1. HABERLER

  2. SERBEST KÜRSÜ

  3. Atıklardan Enerji Üretimi Her Geçen Gün Artıyor
Atıklardan Enerji Üretimi Her Geçen Gün Artıyor

Atıklardan Enerji Üretimi Her Geçen Gün Artıyor

Mehmet Ata Ceylan atıklardan enerji üretimini değerlendirdi.

A+A-

Enerji Yatırım projeleri konusunda çalışmaları bulunan Mehmet Ata Ceylan, Türkiye’de atıklardan enerji üretimin her geçen gün arttığını belirtti.

 

Atıklardan (Evsel, Bitki, Hayvan vb.) enerji üretimi genel olarak 3 ana türe ayrılır.

Bu enerji üretim türleri şöyle sıralanabilir:

  1. “Termokimyasal Enerji Üretimi” (gazlaştırma, yakma, piroliz vb.)
  2. “Biyokimyasal Enerji Üretimi” (biyogaz vb)
  3. “Fizikokimyasal Enerji Üretimi”dir (ekstraksiyon vb.)

 

Bunların içinde en çok tercih edilenleri; yakma, biyogaz, deponi gazından (LFG) enerji üretimi türleridir. Türkiye’de şu anda yaklaşık 695 MW‘lık Atıktan Enerji üretim tesisi kapasitesi bulunmaktadır. Bunlar, 15 Adet tesisin oluşturduğu yaklaşık 118 MW’lık bir kapasite ile doğrudan yakma (Biomass) yöntemine dayalı tesislerdir.

 

Mehmet Ata Ceylan’ın ifadesine göre, biyokütle santrallerine hammadde tedariği Türkiye’de ayrı bir iş kolu haline gelmiştir. Bu tür bir enerji üretiminde sezonluk malzemelerde bir yıl boyunca hasat bekleniyor, ardından bir ay içinde bu hammaddeyi almak gerekiyor.

Öte yandan, biyogaz tesisleri sadece bir enerji, gübre tesisi ya da çevre projesi değil, milli bir projedir. Bu gibi biyogaz tesisleri aynı zamanda bir bertaraf tesisidir ve Çevre Bakanlığı tarafından da ayrıyeten desteklenirlerse sayıları daha da çok artacaktır. Almanya’da yaklaşık 10.000 ‘in ve Danimarka’da bile 7000’in üzerinde Tesis var olduğu düşünülürse, bu konuda gelişim imkanının ne kadar açık olduğu aşikardır.

Belediyelerin katı atık depolama alanlarında oluşan Deponi Gazından ( Metan-LFG) Enerji üretim proje sayısı da her geçen gün artmaktadır. Bu Projelerle, çevreye sağlanan fayda ile beraber ekonomiye de önemli kazançlar sağlanmaktadır.

Bu konuda önceden 6 ayrı projenin kurulumunda bulunmuş olan Mehmet Ata Ceylan durumu şöyle izah ediyor:

“2007’li yıllarda bu projelere başladığımızda , birçok kişi atıklardan enerji üretilebileceğine inanamıyordu. Şimdi neredeyse her ilimizde bu tarz tesisler mevcut.”

Şuanda ülkemizde mevcut olan YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) mekanizmasının, 2020 yılı sonrasında da aynen devam ettirilmesi, bu konudaki Tesis sayısını daha da arttıracaktır.

https://www.enerjibes.com/mehmet-ata-ceylan-jeotermal-enerji-yatirimlari/
http://www.pusulagazetesi.com.tr/yeka-projeleri-ve-turkiyenin-yenilenebilir-enerji-kapasitesi-110917-haberler.html

Bu haber toplam 7749 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.