1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Teklifler 24 Mart'ta alınacak
Teklifler 24 Mart'ta alınacak

Teklifler 24 Mart'ta alınacak

Yaklaşık 15 yıl önce gündeme gelen, Başbakan’ın, “Dünyanın en büyük 10 limanından biri olacak” dediği Çandarlı Limanı için teklifler 24 Mart’ta alınacak.

A+A-

Yaklaşık 15 yıl önce gündeme gelen, Başbakan’ın, “Dünyanın en büyük 10 limanından biri olacak” dediği Çandarlı Limanı için teklifler 24 Mart’ta alınacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Akdeniz’in incisi, ticaretin, sanayinin, tarımın ve turizmin küresel ölçekte adresi İzmir’e, kendisine yaraşan, büyüklüğüne ve potansiyeline denk düşen bir büyük yatırım olacak” diye müjdelediği Çandarlı Limanı’nda geri sayım başladı.

Yaklaşık 15 yıl önce gündeme gelen, geçen ay ihaleye çıkılan, dünyanın en büyük ilk 10 limanı arasında yer alması planlanan Çandarlı için teklifler 24 Mart’ta alınacak. Pire’ye de alternatif olması hedeflenen projeye birçok yerli-yabancı firmanın ortak girişim şeklinde teklif vermesi bekleniyor.

Maliyeti 600 milyon Euro
Toplam 6 milyon metrekarelik alanı kapsayacak, yatırım maliyeti 450 milyon Euro’su AB’den hibe kredi olmak üzere yaklaşık 600 milyon Euro’u bulacak limana ilk geminin iki yıl sonra yanaşması bekleniyor. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki mendireğin inşaatına ise bu sene başlanacak. 2013’te ‘yap-işlet-devret”’ le üst yapı ihalesinin gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

“Ortak girişim bekliyoruz”
Ulaştırma Bakanlığı DLH Bölge Müdürü Ömer Tekin, 15 yıllık hayalinin gerçekleşmeye başladığını dile getirdi, “Şu ana kadar iki firma temsilcisi incelemelerde bulundu. Liman deneyim ve iş bitirme belgesi olan tek firma olmadığından, daha çok ortak girişimlerin teklif vermesini bekliyoruz” dedi.

Rakamlarla Çandarlı
Rıhtım uzunluğu bin-bin 200 metre olacak şekilde planlanan liman, iki veya üç adet üçüncü nesil konteyner veya daha fazla feeder tipi gemilerin yanaşmasını sağlayacak. Çandarlı projesiyle birlikte İzmir, Aliağa ve çevresi dünyanın önde gelen lojistik merkezlerinden biri olacak. Kapasitesi 10 milyon TEU olması hedeflenen Çandarlı Limanı’nın 25 milyon TEU kadar da büyüme potansiyeli bulunuyor.

Pire’ye rakip olacak
Çinli COSCO tarafından 35 yıllığına kiralanan ve dikkatleri üzerine çeken Pire Limanı, Akdeniz’den geçen ana konteyner taşımacılık hattından uzaklık açısından Çandarlı’yla aynı mesafede bulunuyor. Ancak Çandarlı, Akdeniz-Asya erişiminde Pire’ye göre çok daha avantajlı konumda. Ayrıca, daha büyük alana sahip. Pire Limanı’nın yıllık konteyner elleçleme kapasitesi 1.8 milyon TEU. Çandarlı’nın ise 10 milyon TEU olması planlanıyor.

Dünyanın en büyük 10 limanı
Liman Ülke (TEU1000)
1. Singapur Singapur 25.900
2. Şangai Çin 25.002
3. Hong Kong Çin 20.983
4. Shenzhen Çin 18.250
5. Busan Güney Kore 11.954
6. Guangzhou Çin 11.190
7. Dubai BAE 11.124
8. Ningbo-Zhoushan Çin 10.502
9. Qingdao Çin 10.260
10. Rotterdam Hollanda 10.783

Aktarma Limanı
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh ise Çandarlı Limanı’nın yaklaşık 20 yıllık mazisi olduğunu belirtti, gelinen durumun sevindirici olduğunu kaydetti. Dologh, limanın bölgeye önemli bir hareketlilik getireceğine dikkat çekti, “Çandarlı muhtemelen aktarma limanı olacak” dedi.

Tersane de istiyoruz
Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer da Çandarlı’nın bölge için önemli bir liman olduğunu dile getirdi. Erginer, “Bir de tersane projemiz vardı. Ancak limanın büyüme durumu göz önünde bulundurularak, tersane o projeden çıkarıldı. Şimdi tersaneyle ilgilenen yatırımcı var ama yer yok. Çandarlı, Alsancak ve Nemurt’taki limanlar gelişiyor ama bir sivil tersanemiz yok. Onun için bir an önce en azından bir tane bakım tersanesi olması şart” diye konuştu.

Hürriyet

 

Bu haber toplam 1122 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.