1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. İzmir’deki tartışmalarda son nokta
İzmir’deki tartışmalarda son nokta

İzmir’deki tartışmalarda son nokta

Alsancak Limanı Gemi Hizmetleri Projesi kapsamında, İzmir’de kurulması planlanan Gemi Trafik Merkezi ve Trafik Gözetleme İstasyonu ile ilgili tartışmaları virahaber araştırdı.

A+A-

Denizde can emniyetinin ve özellikle İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nda seyir güvenliği ve çevre emniyetinin sağlanması son derece büyük önem arz etmektedir. Deniz kazaları sonrasında çevre ve deniz kirliliğinin oluşması ne yazık ki çevreye ve deniz canlılarına büyük zarar vermektedir. Gemi Trafik Hizmetleri Merkezleri (GTHM) dar suyollarında seyir emniyetinin, can ve mal güvenliğinin teminine yönelik, önemli ve kaçınılmaz hizmetler vermektedir. Bu nedenle, ülkemizdeki dar suyolları ile seyir güvenliği açısından riskli olarak görülen körfezlerimize GTH sisteminin kurulması son derece önemlidir. Bu noktada İzmir, İzmit, Mersin-İskenderun bölgesinde, körfez ve limanlarda gemi trafik yönetim sistemini ulusal ve uluslar arası kurallara uygun çağdaş ve teknolojik imkanlarla oluşturmak için ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Gemi Trafik Hizmetleri Kontrol Merkezi ayrıca ülke güvenliği için de önemli bir sistemdir. Elektronik cihazlarla hizmet verecek merkez, tüm deniz trafiğini kontrol edecek radar ve kamera sistemine sahiptir. Böylece insan kaçakçılığı, kaçak avcılık, deniz kirliliği dahil olmak üzere meteorolojik bilgiler de dahil bu merkezden elde edilecektir.

Bu amaçla Alsancak Limanı gemi hizmetleri projesi kapsamında Bayraklı İlçesi sınırları içinde İzmir Gazeteciler Cemiyeti Hatıra Ormanı’nda Gemi Trafik Merkezi ve Trafik Gözetleme İstasyonu kurulması yönünde alınan karara karşı başlatılan olumsuz kampanya ve “çevre kıyımı” şeklindeki açıklamaları virahaber araştırdı.

Gemi Trafik Hizmetleri nedir?
17.02.2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte de belirtildiği gibi amaç; Türkiye’nin deniz yetki alanlarında veya liman tesislerinde bulunan, seyreden, demirleyen, demirden ayrılan, limana yanaşan ve limandan ayrılan gemilerin seyir, can ve mal emniyetini arttırmak, deniz çevresi ile denizdeki yapıları deniz trafiğinin olumsuz etkilerinden korumak için deniz trafik verimliliği de dikkate alınarak hizmet vermektir. Bu noktada ülke güvenliği de önemli bir faktördür. Yine aynı yönetmelikte belirtildiği gibi elde edilen bilgiler Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile de paylaşılacaktır.

Denizcilik sektörü bilindiği gibi uluslar arası bir sektördür ve AB uyum yasaları da göz önüne alınarak bir takım düzenlemelerin yapılması zorunludur. Diğer taraftan kısa adı IMO olan Uluslar arası Denizcilik Örgütü’nün aldığı kararlara da uyulmak zorundadır. Bu yönetmelik de; 14/6/1946 tarihli ve 4922 sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun, 14/4/1925 tarihli ve 618 sayılı Limanlar Kanunu, 25/5/1980 tarihli ve 16998 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS-74) ve Avrupa Parlamentosu’nun 2002/59/EC sayılı Konsey Direktifi hükümlerine paralel olarak hazırlanmıştır.

Teknik olarak başka çıkış yok
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, “Bunun bir çevre kıyımı olduğunu belirterek, ilgilileri uyarmış ve alternatif bir bölge araştırılmasını istemişti. İzmir’de konuyu tam olarak bilmeyenler tarafından, gazeteciler anısına 14 yıl önce oluşturulan hatıra ormanında gemi trafik hizmetleri merkez binası ve trafik gözetleme istasyonu yapılacağı gerekçesiyle ağaçların kesilmesi tepki görmüştü. Bunun üzerine yaptığımız araştırma ve ilgililerden aldığımız bilgi alternatif bir bölgenin olamayacağını açıkça ortaya koydu. Teknik olarak Gemi Trafik Merkezi ve Trafik Gözetleme İstasyonlarının entegre bir sistem. Dolayısıyla gözetleme istasyonlarının birbirini görmesi ve radar kapsama alanı, kurulacak alan için en önemli ipuçlarını oluşturuyor. Bu noktada kararı tek başına Denizcilik Müsteşarlığı vermiyor. İzmir’de de teknik veriler ortaya konulduktan sonra teknik olarak bu kulenin kurulabileceği alanın İGC tarafından merhum gazeteciler için kurulan hatıra ormanı sınırları içinde olduğu TÜBİTAK tarafından tespit edilmiştir. Bunun üzerine de 323 dönüm ormanlık alanın, sadece 3 dönümünün bu iş için tahsisi yönünde başvuru yapılmıştır.

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi’nin yaptığı açıklama şöyledir: “Radar kapsama alanı için körfezde konum olarak en uygun yer orası. Gözetleme istasyonu kurulması yer tahsisi talep edildi. İzmir1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na projenin bir nüshası gönderilerek, tesislere izin verilmesinde bir sakınca olup olmadığı soruldu. Kurul da, gemi trafik gözetleme kulesi yapılmasının uygun olduğuna, trafik kontrol merkezi binası içinse, bu alanın dışında bir yer bulunmasının tavsiye edilmesine karar verdi. TÜBİTAK’tan gelen teknik rapora göre ise bu iki binanın birlikte olması gerekiyor. Bunun üzerine tahsisinin uygun olduğuna karar verildi”.

İzin verilen sahanın Bayraklı ilçesi sınırlarında olduğunu belirten İbrahim Çiftçi, “Bu ormanın bir kısmı, 1997 yılında Merhum İzmirli Gazeteciler Hatıra Ormanı olarak tesis edildi. Şu andaki tepkiler, hatıra ormanı içinde kalan bir kısım ağaçların kesilmesinden kaynaklanan duygusal tepkiler. Kanun gereği kamu yararı ve zaruret olması halinde hatıra ormanlarında da otoyol, baraj, hastane vs. tesislere izinler verilebilmektedir. Denizcilik Müsteşarlığı’na bu bağlamda izin verilmiştir. Yapılan işlemlerde yasaya aykırı bir husus bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

Konu ile ilgili en son yapılan toplantıya da İGC Başkanı Atilla Sertel ve Bayraklı Belediye Başkanı katılmadı. İzmir Valiliği’nde yapılan toplantıya Vali Cahit Kıraç, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Zeki Çitçi, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızırreis Deniz, Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, Bayraklı Belediyesi Başkan Vekili Veli Topal, İl Özel İdaresi İmar Daire Başkanı Nurettin Yıldız ile Yatırım ve İnşaat Müdürü Ramazan Taşçı katılmıştı.

Sonuç olarak ulusal ve uluslararası kurallar gereği Alsancak Limanı Gemi Hizmetleri Projesi kapsamında, İzmir’de kurulması planlanan Gemi Trafik Merkezi ve Trafik Gözetleme İstasyonu’nun tartışmalar nedeniyle gecikmesi hem ülke güvenliği, hem deniz ve çevre emniyeti açısından sıkıntı yaratıyor.

İzmir'deki okaliptus ağaçlarının olduğu ormanlık alan

virahaber.com





Bu haber toplam 1865 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.