1. HABERLER

  2. DZKK

  3. Savunma Sanayi’de büyük gün
Savunma Sanayi’de büyük gün

Savunma Sanayi’de büyük gün

Türkiye’ye güç katacak 6 yeni tip denizaltının yapımına başlanıyor. Hidrojen yakıt teknolojisi ile çalışacak denizaltılardan ilkinin kaynak töreni bugün Gölcük Tersanesi’nde gerçekleştirilecek.

A+A-

Türkiye'nin savunma sanayi alanında milli projeleri devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında Türkiye'nin ilk yerli denizaltısının kaynak töreni bugün Gölcük Tersanesi’nde gerçekleştirilecek.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak dev bir ‘canavar’ olarak tanımlanan Yeni Tip Denizaltı’ya ilk kaynak bugün Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin katılacağı törenle yapılacak. Gölcük Tersanesi’nde yapılacak. 2.7 milyar dolarlık proje kapsamında yüksek yerli katkılı 214 sınıfı 6 modern denizaltı için bugün ilk adım atılmış olacak. Böylece inşa edilecek denizaltılar Türk donanmasının envanterine katılacak. Yeni Tip Denizaltılar, Hidrojen Yakıt Hücresi Teknolojisi ile geliştirilen Havadan Bağımsız Tahrik Sistemine sahip olacak. Bu özellikleri sayesinde su sathına çıkmaksızın 15 gün kesintisiz denizaltında harekat icra edebilecekler.

BOYU 66, YÜKSEKLİĞİ 13 METRE

Türkiye’ye güç katacak 6 yeni tip denizaltı yakıt ikmaline gerek olmaksızın okyanus aşarak Amerika’ya gidip geri gelebilecekler. Sessiz seyir yapma kabiliyetiyle de Reis sınıfı denizaltılar Türk Deniz Kuvvetlerinin muharebe etkinliğine önemli katkı sağlayacaklar. Yeni tip denizaltılar, uluslararası literatüre, Type-214TN (Turkish Navy) olarak girecek. Yeni tip denizaltılar, 66 metre boyunda ve 13 metre yüksekliğinde olacak. Su üstü deplasmanı bin 845, su altı deplasmanı ise 2 bin 13 ton olacak. İlk denizaltı Piri Reis’in ardından, diğer denizaltıların Hızır Reis, Murat Reis, Aydın Reis, Seydi Ali Reis ve Selman Reis olarak adlandırılmaları bekleniyor.

STRATEJİK BİR PROJE

Alman Thyssen-Krupp Marine Systems Ortak Girişim Grubu’nun (TKMS) ana yükleniciliğindeki proje kapsamında Türkiye, denizaltı üretiminde kritik teknolojileri de bünyesine katacak. Projenin alt yükleniciliğini ise geniş yelpazede yerli üreticiler üstleniyor. Aselsan, Havelsan, Milsoft, STM A.Ş., Koç Bilgi ve Savunma, TÜBİTAK, Meteksan Savunma, IDS, AYESAŞ’ın projeye katacakları milli sistemler sayesinde Türkiye’nin yeni denizaltısı azami yerlilikle üretilmiş olacak. Bu projede alt yüklenici olan STM A.Ş., Endonezya’nın denizaltı ihtiyacının karşılanacağı projede ise Alman TKMS ile birlikte gireceği ihalede ana yüklenici olacak.

2025’E KADAR 6 DENİZALTI

İlk kaynağı bugün yapılacak Piri Reis yeni yerli tip denizaltının 2020’de seyrüsefer için hazır hale gelmesi bekleniyor. 2.7 milyar dolarlık proje kapsamında kalan 5 denizaltı da her yıl 1 tane olmak üzere 2025’e kadar tamamlanacak. Türkiye, 2030’lu yıllara yeni tip 6 denizaltıyla birlikte dünyanın sayılı güçlü donanmalarından biri olarak girmiş olacak. Proje kapsamında elde edilecek bilgi birikimi ve teknolojik kabiliyetin, tamamen “milli” denizaltı programının başlangıcına öncülük etmesi bekleniyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, milli denizaltı için 2030’a işaret ediyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 7127 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.