1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Piyasaların gözü kulağı Merkez'de
Piyasaların gözü kulağı Merkez'de

Piyasaların gözü kulağı Merkez'de

Piyasaların gözü kulağı bu akşam saat 19:00’da Merkez Bankası’ndan beklenen faiz kararında olacak. Erdem Başçı’nın açıklamasının ardından oklar 50 baz puanlık indirimi gösteriyor

A+A-

Finans çevrelerinde yaygın bir görüş, merkez bankacılığının özünün beklenti yönetimi olduğu yönünde. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bu akşam bu konuda esaslı bir sınav verecek. Piyasaların gündeminde politika faizinin indirileceği hiç yokken, TCMB’den gelen sinyaller bunun mümkün olabileceğine işaret etti. Yaratılan bu beklentinin yerinde olup olmadığı ise Para Politikası Kurulu’nun (PPK) toplantısı sonrasında ortaya çıkacak. Saat 19:00’dan itibaren toplantının sonuçları bekleniyor olacak. Çoğunluğun beklentisi toplantıda yüzde 7 olan bir haftalık repo ihale faizinin indirileceği yönünde.

Anketler revize edildi
Merkez Bankası aslında geçen hafta Finansal İstikrar Raporu’nu açıkladığında bir faiz indirimi için ilk sinyali vermişti. Ancak hesapları esas değiştiren, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı oldu. Başçı’nın ölçülü faiz indirimine imkân veren Senaryo 1’in gerçekleşme ihtimalinin arttığını söylemesi, bu konunun PPK’da da gündeme geleceğini aktarmasının ardından faiz indirimi daha net bir şekilde beklentilerin odağına yerleşti.
Hafta başından itibaren büyük kısmı Merkez’in faizi sabit bırakacağını öngörmüş olan finans kuruluşlarının araştırma bölümleri beklentilerini keskin şekilde revize etmeye başladı.
Reuters haber ajansının 16 ekonomistin görüşüyle hazırladığı ankette katılımcıların yarısı 50 baz puan, üçü 25 baz puan, biri 100 baz puanlık indirim beklediğini açıkladı. Bu ay değişiklik beklemeyenlerin sayısı ise dört oldu. Başçı’nın açıklamasından önce 16 ekonomistin 15’i değişiklik beklemiyordu. Benzer bir manzara CNBC-e’nin ankettine de hakim. Başçı’nın açıklamasından önce anketi yanıtlayan 11 ekonomist ve iki hazineciden hiçbiri indirim beklediğini söylememişti. Başçı’dan sonra ise 20 kurumun katıldığı ankette 18 katılımcı indirim beklediğini söyledi. Bunlardan 12’si 50 baz puan, 5’i 25 baz puan, biri de 100 baz puanlık indirim beklediğini açıkladı.
Her iki ankete bakınca ağırlıklı olarak Merkez Bankası’nın politika faizinde bu akşam 50 baz puan indirime gitmesi görüşü hakim.

‘Munzam karşılık artar’
Ekonomistler cephesinde hemen herkesin beklentisi, Merkez’in lira cinsi zorunlu karşılık oranlarında artırıma gideceği yönünde. JP Morgan Başekonomisti Yarkin Cebeci, Aralık-Ocak döneminde lira cinsi zorunlu karşılık oranlarinda 200 baz puanlık artırım beklediğini söylerken, “Zorunlu karşılıklarda 100 baz puanlık artış piyasadan günlük 4.3 milyar lira çıkışa ya da günlük likiditede yüzde 15 azalışa neden olacaktır” dedi. Cebeci, Merkez Bankası’nın beklentileri yönetmede başarılı olması halinde hazirandaki seçimlerin ardından odağını yeniden enflasyona çevirmesini beklediğini de ekledi. Bu senaryoya göre gelecek yıl üçüncü çeyrekten itibaren faizlerin artması söz konusu olabilir.

Esas sınavı Erdem Başçı veriyor...
Nisan ayında görev süresi dolan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın olası halefleri arasında ismi geçen Erdem Başçı da bu akşamki kararla önemli bir sınav vermiş olacak. Eğer PPK’dan faiz indirim kararı çıkarsa, Merkez Bankası’nın para politikasındaki keskin ve beklenmeyen manevrayı önden net bir şekilde hissettiren ve “beklentileri iyi yöneten” isim Başçı olacak.
Ancak eğer toplantıdan herhangi bir indirim kararı çıkmazsa bu kez Başçı’nın şahsında Merkez Bankası’nın kredibilitesi sorgulanır hale gelebilir.

Milliyet

Bu haber toplam 876 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.