniyor.

ALİAĞA’YA GELİYOR
Sökülmek üzere yola çıkan İnvincible uçak gemisi ise daha önce jilet olmaktan son anda kurtulmuştu. 1980′lerin başında Avusturalya’ya 175 milyon sterline satılmış ama Arjantin kuvvetleri Falkland adalarını işgal edince satış iptal edilmişti. Harrier jetleri ve helikopterler taşıyan Invincible Falkland savaşına katıldıktan sonra Balkanlarda ve Irak’taki operasyonlarda da görevlendirilmişti.

Koca savaş gemisi internetteki ilanla satıldı
Bir internet sitesinde yayınlanan ilanla İzmir’deki bir söküm tesisine 2 milyon sterline satılan İnvincible aslında son yolculuğunda İngiliz gemileri için çok yabancı olmayan bir yere gidiyor. Aynı söküm tesisinde daha önce başka savaş gemileri de sökülerek çaydanlıklara ve tavalara dönüştürülmüşlerdi. İngiliz Deniz Kuvvetleri’nde 25 yıl görev yapan ve 2005 yılında limana çekilen İnvincible’ın sökülmesinin en az sekiz ay süreceği tahmin ediliyor.

(BBCTÜRKÇE)
 

Bu haber toplam 1080 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.