1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “ ABD gezisi verimli geçti”
“ ABD gezisi verimli geçti”

“ ABD gezisi verimli geçti”

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, ABD'nin bazı eyaletlerine yapılan gezinin oldukça yoğun ve verimli geçtiğini bildirerek, ''ABD devasa bir pazara sahip" dedi.

A+A-


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında ABD'nin bazı eyaletlerine yapılan gezinin oldukça yoğun ve verimli geçtiğini bildirerek, ''ABD devasa bir pazara sahip. Her eyaletin farklı bir ülke gibi olduğunu unutmamak lazım'' dedi.

Illinois eyaletinde Şikago, Kaliforniya eyaletinde Los Angeles, Teksas eyaletinde Houston, Georgia eyaletinde Atlanta kentine gidilen ve New York;tan Türkiye;ye dönülen gezi hakkında A.A muhabirine açıklamalarda bulunan Vardan, gezinin tarihi bir gezi olduğunu anlattı.

ABD ile ticaretin, özellikle Türkiye;nin ABD;ye yaptığı 3,2 milyar dolarlık ihracat rakamının bu ülkenin kapasitesi dikkate alındığında, neredeyse bir ''hiç'' olduğunu kaydeden Vardan, şunları söyledi:

''Irak;a bile bunun iki katı ihracatımız olduğu düşünülürse, ABD ile alınması gereken oldukça fazla bir mesafenin var olduğu ortadadır. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan önderliğinde geliştirilen 2023 İhracat Stratejisinde önemli bir yer tutan ABD pazarının ele alınmasının, bu bakımdan oldukça değerli olduğunu düşünüyor ve geziyi tarihi şekilde nitelendiriyorum.

Bizler, MÜSİAD'da bu çalışmalara benzer ülke bazında faaliyetleri daha küçük ölçekte uygulamaktaydık. Ama söz konusu çalışmanın kapsamlı olması, tüm dünyayı kapsaması ve bir devlet politikası niteliği taşıması, devletin bu konuyu ciddi bir şekilde özel sektör mantığıyla ele alması bizi de ayrıca heyecanlandırmaktadır.''

''ABD kendi içinde ülkeler demektir''
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve diğer devlet yetkililerinin bir sanayici gibi ülke ülke, ABD;de de eyalet eyalet dolaşıp özel sektörün dışa açılmasına, ihracatın artmasına gayret sarf ettiğini bildiren Vardan, şöyle devam etti:

''Bunu yaparken, rastgele değil, altyapı çalışmasıyla yapıyorlar. Ön hazırlıklarla, hangi ülkenin ne tür malı aldığını, nereden aldığını, bizim onlara ne verebileceğimizi çalışarak bu gezileri planlıyorlar. ABD ise kendi içinde ülkeler demektir. Her bir eyaletin kendine has ihracatı, ithalatı var. Bizler de yapılan ön çalışma neticesinde Türkiye için önemli olduğu tespit edilen, Illinois, Kaliforniya, Teksas ve Georgia eyaletlerine ilk etapta gittik. ABD;de 3,5 yıl yaşamış biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim, her bir eyaletin kendine göre belirli bir kapasitesi var. Çoğu konularda bağımsız olarak hareket ettikleri için her biri birbirinden ayrı olarak değerlendirilmek durumunda. Tabii ki burada dağıtım kanalları da oldukça önemli ve bunlara ulaşmak gerekiyor. Ama yine de her bir eyaletin farklı bir ülke gibi olduğunu da unutmamak lazım. Sonuç itibariyle ABD devasa bir pazara sahip.''

''Gezi 2023 ihracat stratejisi için önemli''
Bilindiği gibi, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın, 2023 ihracat hedefine uygun olarak bir strateji çalışması başlattığını, bunu ilk önce Türkiye İhracatçılar Meclisi;nde (TİM) sunduğunu ve ikinci olarak MÜSİAD ile paylaştığını hatırlatan Vardan, daha sonra ihracata yönelik üretim strateji toplantıları yapıldığını ve konunun tüm detaylarıyla ele alındığını vurguladı. Görüşmeler sonucunda oluşturulan iş planının şimdi uygulanmaya konulduğunu belirten Vardan, bu açıdan da bu gezinin ayrıca önemli olduğunu kaydetti.

Vardan, şunları söyledi:

''Böylece, bu planın bir uygulama safhası gerçekleştirilmiş oldu. Tabii ki, süreç devam edecektir, stratejinin başarılı olabilmesi için etmelidir de.

