1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Deniz seviyesi tüm yerkürede 1,5 metre yükselecek
Deniz seviyesi tüm yerkürede 1,5 metre yükselecek

Deniz seviyesi tüm yerkürede 1,5 metre yükselecek

Bilim adamları, atmosfer sıcaklığında meydana gelen 2 derecelik yükselmenin deniz seviyelerinde ciddi ölçüde artışa neden olacağını ve 2200 yılında kıyı bölgelerinin ciddi oranda değişeceğini belirtti.

A+A-

Günümüzde bile Hollanda gibi düz, alçak ve kıyı şeridindeki ülkelerin deniz ile olan mücadelesi ortada iken ve yakın gelecekte bu gibi ülkelerin tüm sahillerinin deniz suları altıdna kalması söz konusu iken atmosfer sıcaklığının bir iki derece yükselmesi hatta belirtilen sınırı geçmese bile 2200 yılında yeryüzünün büyük bölümünü yaşanmaz hale getirmesi söz konusu. 

23’üncü yüzyıla gelindiğinde ise Dünya’nın 3 milyon yıl önceki haline benzeyeceğini savunan bilim adamlarının Science dergisinde yayımladığı makaleye göre bundan 3 milyon yıl önce atmosferimiz 2 derece daha sıcaktı ve okyanuslar devasa köpekbalıkları ile doluydu.

Her ne kadar dev köpekbalıkları yeniden denizlerimizde yaşamaya başlamayacak olsa da ilerleyen zamanda Dünya, insanoğlunun yaşamakta güçlük çekeceği ve çok ağır kayıplar vermeden adapte olamayacağı bir hal alacak gibi görünüyor.

Bunlar elbette uzak gelecek için geçerli olan görüşler; ancak o kadar beklemesek dahi yakın gelecekte de bizleri çok iyi iklim koşulları beklemiyor.

Sanayi devrimi öncesine oranla deniz seviyelerinin 16 santimetre yükseldiğini belirten bilim adamları bu yükselmenin aynı zamanda Sandy Kasırgası, Haiyan Tayfunu gibi doğal afetleri de daha güçlü hale getirdiğini söylüyor.


Şu an atmosferde bulunan sera gazlarının bu oranda kalması halinde bile 2100 yılına gelindiğinde deniz seviyesinin şu an olduğundan 100 santimetre daha yüksek olacağını belirten bilim adamları, bu yükselmenin en büyük nedeninin buzulların erimesi olduğunu ve Batı Antartikadaki buzulların tek başına deniz seviyesini 1 ile 1 buçuk metre kadar yükselteceğini belirtiyor.

Şu anki durumun geçmişteki verilerle uyumlu olduğunu ve Dünya’nın iklim olarak benzer koşullarda bir dönem bulunduğunu söyleyen Postdam İklim değişikliği araştırma Enstitüsü’nden Anders Levermann, Dünya’nın 400 ve 125 bin yıl önce de bu durumu yaşadığını ve sıcaklıkların 3 ile 1 derece arasında daha yüksek olduğunu belirtirken onlarca yıl içinde yeniden bu durumla karşılaşılacağını belirtti.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1422 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.