1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. R.Hisarcıklıoğlu "Gelecekte çok büyük bir dünya var"
R.Hisarcıklıoğlu "Gelecekte çok büyük bir dünya var"

R.Hisarcıklıoğlu "Gelecekte çok büyük bir dünya var"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya iş aleminin geleceğe umutla baktığını, Türk iş dünyasında da benzer bir algı bulunduğunu belirterek, R.Hisarcıklıoğlu "Pastadan alacağımız çok büyük paylar var, pozitif gündeme bakalım" dedi.

A+A-
Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı sunumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Hisarcıklıoğlu, "5 sivil toplum kuruluşunun (STK) liderleriyle heyet olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmelerinde Başbakan'ın tutumunun ne yönde olduğu" sorusuna, "Bir başkasıyla yapılan bir görüşmede karşı tarafın ne söylediğiyle ilgili kamuoyuna açıklama yapmadan söylememiz uygun olmaz. Yani toplamda 6 sivil toplum kuruluşu başkanı ve sayın Başbakan arasındaki görüşmeyi iletmemiz uygun olmaz. Sayın Başbakan gerekirse zaten açıklamada bulunur" yanıtını verdi.
 
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ABD ve AB arasında öngörülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasının dışında kalması halinde Brookings Enstİtüsü raporuna göre yıllık 20 milyar dolar kaybı olacağını söyledi.
 
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nun başkanlık koltuğunun en kısa zamanda doldurulacağını belirten Hisarcıklıoğlu, bu makam için liyakat ve gönüllülük esasının geçerli olduğunu söyledi.
 
"Türkiye'nin sanayi envanteri yok"
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,Türkiye'nin henüz bir sanayi envanterinin olmadığını, bu konuda çalışmalarının bulunduğunu, ancak kurumlar arasında zaman zaman görülen çekişme nedeniyle bu konunun ötelendiğine dikkati çekti.
 
Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: "Hepimizde olduğu gibi kurumlar arasında da müthiş bir milliyetçilik, tutuculuk, muhafazakarlık var… Biz burada her türlü altyapıyı yaptık, bilmem neyi yaptık, hatırlayın, burada açıkladık. Türkiye'nin sanayi envanteri yok şimdi. Garipliği düşünebiliyor musunuz? 'Program, reform yapın' diyoruz da, neye göre yapacağız? Elindeki verilere göre kardeşim. Hangi alanda potansiyel var, 'Türkiye'deki yatırımların miktarını bana ver Rifat' diyorlar. Verebiliyor muyum özel sektörün başındaki biri olarak? Veremiyorum. Biz bunu burada (Kartepe Ekonomi Zirvesi) açıkladık, 'yapacağız' dedik. Ama bir anda bir kıskançlık, 'kardeşim Odalar Birliği'ne verilir-verilemez', 'biz yapacağız'… Ya ver kardeşim ya da sen yap. Know-how biriktirdik, buyur sen yap. Gönderdik arkadaşlarımızı o da olmadı."
 
Dünya iş aleminin geleceğe umutla baktığını, Türk iş dünyasında da benzeri bir algının varlığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Bir tek şundan kaygımız var; enerjimizi birbirimizle kavgaya harcamayalım. Gelecekte çok büyük bir dünya var. Pastadan alacağımız çok büyük paylar var, pozitif gündeme bakalım diyoruz" ifadelerini kullandı.
 
"Ekonomide 'olsun' demekle, emir komuta zinciriyle işler gitmiyor"
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz politikası konusundaki görüşleri sorulan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
"Ben bugüne kadar hayatımda inancım gereği, söyleyeyim ben faiz almadım arkadaş. Ama şu var ben de iş adamı olarak faizlerin düşük olmasını tercih ederim. Yalnız son Merkez Bankası açıklamalarından gördüğümüz, şartlar uygun oldukça faizlerin düşeceğinin sinyalini de kamuoyuna, hepimize vermiş oldu. Muhakkak bu verileri sayın Başbakanımızla, kamuoyuyla ihtiyaçları kadar paylaşıyorlardır onu bilmem. Çünkü onların gördüğü birçok tabloyu benim görme şansım yok.
 
'Rifat faizler düşük olsun mu?' Olsun. İş adamı olarak 'şu olsun' derim. Ama ekonomide 'olsun' demekle, emir komuta zinciriyle işler gitmiyor. Emir komutaya döktüğümüz zaman, geçmişte bunları yaşadık haberiniz olsun... Ekonominin gerekleri neyse o yapılsın. Ne bir eksik ne bir fazla."
 
"Bürokrasinin takdir yetkisini genişleten yasal düzenlemelerin yarın nasıl kullanılacağını öngöremiyoruz"
 
Mevsim etkileri nedeniyle kayısı, çay ve fındık gibi meyvelerin üreticilerinin ciddi sorunlar yaşadığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Çığ vurmuş, burada müthiş bir feryat var, millet yanıyor aslında, canı yanıyor. Bu aslında hepimizi etkileyecek bir olay" diye konuştu.
 
Bürokrasiye ilişkin düzenlemelerle ilgili bir soru üzerinde ise Hisarcıklıoğlu, "Milli iradenin yetkilerinin bir bölümü yasayla bürokratlara devredilmesi… Biz buna karşıyız. Açık söylüyorum. Bürokrasinin takdir yetkisini genişleten yasal düzenlemelerin yarın nasıl kullanılacağını öngöremiyoruz. Bunu da hep beraber yaşayıp göreceğiz. Biz 6 kurum olarak dün Başbakanımıza bu konuda görüşlerimizi ilettik.
 
The Green Park Otel Kartepe'de gerçekleşen, TOBB'un desteği ve Avea'nın katkılarıyla düzenlenen zirveye bu yıl, Peugeot, Ülker, Pepsico, Başarsoft, Memorial, Süvari ve Çiftgeyik Karaca şirketleri destek oldu.
 

Soruları yanıtlamasının ardından Hisarcıklıoğlu, zirveye katılan yaklaşık 200 basın mensubuyla hatıra fotoğrafı çektirdi. 

 

Bu haber toplam 1180 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.