1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Dalaman yat limanına kavuşuyor
Dalaman yat limanına kavuşuyor

Dalaman yat limanına kavuşuyor

Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüsü Yanaşma İskelesi projesi, Özel Çevre Koruma Kurulu (ÖÇKK) Başkanlığı tarafından onaylandı.

A+A-

Türkiye'nin dördüncü büyüğü olacak Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüsü Yanaşma İskelesi projesi, Özel Çevre Koruma Kurulu (ÖÇKK) Başkanlığı tarafından onaylandı. Böylece ihalesi 16 yıl önce yapılan projenin önündeki bürokratik engeller kalkmış oldu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geçen sene Dalaman'a gelerek alanı ve projeyi incelemiş, onay işlemlerinin hızlandırılması için ilgili bürokratlara talimat vermişti. Bunun ardından önce Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu projeyi onaylamış, sadece ÖÇKK imzası kalmıştı.

Liman inşaatının, 30 ayda bitirilmesi planlanıyor. Projede bin 300 yat kapasitesinin yanı sıra 500 yatlık çekek yeri ve 500 araç kapasiteli otopark da bulunuyor. AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, yapılacak yat limanı ve çekek yerinin Dalaman Havaalanı'na 10 dakikalık mesafede olması sebebiyle turizmi canlandıracağını ve bölgede istihdamı arttıracağını söyledi.

Dalaman Yat Limanı Projesi
Türkiye'nin en büyük yat limanı projesinin ihalesi 1995 yılında yapıldı. Dalaman'daki İncebel Tatil Köyü Sitesi arkasındaki alanda hayata geçirilmesi planlanan projenin inşaatına, bölgenin ÖÇK kapsamında ve 1. derece doğal sit olmasından dolayı yer teslimi yapılamaması sebebiyle başlanamadı. İhale tarihinden üç yıl sonra da proje, İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun 6 Kasım 1998 tarihli kararı ve deniz kaplumbağaları (caretta caretta) üreme bölgesi olduğu gerekçesiyle durduruldu. Dalaman Belediye Başkanlığı, ilgili kurul kararının iptali için Aydın Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Üç yıl süren dava sonucunda karar iptal edildi ancak itirazlar neticesinde dava süreci 2008'e kadar devam etti. Bilim adamlarının bölgede caretta caretta bulunmadığı raporuyla sıkıntı aşıldı fakat yer teslimi yapılamadığı için inşaata yine başlanamadı. Sonunda Bakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla bölgenin hem doğal sit alanı olarak korunması hem de yat limanı yapılacak şekilde projelendirilmesi için çalışmalara başlandı. İlgili kurumlara gönderilen raporlar ve yapılan incelemeler sonunda 16 Aralık 2010 tarihinde Koruma Kurulu toplantısında ele alınan projeyle ilgili koruma amaçlı imar planı için onay çıktı ve karar ÖÇKK'ye gönderildi.

Zaman

Bu haber toplam 913 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.