1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bilim insanlarından "katil dalga" tespiti
Bilim insanlarından "katil dalga" tespiti

Bilim insanlarından "katil dalga" tespiti

Son yapılan bir araştırmaya göre okyanuslarda 8-9 saatte bir diğer dalgalardan çok daha güçlü katil dalgaların oluştuğu tespit edildi.

A+A-

Rus bilim insanı Irina Didenkulova, Sivastopol kentinde düzenlenen 1. Uluslararası Genç Bilim İnsanları Forumu'nda yaptığı sunumda, ‘katil dalga' olgusuna ilişkin yeni saptamaları paylaştı. Okyanuslarda ortalama 3 bin dalgadan bir tanesinin büyüklüğü ve hızı itibariyle ‘katil dalga' niteliği taşıdığını söyleyen Didenkulova, "Yani her 8-9 saatte bir katil dalga meydana geliyor. Bu, kabaca bir hesaplama ile ortaya çıkan sonuç" ifadesini kullandı.

‘Katil dalga' ifadesine antik Yunan mitolojilerinde de rastlandığına dikkat çeken bilim insanı, konuya yönelik bilimsel araştırmaların ise 1995 yılında Norveç Denizi'nde bir petrol platformunu yok eden 26 metre yüksekliğindeki dalganın tespitiyle başladığını söyledi.

NEDENİ TAM BİLİNMİYOR

Didenkulova'nın aktardığı deniz felaketleri verilere göre, 1968-1994 yılları arasında katil dalgalar yüzünden 22 süper tanker battı. Son olarak 2010 yılında Fransa'nın Marsilya kenti yakınlarında Lewis Magestic isimli büyük yolcu gemisi yine katıl dalga yüzünden sulara gömüldü. Rus uzman, katil dalgaların sürekli izlenmeyip sadece sebep oldukları tahribatlar sonucu kayda geçirildiğini belirterek, katil dalga hareketliliğinin aslında daha sık olduğunu vurguladı.

Bu dalgaların neden oluştuğunun henüz tam olarak bilinmediğini Didenkulova, bununla birlikte denizdeki akıntıların birleşmesinden dolayı meydana geldiklerine yönelik bir hipotezin var olduğunu ifade etti.

Bu haber toplam 1299 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.