1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. DEKAMER, deniz kaplumbağalarıyla ilgili önemli veriler topladı
DEKAMER, deniz kaplumbağalarıyla ilgili önemli veriler topladı

DEKAMER, deniz kaplumbağalarıyla ilgili önemli veriler topladı

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) yaralı halde bulunan 104 deniz kaplumbağasının tedavilerinin ardından doğal yaşam alanlarına geri dönüşleri sağlanırken, bu hayvanlarla ilgili önemli veriler toplandı.

A+A-

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz kaplumbağalarının önemli üreme merkezlerinin birinin Türkiye sahilleri olduğunu, üreme döneminin ardından yavrular başta olmak üzere çok sayıda deniz kaplumbağasının otlaya dolanma, insan veya doğa kaynaklı birçok nedenle yaralandıklarını bildirdi.

PAÜ bünyesinde 6 yıldır hizmet veren DEKAMER'in, yaralı kaplumbağaların başta tedavisi, ardından bu hayvanlarla ilgili verilerin toplanması yönünde çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Kaska, bu güne kadar 104 deniz kaplumbağasının tedavisini gerçekleştirdiklerini ve doğal ortamlarına geri dönmelerini sağladıklarını ifade etti.

Yaralı kaplumbağaya kan analizleri yaptıklarını, ihtiyaç halinde röntgenleri çektiklerini tedavisinin tamamlanmasının sonrasında dalma havuzlarına rehabilitasyonuna yönelik çalışmalar yürütüldüğünü bildiren Kaska, hayvanların canlı yengeç yakalayıp doğal ortamına ulaşımına kadar bak sürdürüldüğünü bildirdi.

Merkezde halen 7 deniz kaplumbağanın bakımının sürdüğünü dile getiren Kaska, deniz kaplumbağalarının korunmasının önemine dikkati çekerek "Bin yavrudan ancak biri 25 yıl sonra ergenliğe ulaşabiliyor. Biz bir yaralıyı kurtardığımız zaman, doğal dengeye önemli katkı sağlamış oluyoruz" dedi.

Deniz kaplumbağaların tedavilerinin yanı sıra kumsalda da korunmasına yönelik çalışmalar sürdürdüklerini bildiren Kaska, bu çalışmalarının dünyada büyük ilgi uyandırdığını söyledi.

- Uydudan izleniyor

Kaplumbağaların deniz yollarıyla sağlıklı verilerin ellerinde olmadığını bildiren Kaska, tedavileri yapılan hayvanların kabuklarının altına verici yerleştirdiklerini, nefes almak için su yüzüne çıktıklarında bu vericinin uyduya sinyal gönderdiğini belirterek, "Bu sayede kaplumbağaların güzergahları hakkında sağlıklı verilere ulaşmaya başladık. Bu çalışmalarda dişilerin yumurtlamanın ardından göç ederken erkeklerin ise Türkiye sahillerinden uzaklaşmadığını tespit ettik. Bunlar ülkemiz için çok önemli veriler. Biz deniz kaplumbağalarının sularımız soğumasıyla birlikte daha güneye göç ettiğini biliyorduk ancak bu göç yolunu dişilerin takip ettikleri, erkeklerin ise Muğla, Fethiye, Dalyan civarında kaldığı ortaya çıktı. Bu sularımızın ısının yeterli olduğu, erkek kaplumbağaların çok enerji sarf etmeden vücut ısılarını koruduğu, göçle gelen dişilerle çiftleşerek neslin devamını sağlamak amacıyla kumsaldan uzaklaşmadığının önemli bir göstergesi. Bu veriler, Akdeniz'de koruma alanların ilan edilmesinde hangi bölgelerin öncelikli olması gerektiği konusunda ipucu veren önemli bilgiler."

Prof. Dr. Yakup Kaska, 2015 yılındaki "Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu"nun Türkiye'de yapılmasına karar verildiğini, sempozyumun yaklaşık 90 ülkeden bin civarı kişinin katılımıyla düzenleneceğini ifade etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1259 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.