1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rusya'dan Arktika şelfine yatırım
Rusya'dan Arktika şelfine yatırım

Rusya'dan Arktika şelfine yatırım

Rusya’da Arktika’nın şelfindeki yakıt kaynaklarının işletilmesi için gereken gemiler yapılacak

A+A-

Arktika’nın şelfindeki petrol ve doğalgaz kaynaklarının işletilmesi için gereken gemiler ve teçhizat, Rusya gemi sanayii işletmeleriyle dünyanın önde gelen şirketlerinin ortak çabalarıyla yapılacak. Buzkıran doğalgaz tankerleri, petrol kaynaklarının araştırılması ve işletilmesinde kullanılacak dayanıklı platformların yapılması söz konusudur. Bunların projeleri,” Rusya’nın denizcilik endüstrisi” konulu uluslararası sergide Rusya gemi yapımı korporasyonu tarafından tanıtıldı.

Uzmanların hesaplarına göre, Arktika şelfinde keşfedilmiş yatakların petrol ve doğal gaz rezervleri dünyadaki rezervlerin yüzde 25-ini buluyor. “Gazprom”, Rosneft, Novatek” şirketlerinin bu yatakları işletmeleri için geliştirilmiş teknolojilere ve büyük doğalgaz tankerlerine muhtac. Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanığı gemi yapımcılığı dairesi başkan yardımcısı Andrey Kurasov, Rus gemi yapımcılarının Arktika’daki doğal zenginlik kaynaklarının işletilmesi için gereken gemi yapımının tecrübeleri yok, dedi ve şöyle devam etti:

Rusya’da gemi sanayii geliştirilirken sivil gemi ihtiyaçlarının karşılanmasına öncelik verilecek. Sovyetler Birliğinde savaş gemilerinin yapımına öncelik veriliyordu. Bir de gemi sanayi işletmelerinin çoğu şimdi Ukrayna’ya aittir. Oysa Rusya’da sivil gemilere ihtiyaç günümüzde çok büyük.

Rusya’da uygulanan gemi sanayini geliştirme stratejisi gereğince ülkenin uzak doğusunda, Avrupa kesiminin Kuzeybatısında yeni gemi sanayi işletmeleri kurulacak. Gemi yapımcılığı korporasyonu başkan yardımcısı Dmitriy Mironenko, yeni işletmelerin dünyanın önde gelen gemi yapımı şirketlerinin katılımıyla kurulacağını söyledi ve şöyle konuştu:

Rusya’nın uzakdoğusunda uygulanacak projeler, Arktika’daki yakıt kaynaklarının işletilmesi için gereken tekneler ve teçhizat ihtiyaçlarının karşılanmasını öngörüyor. Ştokman doğalgaz kaynağının işletilmesi için gereken gemileri bu arada doğal gaz tankerleri yapmak amacıyla, bu ekonomi sektöründe en iyi oyuculardan olan” Daewoo “ şirketiyle birlikte bir ortaklık kuruldu.

Deniz kıyısının 600 kilometresindeki, Barenz denizinin şelfindeki Ştokman doğal gaz kaynağını işletmek için buzların baskısına dayanıklı platforma yapılacak. Bu mega projeye “Sevmaş” şirketi dahil Rus şirketleri katlıyor. “Sevmaş” şirketinin çabalarıyla, eksi 40 dereceli ısı şartlarında çalışacak platform yapıldı. Bunu hizmete koyma çalışmaları tamamlanmak üzeredir.

Rusya’nın uzakdoğusunda da Singapur’un “ Yantai Raffles “şirketinin katılımıyla “Vostok Raffles” tersanesi kurulacak. Tersanede sondaj platformlarının yapılması planlanıyor. Uzmanların hesaplarına göre, Aktika’nın şelfindeki doğalgaz kaynaklarının işletilmesi için en azından 20 sondaj platformu ve daha da çok buzkıran doğalgaz tankeri gerekecek.

turkish.ruvr.ru

Bu haber toplam 1003 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.