1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Akkuyu NGS'den ÇED raporu açıklaması
Akkuyu NGS'den ÇED raporu açıklaması

Akkuyu NGS'den ÇED raporu açıklaması

Akkuyu Nükleer Santral Projesi'nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu'nun, ÇED Raporu Özel Formatı'na uygun bulunmasının ardından, raporun kamuoyu görüşüne açıldığı bildirildi.

A+A-

Akkuyu NGS AŞ 'den yapılan açılamaya göre, şirket tarafından, Mersin Gülnar İlçesi, Büyükeceli Beldesi'nde yapılması planlanan "Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi"ne ilişkin ÇED Raporu, ÇED Yönetmeliği'nin 11. maddesi doğrultusunda incelendi ve ÇED Raporu özel formatına uygun bulundu.

Bu aşamadan sonra, raporun içeriği, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ile diğer temsilcilerden oluşan İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenecek. Komisyon temsilcilerinin yapacakları inceleme ve toplantıların tamamlanmasının ardından rapora ilişkin görüş Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulacak.

Öte yandan, ÇED Yönetmeliğinin 11. maddesi gereğince, Mersin Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından proje ile ilgili inceleme değerlendirme sürecinin başladığı ve ÇED Raporu'nun halkın görüşüne açıldığı, anons, askıda ilan, internet gibi uygun araçlarla halka duyurulacak.

Bu çerçevede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi internet sitesinde 3 bin sayfanın üzerindeki raporu yayınlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, komisyon çalışmalarını ve kamuoyunun görüşlerini dikkate alarak ÇED Raporu hakkındaki kararını Akkuyu NGS A.Ş'ye iletecek. Akkuyu Nükleer Santral Projesi için yürütülen ÇED çalışmaları kapsamında ÇED Başvuru Dosyası, 2 Aralık 2011'de bakanlığa sunulmuştu.

Daha sonra 29 Mart 2012'de santralin yapılacağı Büyükeceli Beldesi'nde Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığında yapılan toplantı sonrası komisyonca belirlenen ÇED Raporu Özel Formatı ise 21 Mayıs 2012 tarihinde sunulmuştu.

Öte yandan Akkuyu NGS için hazırlanan ÇED Raporu'na göre, projenin en önemli dolaylı etkilerinden biri istihdam konusunda olacak. Projenin üç aşaması boyunca doğrudan ve dolaylı etkiler şeklinde yeni iş alanları yaratılacak. Projenin, inşaat, işletme ve işletmeden çıkarma aşamalarında doğrudan yer alacak iş gücünün yanı sıra girdi ve tüketim malı sağlayan endüstriler başta olmak üzere, enerji üretimi tedarik zincirinde yer alan tüm sanayi sektörleri üzerinde dolaylı etkileri olacak.

Projenin en yüksek inşaat döneminde 12 bin 500 kişi istihdam edilecek. Bunun yüzde 70'ine karşılık gelen 8 bin 800 kişi yerli işgücü olacak. Bunlardan yaklaşık 5 bin 600 kadarı yerel iş gücü pazarından, 3 bin 200'ü diğer bölgelerinden temin edilecek. İşletme aşamasında ise yaklaşık 4 bin işletme personelinin istihdamı söz konusu olacak.

Doğrudan yaratılan iş imkanlarının ekonomide ikincil gelişmelere neden olacağından hareketle bölge ve ülkede toplam 15 bin civarında iş pozisyonu yaratılması bekleniyor.

Akkuyu NGS inşaat personelinin ortalama aylık maaşının 1500 dolar civarında olacağını tahmin ediliyor. İnşaatın en yoğun olduğu dönemde 12 bin 500 kişi çalışacağı hesabı ile iş gücü geliri üzerindeki etkinin yaklaşık 225 milyon dolar olacağı hesaplanıyor.

Santralin işletme personelinin ortalama aylık maaşının ise 3 bin dolar civarında olacağı öngörülüyor. Bu varsayım, işletme süresince çalışacak yaklaşık 4 bin kişilik personelin Türkiye'de çalışanlardan oluşacağı ve büyük kısmının ülkede harcanacağı varsayıldığında 144 milyon dolar üzerinde doğrudan yıllık iş gücü geliri yaratılması planlanıyor.

Çalışanlara yüksek konfor vaadi

Akkuyu NGS'nin işletme döneminde toplamda 4 bin personelin çalışması bekleniyor. Bin civarındaki işletme personeli civar yerleşim merkezlerinden işe alınacak ve bu kişiler için ayrıca bir konaklama sağlanması gerekmeyecek.

Geriye kalan 3 bin kişinin aileleri ile beraber konaklaması için toplamda 4 bin 500 kişi kapasiteli bir Yaşam Merkezi Projesi planlanıyor. Yaşam merkezi, proje sahasının dışında kalan, ancak hemen bitişiğinde yer alan sahaya inşa edilecek. Yaşam merkezi, yerli malzeme ve iş gücü ile enerji tasarruflu olarak yapılacak.

Proje için yaklaşık 35 hektarlık bir alanın kullanılması öngörülüyor. Barınma birimleri için 50 bin metrekare, sosyal ve teknik altyapı için 10 bin metrekare inşaat alanı kullanılması planlanıyor.

Bu yaşam merkezi, santralın inşaat dönemi boyunca ilgili uzmanların ve denetleyicilerin barınmaları için kullanılacak. Akkuyu NGS'nin işletme aşamasında ise söz konusu kalıcı barınma tesisleri santral işletme ve bakım personeli ile onların ailelerinin kullanımına sunulacak.

Yaşam merkezinde aynı zamanda birçok sosyal tesis ve imkan olacak. Merkez içerisinde, eğitim merkezi, okul, anaokulu, sağlıkkompleksi, spor kompleksi, ticari ve personele ait yeme-içme tesisleri, mağazalar, bankalar, kültür kompleksi, yangın istasyonu, atık su arıtma tesisleri ve diğer mühendislik tesisleri bulunacak.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 866 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.