1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Yapay resif projesiyle balıklar koruma altına alındı
Yapay resif projesiyle balıklar koruma altına alındı

Yapay resif projesiyle balıklar koruma altına alındı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, balıkların doğal yaşam alanlarını iyileştirmek ve su ürünleri üretimini artırmak amacıyla başlattığı yapay resif projesiyle balıklar koruma altına alındı.

A+A-

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, toplam 6 bin 120 bloktan oluşan 7 ayrı resif alanı oluşturdu. Projenin uygulandığı bölgede balık miktarı ve balıkçı gelirleri de arttı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, balıkların doğal yaşam alanlarını iyileştirmek ve su ürünleri üretimini artırmak amacıyla başlattığı yapay resif projesiyle balıklar koruma altına alındı. Toplam 6 bin 120 bloktan oluşan 7 ayrı resif alanı oluşturuldu. Projenin uygulandığı bölgede balık miktarı ve balıkçı gelirleri de arttı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, 2010-2012 yılları arasında pilot olarak Edremit Körfezi'nde uyguladığı yapay resif projesi meyvelerini vermeye başladı. Bakanlığın, deniz ve iç sulardaki biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi, balıkların doğal yaşam alanlarının iyileştirilmesi, su ürünleri üretiminin artırılması, kaçak avcılığın engellemesi ve kıyı balıkçılığının desteklenmesi amacıyla hayata geçirdiği yapay resif projesiyle bölgedeki balık miktarı ve balıkçı gelirleri arttı.

BEŞ YILIN GELİŞMELER İZLENECEK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Edremit Körfezinde hayata geçirdiği yapay resif projesinin etkilerini araştırmak amacıyla Ege Üniversitesi ile ortak bir çalışma başlattı.

Geçen yıl başlayan ve 5 yıl sürecek olan çalışmayla yapay resif alanındaki ekolojik ve sosyoekonomik gelişmeler izlenecek. Projeyle yapay resif alanındaki bulgular; biyolojik ekolojik, ekonomik ve sosyal yönleriyle bilimsel olarak değerlendirilerek bir rapor haline getirilecek.

BALIKÇILARIN KAZANÇLARI

Araştırma elamanlarının resif alanında yaptığı bir yıllık izleme sonuçlarına göre; avlanılan lüfer, akya, çipura gibi ekonomik değeri yüksek olan balık miktarı ile kıyı balıkçıları ve sportif balıkçıların kazançlarının arttığı ortaya çıktı.

Edremit Körfezinde pilot olarak uygulanan yapay resif projesiyle, denizin 17 ile 30 metre derinliği arasında her biri 1,5x1 ve 5x1,5 metre ebatlarında toplam 6 bin 120 bloktan oluşan 7 ayrı resif alanı oluşturulmuş, resif alanının çevresine ise koruma amaçlı 244 anti trol bloğu yerleştirilmişti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 5646 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.