1. HABERLER

  2. BOĞAZLAR

  3. Ukrayna'dan Türkiye'ye LNG için ortaklık teklifi
Ukrayna'dan Türkiye'ye LNG için ortaklık teklifi

Ukrayna'dan Türkiye'ye LNG için ortaklık teklifi

Naftogaz Yönetim Kurulu Başdanışmanı Sergiy Oleksiyenko, "Biz Türkiye'den LNG tankerlerimizin geçişi için Boğazlar'da yardım istiyoruz. Hatta LNG terminalinin işletmesine Türkiye'nin ortak olması ile daha da ileriye götürmeye hazırız" dedi

A+A-

Naftogaz Yönetim Kurulu Başdanışmanı Sergiy Oleksiyenko, Türkiye ve Ukrayna'nın gaz depolama tesisleri başta olmak üzere birçok alanda iş birliği yapabileceğini belirterek, "Biz Türkiye'den LNG tankerlerimizin geçişi için Boğazlar'da yardım istiyoruz. Hatta iş birliğimizi inşa edeceğimiz LNG terminalinin işletmesine Türkiye'nin ortak olması ile daha da ileriye götürmeye hazırız" dedi

Türkiye ile enerji alanındaki ilişkileri ve Naftogaz şirketinin faaliyetlerini  değerlendiren Oleksiyenko, iki ülke arasında enerji alanındaki iş birliğin ilk aşamalarda olduğunu söyledi.

Oleksiyenko, Türk Akımı ve TANAP projeleri ile Türkiye'nin altyapı ve gaz depolama yatırımlarının artacağını belirterek, Ukrayna'nın bu alandaki uzmanlığını Türkiye ile paylaşabileceğini ifade etti. Oleksiyenko, "Türkiye ve Ukrayna ayrıca ara bağlantı boru hatları yoluyla gaz tedariki konusunda da iş birliğine gidebilir. Biz ara bağlantılardan aldığımız doğalgaz ile Rusya'ya olan doğalgaz bağımlılığımızdan yüzde 70 kurtulduk. Avrupa'da Rus gazı için fazla para ödeyen birçok ülke var fakat bunların arasında Türkiye ilk sırada geliyor. Bunun yerine Türkiye ara bağlantılarla Avrupa'dan gaz ithal etse yılda 1 milyar 400 milyon dolar tasarruf edebilir. Bu miktar azımsanacak bir miktar değil" diye konuştu.

Bu şekilde BOTAŞ'ın daha şeffaf bir piyasadan gaz ithal edebileceğini belirten Oleksiyenko, çeşitli gaz kaynaklarına sahip olmanın Gazprom'la yaptıkları fiyat görüşmelerinde de faydalı olduğunu söyledi. Oleksiyenko, ülkelerin alternatif kaynakları olduğunda Gazprom'un fiyat konusunda daha ılımlı yaklaştığını iddia ederek, "Yaptığımız fiyat görüşmelerinde Gazprom fiyatı kararlaştırma konusunda çok istekliydi. Eğer bir alternatifiniz yoksa Gazprom bunu size karşı kullanacaktır. Bizim alternatifimiz Avrupa idi" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'den LNG tankerlerimizin geçişi için Boğazlar'da yardım istiyoruz

Türkiye ile aynı zamanda gaz depolama tesisleri konusunda da iş birliği yapabileceklerini aktaran Oleksiyenko, Ukrayna'nın birkaç deposunu sadece Türkiye için ayırabileceklerini ve böylece özellikle İstanbul'un kış aylarındaki maksimum talebinin rahatça karşılanmasında rol oynayabileceklerini anlattı. Oleksiyenko, bu konuda BOTAŞ ile görüşmek istediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Biz Ukrayna'da bir LNG terminali kuracağız. Bunun için tüm çalışmalarımız tamamlandı. Türkiye'den LNG tankerlerimizin geçişi için Boğazlar'da yardım istiyoruz. Hatta iş birliğimizi inşa edeceğimiz LNG terminalinin işletmesine Türkiye'nin ortak olması ile daha da ileriye götürmeye hazırız. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde LNG arzının artması ve fiyatların da düşmesi bekleniyor. Türkiye şu an LNG'yi uygun bir fiyata ithal ediyor. Bu fiyat önümüzdeki yıllarda daha da düşecektir. LNG bağımsız bir enerji kaynağı. Bu alanda Türkiye ile işbirliğini gerçekleştirmek istiyoruz."

TANAP'ın önemine de değinen Oleksiyenko, bu proje sayesinde Avrupa'nın gaz güvenliğinin artırılacağını ve Ukrayna direkt olarak buradan gaz ithal etmese bile TANAP'ın Ukrayna'nın gaz tedariki açısından da büyük önem taşıdığını söyledi. 

Hazar ve Orta Doğu gazının Avrupa piyasalarına ulaşmasında Türkiye'nin rolünün yadsınamayacağını ifade eden Oleksiyenko, bu kaynakların geleceğinin Türkiye'nin yapacağı altyapı yatırımları ile doğrudan ilgisi olduğunu sözlerine ekledi.

Ukrayna 10 milyar metreküplük LNG terminalinin ilk fazını 2016, ikinci fazını ise 2018'de bitirmeyi planlıyor.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1506 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.