Gezide Devlet Bakanı Zafer Çağlayan;ın resmi heyetinin yanı sıra, TİM ve MÜSİAD Başkanları ile İstanbul Sanayi Odası (İSO), Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Türk Müteahhitler Birliği;nin de yer almasının ve hatta tüm ihracatçı birliklerinin başkanlarının da olmasının iş planının uygulaması açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü böyle ülkemizin tamamını ilgilendiren bir politikada, ilgili aktörlerin hepsinin birbirine destek olması ve üzerilerine düşeni yerine getirmesi oldukça önemlidir. Bizler de takım oyununun birer aktörü olarak bekleneni vermek durumundayız.''

''Kişi ve kurumlar bakımından iyi bir başlangıç''
Toplantıdaki katılıma, görüşülen kişi ve kurumlara bakınca bunun iyi bir başlangıç olduğunu bildiren Vardan, şöyle konuştu:

''İrtibatlarda ülkemizin oldukça önemsendiğini görmek bizi memnun etti. Şikago, Los Angeles, Houston ve Atlanta;daki heyetler ve ikili görüşmeler bu ülkeyle ilgili yapabilecek çok iş olduğunu ve doğru bir başlangıç yaptığımızı bize gösterdi. Gezi boyunca başarılı iş görüşmeleri gerçekleştirdik. United Technologies, JP Morgan, HOK, Chase Manhattan, AECOM ve daha birçoğu. Bunların bir kısmı zaten Türkiye;de çalışan firmalar ve ilave yatırım yapma arzusu içindeler. Bu nedenle Türkiye;nin son durumunu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan;ın ağzından dinlemeleri çok iyi oldu. Bazılarına ise bu şekilde tam bir Türkiye tanıtımı yapıldı. Eksen kayması tartışmalarından, İsrail ve İran mevzularına kadar ABD vatandaşlarının bir kısmının yanlış bilgilendirildiği konularda, hepsi aydınlanmış oldu.''

Gezide dikkatini çeken konulardan biri de Los Angeles Limanı olduğunu, konteyner gemilerinin boşaltma alanlarına bakıp, onların çoğunun boş olduğunu gördükçe ABD;de işlerin daha düzelmediğini anlaşıldığını kaydeden Vardan, ''Ama şunu da söylemem lazım ki, yetkililerle yaptığımız görüşmelerde işlerin geçen senenin bu zamanlarına göre daha iyi olduğunu, ihracatlarda yüzde 15-20 artışın var olduğunu da öğrendik'' dedi.

''ABD firmaları ihracata ihtiyaç duymamışlar''
ABD Başkanı Barack Obama;nın işsizliğin azaltılması için ihracatın artırılması gerektiğine yönelik Ocak ayında yaptığı konuşmanın ardından, onların da ihracatın önemini anladıkları belirten Vardan, şöyle devam etti:

''Aslında ABD firmalarının birçoğu iç pazar odaklı çalıştıkları için bugüne kadar ihracata ihtiyaç dahi duymamışlar. Çünkü onlar için kendi pazarları kendilerine yetiyor. Ama artık işlerin bu şekilde gitmeyeceğini birçokları anlamış durumda. Ayakta kalabilmek için maliyetleri düşürmeleri gerektiğini, hatta üretim maliyetlerinin daha düşük olduğu yerlere gitmeyi düşünüyorlar. İşte tam da bu bağlamda ülkemizin teşvik sisteminden bahsedildiğinde, sistemin özellikle bazı sektörlere önemli avantajlar sağladığı anlatıldığında oldukça ilgi uyandırdı. Zaten bunu daha önce keşfedenler Türkiye;ye yatırım yapmaya karar vermiş durumda. Bunlarda ayrıca çok güzel gelişmeler olarak dikkat çekiyor.

Ayrı bir nokta da daha önce ABD;de yerleşmiş olan Türk veya Türk kökenli vatandaşlarımızın oluşturdukları Ticaret Odaları ve yaptıkları faaliyetler. Bunlar bizim MÜSİAD olarak ihracata yönelik üretim stratejilerinde de belirttiğimiz tersine beyin göçünün gerçekleştirilmesi veya orada yerleşik olanların desteklenerek ileride ülkemiz adına yerel elçiler oluşturulması açısından önem taşıyor.''

Sonuçta bir başlangıç niteliği taşıyan bu gezide elde edilen ilk izlenimlerin oldukça olumlu olduğunu vurgulan Vardan, ''MÜSİAD ve ABD;deki temsilcimiz ATCOM (Amerikan Türk Ticaret Odası) olarak Devlet Bakanı Zafer Çağlayan;ın başlattığı bu çalışmalara elimizden geldiği kadar destek vererek, ülkemizin ihracatının artırılmasına yönelik katkı sağlamaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

AA

Bu haber toplam 951 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.