1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Mersin Limanı'nda 'tarife' krizi
Mersin Limanı'nda 'tarife' krizi

Mersin Limanı'nda 'tarife' krizi

Mersin Uluslararası Liman İşletmesi tarafından 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle geçerli olmak üzere uygulamaya konulan tarifeye tepkiler sürüyor.

A+A-

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mersin Limanı'nda uygulamaya konulan yeni ücret tarifesinin 'Ben yaptım oldu' anlayışının bir ürünü olduğunu iddia ederek, yeni tarifenin sadece Mersin değil, Türkiye ekonomisini de olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Söz konusu tarifenin Mersin ve Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyeceği görüşünde birleşen MDTO, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Ticaret Borsası (MTB) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ortak bir açıklama yaparak, liman yönetimine tepki gösterdi. MDTO Toplantı Salonu'nda bir araya gelen oda başkanları, MIP yönetimini de sert bir dille uyardı.

MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, TCDD tarafından işletilirken Özelleştirme İdaresi tarafından MIP A.Ş.'ye 36 yıllığına devredilen Mersin Limanı ile ilgili imtiyaz sözleşmesi kapsamında 3 yıl tarifelere zam yapılmayacağı kararı alındığını, ancak aynı sözleşme gereği 'Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) de Dolar/TL paritesindeki farklılıklar gerekçe gösterilerek 15 Nisan 2008 tarihinde liman hizmetleri ücretlerinin yüzde 10 oranında arttırıldığını hatırlattı. 

"Yeni tarife Mersin ve Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyecek"

Lokmanoğlu, "Hal böyleyken MIP A.Ş., 11 Mayıs 2010 tarihinde 3 yıllık sürenin dolmasını fırsat bilerek yeni liman hizmet tarifelerini 'Ben yaptım oldu' dayatmasıyla 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle yürürlüğe koymuştur. Tarifelerde herhangi bir değişikliğin en az 3 ay önce kullanıcılara duyurulması uluslararası teamül gereğidir. MIP A.Ş., yeni hizmet tarifeleri ve yürürlülük tarihi üzerinde liman kullanıcılarının üyesi olduğu MDTO, MTSO, MTB ve AKİB ile hiçbir mutabakat sağlamadan ve TCDD'nin de uyarılarını dikkate almadan yeni liman hizmet tarifelerini re'sen yürürlüğe koymuş olması, Mersin Limanı kullanıcılarını ciddi sıkıntıya düşürdü" dedi.

Bölge ve ülke limanlarının hizmet tarifeleri göz önüne alınmadan, re'sen uygulamaya konulan yeni hizmet tarifelerinin başta Mersin ekonomisi ve buna bağlı olarak da Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyeceğini savunan Lokmanoğlu, bununla birlikte liman kullanıcılarını telafisi mümkün olmayan zararlarla karşı karşıya bırakacağını kaydetti.

Dünyada yaşanan ve Türkiye'yi de etkileyen ekonomik kriz nedeniyle ülke ve bölge limanlarında fiyat indirimine gidilirken, MIP'nin söz konusu tutumuna bir anlam vermediklerini ifade eden Lokmanoğlu, gemi hatlarıyla armatör sözleşmelerinin yıllık olarak yapıldığı göz önüne alındığında ise ortaya bir karmaşa çıkacağı gibi iş kaybı da yaşanacağını söyledi.

"MIP tekelleşmek istiyorsa ihracatçı malını başka limanda yükler"

Cihat Lokmanoğlu, "Liman kullanıcılarıyla 3. kişilerin telafisi imkansız zararlara uğramasının önlenebilmesi için eski tarifenin uygulanması, MIP A.Ş.'den beklediğimiz lütuf değil, Mersin ve ülke ekonomisinin bugünü ve yarını adına bir gereklilik ve sorumluluktur. MIP A.Ş.'yi topluma karşı olan sorumluluğumuz ve görevimiz gereği uyarıyor; liman kullanıcılarının görüş ve önerilerini dikkate almaya, hakim durumu hizmet alanlar aleyhine, bir başka ifadeyle de kendi lehine tekel oluşturacak nitelikte değiştirmemeye, hukuk, adalet, mantık ve vicdan anlayışına vurulmuş bir darbe olarak gördüğümüz 'Ben yaptım oldu' dayatmasından bir an önce uzaklaşmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise, Mersin'in yanı sıra Konya, Kayseri, Kahramanmaraş, Gaziantep'teki odalardan da tepki geldiğini belirterek, "Bu tarifeler devam ederse büyük işletmeler kendilerine başka liman bulurlar ama KOBİ'lerin öyle bir şansı da yok" dedi.

MTB Meclis Başkanı Hüseyin Arslan da, limanın TCDD'ye ait olduğu dönemde bir konteynır maliyetinin 85 dolar olduğunu, ancak yeni tarifeyle birlikte bu rakamın 120 dolara yükseldiğinin altını çizdi. Geçici kabulün 35 dolardan 45 dolara çıktığını anlatan Arslan, "Bu maliyet farkı önce ihracatçıyla ithalatçının cebinden çıkar, sonra mecburen tüketici fiyatlarına yansır. Eğer MIP tekelleşmek istiyorsa ihracatçı da gidip malını başka limanda yükler. Enflasyonun düştüğü, doların yükseldiği bir ortamda yapılan bu zamların nedenini bile bilmiyoruz" şeklinde konuştu.

 

İnternethaber

Bu haber toplam 1627 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.