1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. ‘Karadeniz Deniz Kuşları’
‘Karadeniz Deniz Kuşları’

‘Karadeniz Deniz Kuşları’

Karadeniz’deki deniz kuşlarıyla ilgili bugüne kadar yapılan en kapsamlısı olan çalışma yürütülüyor.

A+A-

Tepeli Karabatak ve Yelkovan kuşlarını kapsayan bu çalışmamızda, yüzyıllardır balıkçılara balığa ulaşmaları için kılavuzluk eden bu kuşların yaşam alanlarının bilimsel olarak haritalandırılmasını ve korunmaya alınmalarını hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda oluşturulan ‘Karadeniz Deniz Kuşları’ projesi kapsamında, 2012'nin son günlerinde İstanbul'un Karadeniz kıyısından başlayarak Zonguldak'ın batısına kadar denizden ve karadan deniz kuşlarının sayımına başlandı.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan’ı bir araya getiren proje kapsamında şimdiye kadar İstanbul Kıyıköy’den başlayarak, İğneada, Garipçe, Rumeli Feneri, Haydarpaşa, Şile, Akçakoca, Ereğli, Riva, Karasu, Kefken'den kuş gözlemleri yapıldı. Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu liderliğinde uzmanlardan oluşan gözlem ekibi tarafından yapılan çalışmalarda, türün bugüne kadar bilinmeyen yeni üreme alanları ve kışlama alanları tespit edildi.

Projenin sonunda ise elde edilen verilerle ‘Önemli Deniz ve Kuş Alanları’ bilimsel olarak haritalandırılıyor. Bu haritanın oluşturulması deniz ekosisteminin koruma altına alınması açısından hayati bir önem taşıyor. Son yıllarda popülasyon oranında ciddi azalmalar yaşayan Tepeli Karabatak’i koruma altına alarak, bin yıllardır süren kılavuzluğunun devam etmesi sağlanacak.

Karadeniz Deniz Kuşları Projesi'nin diğer bir önemli aktivitesi olan ‘Açık deniz yelkovan kuşu sayımları’ ise başlıyor. İstanbul-Ukrayna, Zonguldak- Rusya ve Zonguldak- Ukrayna hatlarında gemilere araştırmacı olarak bineceğiz ve açık deniz sayımlarını gerçekleştiriliyor.. Hava durumuna bağlı olarak Orta ve Doğu Karadeniz’de de arazi çalışmalarına devam edeceğiz. 2014’e kadar sürecek bu araştırmaların sonuçlarını ise Şubat ayında Bulgaristan’da yapılacak lansmanla duyurulacak.

acik-deniz-kus-gozlemi.jpg

kus-gozlemi.jpg

tepeli-karabatak.jpg

virahaber.com

Bu haber toplam 5951 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.