1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Kepez Limanı'nın kapasitesi arttı
Kepez Limanı'nın kapasitesi arttı

Kepez Limanı'nın kapasitesi arttı

Çanakkale'nin merkeze bağlı Kepez beldesinde bulunan limanın kapasitesi arttı.

A+A-

Çanakkale'nin merkeze bağlı Kepez beldesinde bulunan limanın kapasitesi arttı.

Kepez Liman Müdürü Evren Beceren, bölgede deniz çevresinin korunmasında büyük rol oynadıklarını, tesiste gemilerden toplanan atıkların susuzlaştırılıp, ayrıştırılmasının yapıldığını, geri dönüşüme gönderilip Türkiye'ye katma değer sağladıklarını söyledi.

Avrupa Birliği uyum sürecinde çevre konusuyla ilgili yönetmeliklerde değişikliklerin yeni yeni tamamlanmaya başlandığını ifade eden Beceren, Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü yönetmeliğindeki son değişiklikle atıkların geri dönüşümü konusunda önlerinin açıldığını vurguladı.

Beceren, Çanakkale Boğazı'ndan geçen gemilerden yılda yaklaşık 200 bin ton atık topladıklarını, bunları daha verimli değerlendirebildiklerini, bu doğrultuda Avrupa'nın en büyüğü olma konusunda emin adımlarla yatırımlarını hızlandırdıklarını bildirdi.

Yatırımların arasında, tesis kapasitesinin 2 katına çıkartılmasının yanında, atık su arıtma kapasitesinin de 6 ton/saatten 100 ton/saate yükseltilmesi ve internet üzerinden online olarak takip edilebilen otomasyon sisteminin kurulması olduğunu dile getiren Beceren, gemilerden atık toplama faaliyetlerini de sürdürdüklerini söyledi.

Beceren, liman işletmesinin 2005 yılından bu yana depolama kapasitesini 5 bin tondan 20 bin tona, gemi taşıma kapasitesini ise 1600 tondan 8 bin 200 tona yükseltildiğini vurguladı.

''İstihdamda artış sağlamayı hedefliyoruz''
Evren Beceren, 2010 yılında hem bölgedeki hem de limanın hinterlandı dışında kalan firmalarla yoğun görüşmeler yaptıklarını, ithalat ve ihracat kapsamında dökme yüklerle ilgili olarak büyük artış beklediklerini ifade etti.

Türkiye'nin dev maden şirketlerinden birisiyle görüşmelerinin sürdüğünü belirten Beceren, ''Anlaşma sağlandığı takdirde 2011 yılında 2 milyon tonluk bir hareket sağlamayı planlıyoruz. Bu gelişmelere bağlı önümüzdeki yıllarda istihdamda artış sağlamayı hedefliyoruz'' dedi.

Beceren, limanın gemi filosuna son olarak 6 bin 237 tonluk ''Kolin 3'' adlı atık alım gemisinin eklediğini belirterek, şu bilgileri verdi:

''Son dönemde limancılık faaliyetlerine yönelik büyük bir atılım içindeyiz. Öncelikli hedeflerimiz bölgede uluslararası ticaretin artması ve buna yönelik olarak konteyner hattı kurup, kabotaj hattı dahilinde İzmir ve İstanbul aktarma limanlarına yapılacak taşımalarla, bölgedeki ihracat kapasitesinin önemli ölçüde artması. Venedik ve ardından Miami fuarlarına katılımlarla yolcu gemilerine yönelik faaliyetlerde de gelişme kaydettik. 2010 yılının bizim için bir geçiş dönemi olmasına rağmen, yolcu sayısında kayda değer bir artış gözlemlendi. Gelecek yıl, kruvaziyer turizmine yönelik düzenlenen fuarların merkezi olan Miami Fuarı'na yeniden katılıp, 2012 yılında yolcu sayısını 40 bine ulaştırmayı hedefliyoruz. Ancak bu konuda sadece liman yönetiminin çabası yeterli değil. Özellikle turlarda maliyetlerin diğer limanlara göre yüksek olmasında otobüs ücretleri yer almakta, hatta uygulanan ücretler Trabzon iliyle birlikte tavan ücretler arasında yer almaktadır. Faaliyetlerimizin geliştirilmesine yönelik başta yerel yönetim olmak üzere, denizcilik acentelerinden ve tur operatörlerinden de destek bekliyoruz.''

Free Shop Hizmeti Sağlanacak
Kepez Limanı'ndan gelecek yıl da Yunanistan'ın Limni Adası'na seferlerin devam edeceğini, Koç Holding bünyesindeki Setur ile yapılan anlaşmayla, Free Shop hizmetinin de sağlanacağını söyledi.

Beceren, Yunanistan ve Romanya'ya Ro-Ro hattı kurmak amacıyla çalışma yaptıklarını belirterek, hatların 2011 yılında faaliyete geçmesi için yatırımcı şirketler ve armatörlerle görüşme halinde olduklarını dile getirdi.

Limancılık faaliyetlerinin yanı sıra, boğazdan geçen gemilere sağlanan atık alım hizmeti, su ve madeni yağ ikmali, su altı ve su üstü kontrolleri ve diğer teknik hizmetler konusunda da yoğun çalışma içinde bulunduklarını anlatan Beceren, Çanakkale Boğazı girişi öncesi, Bozcaada ve Gelibolu demir mevkilerinde gerçekleştirdikleri atık alım hizmetleriyle, Pire Limanı'na alternatif bir liman olduklarını kaydetti.

AA

Bu haber toplam 1101 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.