1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Denize Kıyısı Olmayan Gelişmekte Olan Ülkeler Konferansı başladı
Denize Kıyısı Olmayan Gelişmekte Olan Ülkeler Konferansı başladı

Denize Kıyısı Olmayan Gelişmekte Olan Ülkeler Konferansı başladı

"BM 2. Denize Kıyısı Olmayan Gelişmekte Olan Ülkeler Konferansı", Avusturya’nın başkenti Viyana’da başladı.

A+A-

"Denize Kıyısı Olmayan Ülkelerin Küresel Fırsatlara Bağlanması" konulu konferansa, BM Genel Sekreteri Ban'ın yanı sıra devlet başkanı düzeyinde Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales katıldı.

İki gün sürecek konferansa, 90 ülkeden bin kişinin katıldığı bildirildi.

"Bölgesel entegrasyona ihtiyacımız var"

Konferansın açılışında konuşan Ban, denize kıyısı olmayan 32 bulunduğunu ve bu ülkelerin işbirliği yapması gerektiğini söyleyerek "Denize kıyısı olmayan ülkeler için geliştirilen eylem planlarında yeni küresel tehditlerin göz önünde bulundurulmasına ihtiyaç var" dedi.

Kazakistan'ın Almatı şehrinde 11 yıl önce kabul edilen Eylem Planı'ndan bu yana önemli ilerlemelerin kaydedildiğini belirten Ban, "Bu konferansta, kapsamlı, iddialı ve sonuç odaklı program kabul edilmelidir. Bizim daha geniş bölgesel entegrasyona ihtiyacımız var. Bu, ticari bağları güçlendirecek ve daha dinamik bir ekonomik grup yaratacak. Dünyanın denize kıyısı olmayan 32 ülkesi ortak geleceklerini inşa etmek için güçlerini birleştirsin. Daha iyi bir dünya için birlikte çalışsın."

"Avusturya'da kanguru yok" esprisi

Açılıştan sonra basın merkezinde toplantı düzenleyen Ban'ın, konuşmasında Avusturya ile Avustralya'yı karıştırması gülüşmelere neden oldu. "Avusturya" yerine "Avustralya" diyen Ban, yardımcıları tarafından verilen bir notla uyarıldı. Avusturya ile Avustralya'nın birbirine karıştığını için üzgün olduğunu ifade eden Ban, "Bu her zaman oluyor. Biliyorum Avusturya'da kanguru yok" esprisini yaptı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ban, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Lugansk'ta düzenlenen seçimlere ilişkin bir soru üzerine, Ukrayna'nın doğusunda yaşananların uluslararası toplum tarafından büyük bir endişeyle takip edildiğini ve kendisinin de bu endişelere katıldığını söyledi.

"Ukrayna'da sorunlar barışçıl yolla çözülmeli"

Ukrayna'daki bütün tarafları önlerinde bekleyen sorunu çözmeye çağıran Ban, "Merkezi hükümet ve ülkenin doğusu, bütün sorunları diyalog ve barışçıl yollarla çözmelidir" dedi. Taraflar arasında imzalanan bir memorandum bulunduğunu hatırlatan Ban, Ukrayna halkı için gelecek günlerin daha iyi olacağını umut ettiğini ve BM İnsan Hakları Gözlem Misyonu'nun görevini sürdürdüğünü kaydetti.

Ebola virüsü

Ban, Ebola virüsüyle ilgili bir soru üzerine, "Ebola salgınına, küresel cevap verilmesi gerekiyor. BM bu konuda uluslararası desteği harekete geçirmeye çalışıyor. Umut ediyorum ki en kısa sürede Ebola virüsünü durdurabiliriz. Virüsü durdurmanın en iyi yolu, kaynağını kurutmaktır" diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1311 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.