1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Ceyhan'a dünyanın 2. büyük limanı
Ceyhan'a dünyanın 2. büyük limanı

Ceyhan'a dünyanın 2. büyük limanı

Adana'nın Ceyhan ilçesinde enerji sevkıyatı alanında dünyanın 2. büyük limanını kurmaya hazırlanan Hollandalı firmaların oluşturduğu konsorsiyum, siyasi krizler ve artan terör olayları nedeniyle suların durulmasını beklediklerini açıkladı.

A+A-

Konsorsiyumun Türkiye Direktörü Hakan Coşar, beraberindeki Royal Haskoning Firması Proje Koordinatörü Auke Piek ve Argos firması sahibi Peter Goedvolk ile birlikte Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'yü ziyaret etti. Serbest bölgede kurmayı düşündükleri liman için yer konusunda fizibilite çalışmalarını tamamladıklarını belirten Coşar, "Hollandalı Noble Groupe, Argos, Vitol ve Part Of Rotterdam firmaları Ceyhan'da enerji sevkıyatında dünyanın 2. büyük limanını kurmak amacıyla bir konsorsiyum oluşturdu.

 

Konsorsiyum enerji sevkıyatında dünya piyasasının yüzde 72'sini elinde tutuyor. Kurulacak şirketin ismini de Hollanda'nın simgesi olan 'Lale' olarak belirledik. Başlangıçta 20 milyar Euro'luk bir yatırım projesi. Ancak bazı başka firmaların da katılımıyla bu rakamın 37 milyar Euro'ya çıkmasını öngörüyoruz" dedi.

Liman inşaatına ilk kazmayı vurmak için suların durulmasını beklediklerini ifade eden Coşar, ''Limanı inşa etmek amacıyla Ankara'da yetkililerle daha önce 2 defa bir araya geldik. Bir an önce yatırıma başlamayı hedefledik. Ancak önce İran, sonra da İsrail sorunu çıktı. Şimdi ise artan PKK saldırıları var. Bu nedenlerle projemizi hayata geçirmek için suların durulmasını bekleme kararı aldık. Daha sonra liman için yer tahsisi konusunda yetkililere başvurumuzu yapacağız" diye konuştu.

Argos firması sahibi Peter Goedvolk ise yıllarca Rotterdam limanının yıllarca enerji sevkıyatında dünyanın en büyük limanı olduğunu ancak son yıllarda bunu Çin'e kaptırdıklarını vurgulayarak Türk- Hollanda dostluğu ile kurulacak yeni limanın ileride Çin'i bile geçeceğine inandığını söyledi.

Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise kurulacak limanın Ceyhan için hayati değer taşıdığını belirterek şunları kaydetti:

"Liman kurmak için bölgemize gelen yetkililerle ilk görüşmemizde işçilerin öncelikle Ceyhan'dan seçilmesi konusunda anlaştık. Liman kurulduğunda yaklaşık 8 bin 500 işçi çalıştırılacak. Yatırıma ortak olan bütün firmalar bürolarını ilçemizde kuracak ve ihtiyaçlarının çoğunu da Ceyhan'dan karşılayacak. Bu adım ilçemizin başta ekonomik olmak üzere, sosyal ve kültürel gelişimine çok önemli bir katkı sağlayacaktır."

 

Haberx

Bu haber toplam 1280 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.