1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 1 yıl uzatıldı
1 yıl uzatıldı

1 yıl uzatıldı

Lübnan'da konuşlu TSK'nın görev süresi bir yıl uzatıldı.

A+A-

"Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü bünyesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 05.09.2013 tarihinden itibaren bir yıl daha UNIFIL harekâtına iştirak etmesi hususunda Anayasa'nın 92’nci Maddesi uyarınca hükümete izin verilmesine dair karar" Resmi Gazete'de yayınlandı.

Bir yıl uzatıldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, 11.08.2006 tarihinde kabul ettiği 1701 (2006) Sayılı Karar ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 05.09.2006 tarihli ve 880 Sayılı Kararı ile bir yıl için verdiği izin çerçevesinde, Türkiye, Lübnan'da konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) Silahlı Kuvvetleri unsurlarıyla katkı sağlamıştır. Söz konusu iznin süresinin, son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29.06.2012 tarihli ve 1023 Sayılı Kararıyla 05.09.2012 tarihinden itibaren bir yıl uzatıldığı ifade edildi.

Kararda, "Türkiye, UNIFIL'e yaptığı katkılarla barışı koruma harekâtının etkin biçimde icrasında önemli bir işlev üstlenmiştir. Bu çerçevede, Türkiye'nin katkısı gerek Birleşmiş Milletler sistemi içinde, gerek bölgesel ve küresel ölçekte, gerekse kapsamlı sivil-asker işbirliği faaliyetleri vasıtasıyla Lübnan toplumunun her kesimi nezdinde görünürlüğünün artmasına, ayrıca barış ve istikrarın korunmasına yönelik politikasının sürdürülmesine önemli katkıda bulunmuştur. UNIFIL'in, ülkemizin askerî kuvvet katkısında bulunduğu tek Birleşmiş Milletler Barış Gücü operasyonu olması ve hâlihazırda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi adaylığımızın söz konusu bulunması dikkate alınarak, UNIFIL Deniz Görev Gücü'ne katkımızın sürdürülmesinin önem arz ettiği değerlendirilmektedir. UNIFIL'in görev süresi, 31.08.2013 tarihinde sona erecek olup, görev süresinin bu tarihten sonraki dönem için yenilenmesi yönünde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından ağustos ayı içinde bir kararın kabul edilmesi beklenmektedir. Bu hususlar ışığında ve Lübnan'la ikili ilişkilerimiz ile bölgedeki güvenlik koşulları da göz önünde tutularak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin UNIFIL'in görev süresinin uzatılması yönünde karar alması durumunda; hudut, şümûl ve miktarı Hükümetçe belirlenecek Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, 1701 (2006) Sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı ve 880 Sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı'yla tespit edilen ilkeler kapsamında 05.09.2013 tarihinden itibaren bir yıl daha UNIFIL Deniz Görev Gücüne iştirak etmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından yapılması için Anayasa'nın 92'nci maddesi uyarınca izin verilmesi, Genel Kurul'un 06.07.2013 tarihli 132'nci birleşiminde kabul edilmiştir." denildi.

virahaber.com

Bu haber toplam 1282 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.