1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. ADASO Adana'ya konteyner limanı istiyor
ADASO Adana'ya konteyner limanı istiyor

ADASO Adana'ya konteyner limanı istiyor

ADASO Meclis Başkanı Çomu, Adana ihracatını Mersin Limanının kaldıramayacağını belirtti " Bu sebeple Adana’da konteyner taşımacılığına imkan veren bir liman, bugünden yapılmalı” dedi.

A+A-

Aana Sanayi Odası Meclis Başkanı ve aynı zamanda Gıda Sanayii Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, Gıda Sanayii Meslek Komitesi Üyeleri ile birlikte Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül’e ziyarette bulundular.

Ziyarette ADASO Meclis Başkanı Çomu; “2023 vizyonunu gerçekleştirmek için hangi hamleler yapılması gerektiğini bugünden konuşmalıyız. Ülkemizin 2023 stratejisinde birçok konu başlığı olduğu gibi 500 milyar dolar ihracat hedefi de bulunuyor. Böylesi bir ihracat potansiyeli için limanlarımızın 3 kat daha fazla çalışması gerekiyor. Mersin limanın böyle bir kapasiteyi kaldırması mümkün değil. Bu sebeple Adana’da konteynır taşımacılığına imkan veren bir liman, bugünden yapılmalı” dedi.

Adana Sanayi Odası ve Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü arasında ortak projelerin arttırılmasını hedefleyen bu ziyarete, ADASO Gıda Sanayii Meslek Komitesi Üyelerinden Marsa Gıda’dan Hacı Nebi Özşahin ve Sanpey Gıda’dan Hasan Özkan da katıldılar.

Adana için tarım politikalarına değinilen ziyarette, Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ADANA TARIM STRATEJİSİ 2013-2017 adlı kitaptan duydukları memnuniyet dile getiren Hüseyin Nuri Çomu; “Ülkemizin 2023 stratejisinde birçok konu başlığı olduğu gibi 500 milyar dolar ihracat hedefi de bulunuyor. Dişlinin dönmesi için çarkların da buna uygun hareket etmesi gerekiyor. 500 milyar dolarlık ihracat hedefi, mevcut limanların 3 kat daha fazla çalışması gerekliliğini ortaya koyuyor.

Bugün ihracatta olmazsa olmaz niteliğindeki konteynır taşımacılığına uygun limanları incelediğimizde, mersin limanının bu tip taşımacılığa uygun olduğunu görüyoruz. Ancak mersin limanının hâlihazırdaki kapasitesinin 3 katı işlem hacmini kaldıramayacağı gayet açık. 2023 vizyonunu gerçekleştirmek için hangi hamleler yapılması gerektiğini bugünden konuşmalıyız. Bölgemizde yeni bir limana ihtiyaç var.

Bir limanın inşaat süresini ve tam kapasite hizmete erişebilme süresine göz önünde bulundurunca, yeni liman inşaatının gündeme bugünden alınması gerektiği oldukça açık. Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün, ADANA TARIM STRATEJİSİ 2013-2017 adlı çalışmasında belirttiği ‘katma değeri yüksek zirai faaliyetlere yönelmenin gerekliliği’ fikrini sonuna kadar destekliyoruz. Mevcut üretimin ihtiyacı karşılamaya yetmediği yağlı tohumda, bu ziraatı bugüne dek yapmayan çiftçimizin yağlı tohum üretimine yöneltilmesi gerekiyor. Yine çok önemi olduğuna inandığımız konu, Çukurova’da sulama imkânını daha fazla genişletmeliyiz ve hatta modern yöntemlerle sulama yapmayı yaygınlaştırmalıyız.

Daha verimli sulama ile bodur meyveciliği geliştirmeliyiz. Kuzey yarım kürede başka bölgelere nazaran 20 ila 40 gün arasında erken hasat imkânı bulunuyor. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz ve Avrupa pazarlarına ürettiğimiz birbirinden kaliteli, getirisi yüksek meyveleri ihraç etmemiz gerekiyor. Tarım politikalarımızı bu yönde belirlersek, yeni yatırımlarla bu hedeflere ulaşmak gayet mümkün. Bu noktada Tarım İlçe Müdürümüze de teşekkür ediyorum. Hazırladıkları ADANA TARIM STRATEJİSİ 2013-2017 adlı çalışmada bu ve benzeri birçok noktaya dikkat çekmişler” dedi.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1292 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.