1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Hamdi Akın'dan Bilgi Aldı
Hamdi Akın'dan Bilgi Aldı

Hamdi Akın'dan Bilgi Aldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mersin Limanı'nı da ziyaret etti.

A+A-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mersin Limanı'nı da ziyaret etti. Limana gelince makam otomobilinden inen Gül, bir minibüsle rıhtıma götürüldü. Burada Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Cumhurbaşkanı Gül'e bilgi verdi. Bir süre liman sahasında yaya olarak gezen Gül'e bir gazetecinin, "Genelkurmay Başkanı'nın tutuklu subayları ziyaret etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?' şeklindeki sorusuna, "Bu konu burada konuşulacak konu değil" diyerek yanıtlamadı. Gül, daha sonra Akdeniz İhracatçılar Birliği yeni hizmet binasının açılışının yapıp, 2010 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren 10 firmanın temsilcisine ödüllerini verdi. Burada bir konuşma yapan Gül şunları söyledi:

"İhracat ekonominin en önemli unsurlarından biri Türkiye uzun dönem ithal ikamesi politikaları takip edip kendisini dışarıda kapatan daima her şeyi 'İçeride yapacağım' diye içe dönük bir ekonomiden çok geç olarak ihracatın ne olduğunu Türkiye için ne değer ifade ettiğini anlayan bir ülke olarak bu günlere geldik. Artık ihracatın değerini daha fazla biliyoruz. Uzun dönem içe dönük yaşadık. Dışarıda ne varsa 'Bizde kendimiz yaparız' diye gümrük duvarları ördük. Bunları yaparken, başkaları da bize duvar ördü. Nihayet dünyanın nasıl gelişeceğini Türkiye gördü, ekonomi politikalarını buna göre bir kez daha gözden geçirdi ve Türkiye'nin ihracatının önemli olduğunun farkına vardı. İhracata dayalı büyümeyi kendisine hedef seçti. Bunu seçikten sonra Türkiye esas hamlesini yapmaya başladı. Bundan 15 - 20 sene önce 2-3 milyar doları geçmeyen Türkiye ihracatı 10 sene kadar önce 30 milyar dolar civarındayken, 140 milyar dolarları zorladı 2 sene önce. Daha önemlisi dünya büyük ekonomik buhranından sonra en büyük buhranı yaşadığı dönemde bile Türk ihracatta 100 milyar doları geçti. Dünya ticaretinin daraldığı dünya ekonomisinin durgunluğa girdiği bir dönemde Türkiye'nin 100 milyar dolar üzerinde ihracat yapması anlamlıydı. Yalnız komşularımız değil, dünyanın dört bir yanıyla ekonomik ilişkiler içinde olmamız gerekmektedir. Uzun yıllar ihmal ettiğimiz Latin Amerika, Afrika, Pasifikler bizim ekonomik alanımızdır ve her yerle ticaret yapıp, yatırım yapıp ihracat yapabiliriz anlayışında olmalıyız. Nitekim bu anlayışa ulaştıktan sonra dünyanın dört bir köşesine mal satmaya başladınız. Bu uğurda büyük gayretler sarf edildi."

Yurt dışına yaptığı resmi ziyaretlerde uçağın ihracatçılarla dolu olduğunu, her sefer büyük uçaklarla gittiklerini de anlatan Gül daha sonra şunları söyledi:

"Uçak genç, yaşlı, kadın erkek, Türkiye'nin dört bir yanından ihracatçılarla dolu oluyor. Çocuk diyebileceğim yaştaki delikanlıların, genç kızların büyük bir cesaretle Afrika'ya, Pasifiklere, Rusya'ya, Avrupa'ya nasıl mal satmak için uğraştıklarını ve dönüşte ne kadar başarılı olduklarını görüyorum. Bu, Türkiye'nin potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu göstermektedir. Doğru ekonomi politikaları ve doğru dış politika açılımları sizin alanınızı genişletecektir. Size kolaylık sağlayacaktır. Ama esas azim sizdedir. Bu olmazsa Türkiye sadece ithal eden ülke olarak kalır. Türkiye'nin ihracat potansiyelinin giderek artacağı ve 2023'te 500 milyar dolar hedefine ulaşacağına inanıyorum. Yatırımlara bakınca, ithal kalemlere incelenince Türkiye'nin üretim kapasitesine artırmakta ve ileride daha çok ihracat yapacağı anlamına gelmektedir. Türkiye Master kriterlerinin neredeyse tamamını gerçekleştiren bir ülke. Hem riski az, hem de getirisi yüksek. Genelde getirisi yüksek ülkeler riski yüksek ülkelerdir. Türkiye ikisini bir arada sunan bir ülke olduğunda birçok ülkeden çok daha cazip uluslararası finans çevrelerinde. Bunlardan faydalanmak da sizlere düşüyor. Bunları kanalize etme, kazanma, faydalanma yollarını siz bulacaksınız."

Gül, törenin ardından Mersin Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Süha Aydın'ı makamında ziyaret etti. Ziyaret basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Sondakika
 

Bu haber toplam 914 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.