1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hızlı trenin bilet fiyatı ne kadar olacak
Hızlı trenin bilet fiyatı ne kadar olacak

Hızlı trenin bilet fiyatı ne kadar olacak

İki şehir arasını 3.5 saate indiren hattın bilet fiyatları, uçaktan ucuz, otobüsten pahalı olacak. Günde 6 geliş, 6 gidiş olmak üzere 12 sefer yapacak. Gençler, yaşlılar, engelliler, öğrenciler, bileti 'ucuz' alacak.

A+A-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ankara'da gazetecilere verdiği iftar davetinde yarın Başbakan Erdoğan tarafından açılacak olan İstanbul-Ankara hızlı tren hattı hakkında bilgi verdi. Halen iki şehir arasında seyahat eden yolcuların yüzde 50'sinin otomobili tercih ettiğini belirten Elvan, bir yıl içinde 100 yolcudan 80'inin treni tercih eder hale geleceği tahmininde bulundu. Ankara-Eskişehir hattında 100 yolcudan 72'sinin, Ankara-Konya hattında 65'inin hızlı treni tercih ettiğini belirten Elvan, "Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yolcuyu demiryoluna kaydıracağız" dedi.

GÜVENLİ DEĞİL İDDİALARI... 
 
Hattın büyük bölümünde çalışır durumda sinyal sistemi olmadığı dolayısıyla da bazı sendikaların kaza uyarısı yaptığı iddialarının sorulması üzerine  Elvan, "Hat ile ilgili tüm raporlar tamamlandı herhangi bir güvenlik sıkıntısı yok. Uluslararası demiryolu güvenlik şirketi tarafından da hattın kabulü yapıldı. Burada makinistlerin hız yapma insiyatifi olmayacak. Hangi bölümde hangi hızla gidecekleri belli. Dolayısıyla trenimiz son derece güvenli" yanıtını verdi. 

BİLET FİYATI NE OLACAK? 

Ankara-İstanbul hattı bilet fiyatı ile vatandaşın alışması için başlangıçta ücretsiz seyahat imkanı tanınıp tanınmayacağı sorularını yanıtlamayan Elvan, bunların Başbakan Erdoğan tarafından açıklanacağını söyledi. Ancak bilet fiyatlarının otobüsten pahalı, uçaktan ucuz olacağını belirtti. Gençler, yaşlılar, engelliler, öğrenciler gibi bazı kesimlere indirimli fiyat uygulanacağını açıkladı. Ailelerin genellikle kendi otomobilleri ile seyahat ettiklerini belirten Elvan, bir gazetecinin "Onlara treni cazip kılmak için aile paketi fiyatlandırması olamaz mı" sorusu üzerine, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'a dönerek, "Bu öneri üzerinde çalışın" talimatı verdi.

PENDİK'TEN SONRA ULAŞIM NEYLE YAPILACAK?
 
Trende hem business hem ekonomi sınıfında yemekli ve yemeksiz olmak üzere ayrı tercih yapılabilecek. Bilet fiyatı da yemekli ve yemeksiz olarak belirlenecek. 
 
Tren Ankara'dan yola çıktıktan sonra, Sincan, Polatlı, Eskişehir,  Bozüyük,  Bilecik,  Pamukova, Sapanca, İzmit, Gebze ve son olarak Pendik'te duracak. Başlangıçta günde 6 gidiş, 6 geliş olmak üzere 12 sefer yapacak. Bu sayı gelen talebe göre daha sonra artırılabilecek. 
 
Peki ama Pendik'te inen yolcu, İstanbul'un diğer bölgelerine nasıl ulaşacak? Bakan Elvan, bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışma yapıldığını, Pendik'ten sonraki hatlar için otobüslerin olacağını açıkladı. 
 
Bakan Elvan, ayrıca trene bisikletiyle binmek isteyenler için de bir çalışma yaptıklarını, onlara bu imkanı sağlamaya çalıştıklarını anlattı. 
 
OTOBÜS FİRMALARI İFLAS ETMEZ Mİ?
 

100 yolcudan 80'inin tren ile taşınması durumunda otobüs firmalarının iflas etme ihtimalinin sorulması üzerine ise Elvan, "Bizim asıl hedefimiz, iki şehir arasında kendi otomobiliyle seyahat edenler. Bunlar yolcuların yüzde 50'sini oluşturuyor. Kaldı ki biz demiryollarını hem yolcu hem de yük taşımacılığında özel sektöre açıyoruz. Özel sektör bazı hatları işletebilecek. Buna ilişkin yasa çıktı. İkincil düzenlemeler de bitmek üzere. Otobüs firmaları gibi bazı hatları özel sektör işletecek. Bunun için bizden lisans almaları gerekecek" dedi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1269 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.