1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 11 ABD, bir İsrail gemisi Süveyş'te
11 ABD, bir İsrail gemisi Süveyş'te

11 ABD, bir İsrail gemisi Süveyş'te

İran nükleer programı yüzünden yeni yaptırımlarla köşeye sıkıştırılmaya çalışılırken,11 Amerikan ve bir İsrail gemisinin Süveyş Kanalı üzerinden Kızıldeniz'e geçmesi dikkat çekti.

A+A-

İran nükleer programı yüzünden yeni yaptırımlarla köşeye sıkıştırılmaya çalışılırken, 11 Amerikan ve bir İsrail gemisinin Süveyş Kanalı üzerinden Kızıldeniz'e geçmesi dikkat çekti. Mısır'daki Mübarek yönetimi, buna izin verdiği için muhalefetten sert eleştiri aldı

BM Güvenlik Konseyi’nden çıkartılan yeni yaptırım tasarısıyla İran’la nükleer gerilimin yüksek düzeyde seyrettiği bir dönemde Mısır’ın biri uçak gemisi olmak üzere 11 Amerikan ve bir İsrail savaş gemisinin Akdeniz’den Kızıldeniz’e geçmesine izin verdiği belirtildi.

Londra’da Arapça yayımlanan El Kuds El Arabi gazetesine göre, gemiler önceki gün Süveyş Kanalı’ndan Kızıldeniz’e geçerken kanal boyunca binlerce Mısırlı güvenlik görevlisi konuşlandırıldı. Piyade erleri, zırhlı araç ve cephane yüklü gemiler geçerken kanaldaki balıkçı tekneleri dahil bütün gemi trafiği durduruldu. Görgü tanıkları gemilerin yıllardır Süveyş’ten geçenlerin en büyükleri olduğununu anlattı.

‘Yakından izlenmeli’

İsrail istihbaratına yakınlığı ile tanınan Debkafile internet sitesi, askeri kaynaklara dayanarak filoya ABD’nin 60 bombardıman uçağı ile 6 bin deniz piyadesi ve denizciyi taşıyan USS Harry Truman uçak gemisinin öncülük ettiğini yazdı. Washington merkezli istihbarat dergisi Executive Intelligence Review’dan Jeff Steinberg de İran’ın İngilizce kanalı Press TV’ye ABD Savunma Bakanlığı’nın gemilerin Süveyş’ten geçişini doğruladığını belirtip “Yaşanan gelişme yakından takip edilmelidir” diye konuştu.

Mısır’da muhalefetin Gazze’ye yardım götüren Özgürlük Filosu’na kanlı saldırı yüzünden bölgede gerilimin tırmandığı bir dönemde ABD ve İsrail güçleri ile işbirliği yaparak gemilerin Mısır karasularından geçişine izin veren hükümeti topa tuttuğu kaydedildi. Muhaliflerin olayı ‘uluslararası bir skandala Mısır’ın da katılması’ diye kınadıkları aktarıldı. Gemilerin Basra Körfezi’ne gidebilecekleri öngörülürken El Kuds El Arabi’ye konuşan Mısır Ulusal Güvenlik İşleri Komitesi Başkanı Emekli General Emin Radi, İran’a karşı olası bir operasyonla ilgili “Savaş açmak kolay değil” deyip ekledi: “Vahşi tabiatı gereği İsrail bölgede tek nükleer güç olarak kalmak için savaş başlatabilir.”

 

Radikal

Bu haber toplam 922 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.