1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. AB ve UDHB ortak projesi tamamlandı
AB ve UDHB ortak projesi tamamlandı

AB ve UDHB ortak projesi tamamlandı

Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi kapsamında UDH Bakanlığı ile İtalya başta olmak üzere Fransa ve Litvanya arasında yürütülen “Türkiye’de Denizcilik Eğitim ve Öğretiminin Geliştirilmesi Projesi” dün düzenlenen törenle tamamlandı.

A+A-

Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi kapsamında 11 Temmuz 2012 tarihinde başlayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İtalya başta olmak üzere Fransa ve Litvanya arasında yürütülen “Türkiye’de Denizcilik Eğitim ve Öğretiminin Geliştirilmesi Projesi” tamamlandı.

“Türkiye’de Denizcilik Eğitim ve Öğretiminin Geliştirilmesi Projesi” kapanış toplantısına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, İstanbul İtalya Başkonsolusu Gianpaolo Scarante, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert, Sahil Güvenlik Komutanlığı Marmara ve Boğazlar Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mehmet Karabacak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İstanbul Liman Başkanı Gani Aygün, İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı Deniz Emniyeti ve Güvenliği Gemiadamlarının Belgelendirilmesi ve Eğitim Bölümü Başkanı Tuğamiral Nicola Carlone, İtalyan Albay Damiano Capurso, Fransa Büyükelçiliği Ekonomi Ataşesi Yardımcısı Jean Luc Viette, Litvanya Temsilcisi Prof. Viktoras Sencila katıldı.

Türkiye ile Avrupa Birliği finansmanlığında gerçekleşirken projede Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Piri Reis Üniversitesi ile Ziya Kalkavan Denizcilik Anadolu Teknik Lisesi ziyaret edildi eğitimler buralarda yapıldı.

“Türkiye’de Denizcilik Eğitim ve Öğretiminin Geliştirilmesi Projesi” kapanış toplantısında konuşma yapan Fransa Büyükelçiliği Ekonomi Ataşesi Yardımcısı Jean Luc Viette projenin çok başarılı olduğundan ve Türk denizciliğin yükselmeye devam edeceğinden bahsetti. Ardından konuşma yapan Litvanya Temsilcisi Prof. Viktoras Sencila ise önemli olanın gemilerden çok insanlar olduğunu denizcilik eğitiminin bu yüzden büyük önem arz ettiğini belirtti.

Litvanya Temsilcisi’nden sonra söz alan İstanbul İtalya Başkonsolusu Gianpaolo Scarante bu toplantının bir son değil başlangıç olduğunu belirterek ülkelerinin Türkiye’yi AB üyeliği içinde desteklediğini, AB’deki ekonomik boşluğun büyüyen Türkiye sayesinde dolacağını söyledi. Ayrıca konuşmasnda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına projedeki büyük destekleri için teşekkür eden Büyükelçi projenin sonucunun TBMM’ye iletileceğini açıkladı. Büyükelçi, Türkiye ile İtalya arasındaki büyük geçmişe sahip denizcilik geçmişinin proje başkanlığında ortaklık yapmaları sebebiyle daha da sağlamlaşıp pekiştiğini de sözlerine ekledi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert konuşmasına Türkçe olarak başlarken katılımcıların genelini düşünerek İngilizce devam etti. Projenin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Ripert, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na da teknek destek için teşekkür etti. Ripert Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile 3 tane daha eşleştirme projesi yürüttüklerini belirtirken birlikte uyumla çalışmalarından ötürü mutluluğunu dile getirdi.

İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı Deniz Emniyeti ve Güvenliği Gemiadamlarının Belgelendirilmesi ve Eğitim Bölümü Başkanı Tuğamiral Nicola Carlone konuşmasına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli’ye katkılarından dolayı teşekkür ederek başladı. Denizcilikte insanın en önemli aynı zamanda da karmaşık ve komplex bir konu olduğunu söyleyen Tuğamiral Nicola Carlone, proje sayesinde yapılan bilgi alışverişi sayesinde bu konunun öneminin tam olarak anlaşıldığı ve artık çalışmaların daha kolay yapılacağını söyledi. Tuğamiral Nicola Carlone aynı zamanda projenin bitmesinin önemli olmadığını bilgi alışverişlerinin devam edeceğini açıkladı.Tuğamiral, Piri Reis haritasının bu yıl UNESCO tarafından seçilmesinin proje için avantaj olduğunu söylerken Avrupa Birliği’ne proje desteği için teşekkür etti.

İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı Deniz Emniyeti ve Güvenliği Gemiadamlarının Belgelendirilmesi ve Eğitim Bölümü Başkanı Tuğamiral Nicola Carlone ardından konuşma yapan Yerek Eğitim Düzenleme Başkanı İtalyan Albay Damiano Capurso projenin raporunu sundu. Projenin insan faktörünün öneminin anlaşılması açısından başarılı olduğunu, denizcilik eğitimi verek kurumları ziyaret ettiklerini ve 75 kişiye eğitim verdiklerini söyleyen Carlone, çeşitli ülkelerden 26 uzmanın eğitim verdiğini belirtti.

Törende en son söz alan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli şu konuşmayı yaptı;

‘“Türkiye’de Denizcilik Eğitim ve Öğretiminin Geliştirilmesi Projesi” kapanış toplantısına hoşgeldiniz.

Sözlerime başlamadan önce Cenova Limanı’nda geçtiğimiz aylarda meydana gelen yük gemisinin kontrol kulesine çarpmasıyla sonuçlanan kazadan ötürü üzüntülerimi dile getirmek isterim.

Ayrıca tüm katılımcıların 87. yıl dönümüne adım attığımız 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutlamakla beraber Amiral Flicio Angrisano’yu Sahil Güvenlik Komutanı olarak atanmasından dolayı kutluyorum.

