1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Zonguldak TTK Limanı'nda süre uzuyor
Zonguldak TTK Limanı'nda süre uzuyor

Zonguldak TTK Limanı'nda süre uzuyor

Zonguldak'ta, AB müktesebatına göre tespit edilen eksikleri giderilemediği için gemi ulaşımına kapanma tehlikesi yaşayan Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) işlettiği limanda süre uzatılıyor.

A+A-

Zonguldak'ta, AB müktesebatına göre tespit edilen eksikleri giderilemediği için gemi ulaşımına kapanma tehlikesi yaşayan Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) işlettiği limanda, eksik olan unsurların tamamlandığı, İstanbul'dan kiralanan 2 römorkör ve 1 kılavuz botunun kente gelmesiyle işletme izninin uzatılacağı bildirildi.

1936'da Fransız sermayeli şirketten alınarak Türk hükümetine devredilip kurumsallaştırılan Zonguldak Limanı'nda, AB uyum süreci kapsamında 2007'de yayımlanan yönetmeliğe göre istenilen bazı standartlar belirtilen sürede sağlanamadı.

Limanların işletme izinlerine yönelik yayımlanan yönetmelik doğrultusunda yangın söndürme cihazları, sağlıkla ilgili alınacak tedbirler, alarm butonları, personele verilecek eğitimler ve kılavuzluk hizmetleri gibi 10-12 maddelik taleplerin yerine getirilememesi nedeniyle Zonguldak Liman Başkanlığınca gemilere limana yanaşma belgesi verilmedi.

Geçici yanaşma belgesiyle gemi giriş ve çıkışlarının yapıldığı limanla ilgili Denizcilik Müsteşarlığından 26 Kasım'a kadar ek süre alınmasının ardından eksikler tamamlanmaya çalışıldı.

TTK Genel Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye'deki limanlarda aranan koşulların 1 Temmuz'a kadar giderilmesinin istendiğini, ancak yetiştirilememesi üzerine 1 Kasım'a kadar bakan oluruyla sürenin uzatıldığını hatırlattı.

Koşullarını uygun hale getiremeyen limanlarda ise 1 Kasım'dan sonra yaptırım uygulanmaya başlandığını ve gemi yanaşma belgesi verilmediğini anlatan yetkililer, şunları kaydettiler:

''Biz geçici belgelerle sorun yaşamadık. Gidemeyen ya da limandan çıkamayan gemi olmadı. Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileriyle görüşerek 26 Kasım'a kadar ek süre aldık.

Bu arada da eksiklerimizi tamamladık. Kılavuzluk hizmetleriyle ilgili 13 ve 9 ton çekme gücünde 2 römorkörümüz var. Bunun yanında 2 adet 30 tonun üzerinde çekme gücüne sahip römorkör kiralamak için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile protokol yaptık.

Hafta sonu ya da yetişmezse salı gününe kadar 2 römorkör ve 1 adet kılavuz botu limana gelecek. Denizcilik Müsteşarlığı ile görüşmemiz sürüyor.

Dün gelip tespitlerde bulundular, eksiklerimizin tamamlandığını rapor ettiler. Muhtemelen ya ek süre verecekler ya da işletme iznini uzatacaklar. Şu anda sadece römorkör bekleniyor.''

KILAVUZLUK HİZMETLERİ
TTK yetkilileri, Zonguldak Liman sahası içerisinde kılavuzluk hizmetleriyle ilgili lisansın kuruma ait olduğuna da işaret ederek, şu bilgileri verdi:

''Özellikle Muslu beldesinde yapılan limanla ilgili özel şirketin başvurusu var. Denizcilik Müsteşarlığı TTK'da böyle bir lisans varken aynı liman sahası içerisinde başka kuruluşa bu lisansı vermek istemiyor. Buradaki hizmetleri de biz vereceğiz.

Bu açıdan römorkörlerin çekme gücünün yükseltilmesi önem taşıyor. Aralık ayı başında Muslu'daki limana 2 adet 60 bin tonluk gemi gelecek, onların römorkör hizmetlerini de biz yerine getireceğiz. Böylece gelirimiz de artmış olacak.''

Sadece TTK'nın değil, Türkiye'de 20'ye yakın limanın eksikleri nedeniyle sorunlar yaşadığını anlatan yetkililer, gemilerin tamamının rahatlıkla liman hizmetlerinden faydalandığını, şu ana kadar giriş ve çıkış için herhangi para cezası ödemelerinin de söz konusu olmadığını kaydettiler.

AA

Bu haber toplam 1289 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.