1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Balıkçılar, "Tekne ödeneğinin " artırılmasını istiyor
Balıkçılar, "Tekne ödeneğinin " artırılmasını istiyor

Balıkçılar, "Tekne ödeneğinin " artırılmasını istiyor

Ordu Kumbaşı Balıkçılar Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mehmet Çalış, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izah ettiği "tekne ödeneği"nin çok düşük olduğunu, kesinlikle artırması gerektiğini söyledi.

A+A-

Ordu Kumbaşı Balıkçılar Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mehmet Çalış, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izah ettiği "tekne ödeneği"nin çok düşük olduğunu, kesinlikle artırması gerektiğini söyledi.

ORDU Kumbaşı Balıkçılar Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mehmet Çalış, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izah ettiği "tekne ödeneği"nin çok düşük olduğunu, kesinlikle artırması gerektiğini söyledi. Teknelerini avcılıktan çeken balıkçılara 10 bin liradan 35 bin liraya kadar ödeme yapılacağına işaret eden Çalış, fındık üreticisine yapılan Doğrudan Gelir Takviyesi (DGD) ve alan bazlı fındık desteklemesi gibi desteklemenin balıkçılara da yapılmasını talep etti ve ekledi: "Tekne boyu 10-20 metre olanlara 10 bin, 21-30 metre olanlara 15 bin, 31-34 metre olanlara 20 bin, 35-45 metre olanlara 30 bin, 46 metre ve üzerindeki olanlara 35 bin lira ödeme yapılacak. Bununla alakalı aranjman Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak o bizim için destekleme değil. Teknelerimizi elimizden alarak ona fiyat biçmek destekleme olmaz. Zati teknelerimiz aynı maliyeti buluyor. Bu destekleme değil bir nevi ticari plakaları azaltma emelli çalışması."

"HİBE DESTEĞİ BEKLİYORUZ"

Balık sezonunun balıkçılar açısından iyi geçmediğini, devletin kesinlikle balıkçıları henüz fazla desteklemesi gerektiğini altını çizen Mehmet Çalış, balıkçıların talep ve yakıntılarını şöyle sıraladı: "Balıkçılarımıza dayanak meydana gelmediği müddetçe sezon iyi geçmez. Sözgelişi misina ağlarımız elimizden alındı, yasaklandı. Elimizden alınan ağlar nedeniyle oluşan zararı devlet karşılamadı. Tekrar bankalardan kredi çekerek ağ aldık, bu da bütçemizi aştı. Bankalara kredi borçları ve faizlerle birlikte teknelerimizi şuan satmak zorunda kalıyoruz. 12 metreden yukarıda gırgır teknelerimizle avlanma şuanda yasaklandı. Bizler 12 metreden aşağı teknelerimizle serbest çalışmaya devam ediyoruz. Fındıkçılara nasıl dayanak veriliyorsa bizede öyle dayanak verilsin. Elimizden alınan misina ağlarımızın yerine hibe olarak dayanak bekliyoruz. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bununla alakalı dilekçeler verdik, onlarda Ankara'ya gönderdi."

BALIKÇILARIN YÜZDE 95'İ ZOR DURUMDA

Kumbaşı Balıkçılar Kooparatifi'ne kayıtlı 67 ticari plakalı, 157 amatör tekne olduğunu, devletin plakalı ticari tekneleri almasıyla teknelerin azalmayacağını da ifade eden Çalış, "Mevcut durumda Türkiye'de plakalı tekne fazlalığı var. Avrupa Birliği (AB) kanunları kapsamında teknelerin azaltılması için teknelerimiz elimizden alınıyor. Teknemizi satsakta devlete versekte aynı fiyat. Arada 5-10 bin lira fark ediyor. Daha Önceki hurda tekneleri devlet aldı, artık yoğun talepte yok. Maddi vaziyetten, banka borçlarından ötürü balıkçıların yüzde 95'i zor durumda. Bir kısmıda balıkçı teknelerini zati satıyor" dedi. Bugün başlayan av yasağının ardından 12 metreden büyük olan gırgır tekneleri balıkçı limanlarında demir atarken küçük balıkçı tekneleri de yasak olmayan balık türü avını sürdürüyor. 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1912 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.