“Ülkemiz, Asya ile Avrupa arasında köprü vazifesi gören Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi stratejik öneme sahip denizlerle çevrili ve bu denizleri birleştiren iki önemli su yoluna ve bir iç denize sahip, tarih boyunca bunların çevresinde yaşanmış çeşitli uygarlıkları barındıran, stratejik konumu gereği günümüz dünyasında önemi daha da artan bir ülkedir. Dolayısıyla kapanışını yaptığımız proje toplantımız şüphesiz ileride yapılacak projelerinde altyapısını oluşturacaktır.

İtalya, Fransa ve Litvanya ile Genel Müdürlüğü’müz uzmanlarının ortak çalışmaları ile başarılı, zamanlama olarak proje fişine uygun bir proje sonuçlandırmaktayız. Türk tarafı proje lideri olarak proje ekibinin bu süreçte gerçekleştirdiği hummalı çalışmalarından dolayı memnuniyetimi dile getirmek istiyorum.

Bakanlığımız Türkiye’de denizcilik faaliyetlerinden sorumlu idare olarak, yenilenen STCW Sözleşmesi’nde standartları tanımlanan, gerekli bilgi, anlayış, deneyim ve meslek yeterliliği bakımından küresel standartlara sahip gemiadamlarının yetiştirilebilmesi ve denizcilik sektörüne kazandırılması maksadıyla eğitim kurumlarının geliştirilmesine büyük destek vermektedir.

Bu kapsamda bir yıllık süre zarfında yapılan çalışmaların sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu çalışma ile ekibimiz 2010 STCW Manila değişikliklerinin ulusal mevzuatımıza uyumlu hale getirilmesi amacıyla örnek bir mevzuat oluşturmuştur.

Bakanlığımız tarafından hazırlanan bu proje ile denizcilik eğitimi veren fakülteler, yüksekokullar ve liselerin teknik altyapısının tamamlanması ve Türkiye’nin Avrupa Birliği mevzuatına uyumu kapsamındaki kendi gereklerini yerine getirmesi ile hukuksal uyumluluk bakımından da tam uygunluk sağlanması hususunda önemli bir yol katedecektir.

Projenin son 5 aylık döneminde yapılan çalışmalara baktığımızda, hukuksal düzenlemelerin yanısıra, proje ekibinin yaptığı çalışmalar doğrultusunda belirlenen, eğitimcilerin eğitime katkısı olacağı düşünülen “Eğitimcilerin Eğitimi”, “Liman Devleti Kontrolü (PSC)” ve “Elektronik Harita Gösterim ve Bilgi Sistemi (ECDIS)”, “Kaza Önleme”, “Kaza Soruşturma”, “Deniz Çevre Koruma”, “STCW Sözleşmesi”, “İleri Yangınla Mücadele”, “ISM” ve “Denizcilik İngilizcesi” kursları tamamlanmış olup toplamda 75 eğitici kursları tamamlamıştır.

Ayrıca bulunduğumuz hafta içinde de kurs programının son ayağı olan “Denizcilik İngilizcesi” kursu İstanbul’da devam etmektedir.

Sözlerimi bitirmeden önce 2013 yılının UNESCO tarafından Piri Reis yılı olarak kabul edilmesi dolayısıyla bu topraklarda yetişen Piri Reis’e de değinmeden edemeyeceğim. 500 yıl önce çizdiği dünya haritası ve yazdığı 4 ciltlik Kitab-ı Bahriye eseriyle bu muazzam uygarlık tarihi içince çok önemli bir yer almıştır. Bu sebeple Piri Reis’i sadece bir denizci, sadece bir Kaptan-ı Derya olarak görmek, tanımak çok büyük bir eksiklik olacaktır.

Piri Reis aynı zamanda çok iyi bir haritacı, çok iyi bir coğrafyacı ve büyük bir bilim adamıdır. Dünya bugünkü gelişmiş teknolojiyle, bilgi birikimiyle, bugünkü harita yapma tekniklerinin en küçük ayrıntıyı verecek düzeye gelmesine rağmen 500 yıl önce Piri Reis’in çizdiği haritayı büyük bir hayranlıkla izlemektedir.

Bu kapsamda sizlere de Türk Denizciliği’ne vermiş olduğunuz değerli katkıdan dolayı teşekkür ediyorum.’

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli’nin konuşmasının ardından eğitime katılanlara sertifika taktimiyle birlikte tören sona erdi.

Törenin ardından misafirler ve katılımcılar yemek yediler. Yemek sırasında İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı Deniz Emniyeti ve Güvenliği Gemiadamlarının Belgelendirilmesi ve Eğitim Bölümü Başkanı Tuğamiral Nicola Carlone, Sahil Güvenlik Komutanlığı Marmara ve Boğazlar Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mehmet Karabacak ve Litvanya Temsilcisi Prof. Viktoras Sencila; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, İstanbul İtalya Başkonsolusu Gianpaolo Scarante, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İstanbul Liman Başkanı Gani Aygün, İtalyan Albay Damiano Capurso, Fransa Büyükelçiliği Ekonomi Ataşesi Yardımcısı Jean Luc Viette’ye hediye taktim ettiler.

udhbak-ab-proje-(1).jpg

udhbak-ab-proje-(3).jpg

udhbak-ab-proje-(7).jpg

udhbak-ab-proje-(9).jpg

udhbak-ab-proje-(10).jpg

udhbak-ab-proje-(11).jpg

udhbak-ab-proje-(12).jpg

udhbak-ab-proje-(14).jpg

udhbak-ab-proje-(15).jpg

virahaber.com

Bu haber toplam 1431 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.