1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Doğanın kusursuz estetiği: Denizatı
Doğanın kusursuz estetiği: Denizatı

Doğanın kusursuz estetiği: Denizatı

“Denizatı alt vücuttaki arka yüzgeç ve kafa solungaçlarının yanındaki göğüs yüzgeçleri ile tam bir balıktır,” diyor Wikipedia. Hani şüphe eden varsa diye. Malum şekli balıktan çok bir at embriyosuna benziyor. Hem de kusursuz estetiğe; yani altın orana sah

A+A-

İnsanların sarmalları hoş bulmalarını ve binlerce yıl öncesinden beri kullanmalarını "Sarmallardan hoşlanırız çünkü sarmalları görsel olarak kolayca izleyebiliriz," diye açıklıyor İngiliz estetikçi William Charlton. Temelinde kusursuz denge ve estetiği simgeleyen altın oran yatan sarmallar doğada şahit olabileceğiniz en eşsiz tasarımlarda karşımıza çıkıyor. İşte bu tasarım harikalarından biri de bizim denizatı balığı!

Ama denizatlarının muhteşemliği yalnızca bununla bitmiyor. O erkeği doğurgan olan nadide canlılardan biri! Hamileliği yaklaşık iki ile üç hafta arasında süren erkek denizatlarında, dişi tarafından bırakılan yumurtaları taşıyan bir kuluçka kesesi bulunuyor.

Denizatlarının özel hayatlarına girmek gibi olacak ama çiftleşen denizatları kusursuz kuyruklarını birbirlerine sarıyorlar ve dişi uzun bir tüp olan ovipositoru erkeğin kesesine getiriyor. Yumurta tüpten yukarıya erkeğin kesesine ilerliyor ve erkek daha sonra yumurtaları döllüyor.

Doğum yapan erkek denizatı, kesesini tüm bebek denizatları çıkana kadar boşaltıyor. Bebek denizatları ise keseden çıkar çıkmaz bağımsız bir hayata koşuyor. Tabii ara sıra babaları tarafından tüketilmezlerse!

Son olarak, denizatlarının tek eşli olduklarını ve sabah akşam birbirlerine kur yapmayı ihmal etmediklerini de hatırlatarak bu muhteşem canlılara saygılarımızı sunuyoruz!

ViraHaber.com

Bu haber toplam 9361 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.