1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Yasağa rağmen Norveç'te bu yıl 729 balina avlandı
Yasağa rağmen Norveç'te bu yıl 729 balina avlandı

Yasağa rağmen Norveç'te bu yıl 729 balina avlandı

Norveç'te, son av sezonunda 729 balina avlandı. Ülke, kararlaştırılan uluslararası av yasağına uzun yıllardır meydan okuyor. Bu yıl ulaşılan sayı, yasağın delindiği 1993'ten beri en yüksek miktar durumunda.

A+A-

Norveç'te balıkçılar bu yıl 729 balina yakaladı. Sektör kaynakları, bunun uluslararası baskı hiçe sayılarak yeniden başlanan uygulamadan beri en yüksek seviye olduğunu belirtti. Norveçli Balıkçılar Satış Örgütü direktör yardımcısı Svein Ove Haugland "Sezon aşağı yukarı sonlandı ve bu çok iyi" dedi. 
Nihai sayı sezon bitmeden önce biraz daha artabilir ama bu zaten Oslo'nun resmi olarak reddettiği Norveç'in uluslararası moratoryuma rağmen balina avcılığına yeniden başladığı 1993'ten beri en yükse seviye.

2013 yılında Norveç 590 çatal kuyruklu balina yakaladı, bu bir önceki yıldan çok daha yüksekti. 2014 yılı verimi ülkenin yıllık 1.286 kotasının çok latında kaldı. Haugland "Pazarda ve dağıtımda darboğaz var. Et (kara hayvanı) ve balıkla sert rekabet içinde olan balina eti için talebi yeniden oluşturmak zorundayız" dedi. 

Çevre örgütü Greenpeace Norveç'te balina avcılığının talep yetersizliği nedeniyle ölmekte olduğuna inanıyor. Greenpeace'in Norveç temsilcisi Truls Gulowsen "Bu yaz hava çok iyiydi, Norveç'in kuzeyinde ızgarada balina etine önemli talep oldu. Ama ayrıca açık hava ve sakin sular sayesinde kolay avcılık yapıldı. Ancak bu trendde kayma değil" dedi. 

Norveç İzlanda'nın yanında ticari balina avcılığı yapan tek ülke. Japonya'da balina avcılığı resmi olarak sadece bilimsel amaçlı yapılıyor ama pazarlarda çok miktarda balina eti satılıyor.

"Deniz ürünlerinde hasadın korunması ve sürdürülebilmesi" için uygulanan moratoryum ise önemsenmiyor. Norveç, uluslararası yasağa karşı çıkan üç ülkeden biri konumunda.

2014 yılı verimi ülkenin yıllık bin 286 kotasının çok altında kaldı. Haugland "Pazarda ve dağıtımda darboğaz var. Et (kara hayvanı) ve balıkla sert rekabet içinde olan balina eti için talebi yeniden oluşturmak zorundayız" dedi. 

Öte yandan avlanan balinaların bir kısmı, Birleşmiş Milletler(BM) tarafından av yasağı getirilen Japonya'ya ihraç ediliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1875 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.