1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. DEÜDF'ye yeni fizik ve kaynak laboratuvarı
DEÜDF'ye yeni fizik ve kaynak laboratuvarı

DEÜDF'ye yeni fizik ve kaynak laboratuvarı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi Fizik ve Kaynak Laboratuvarı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse ve Dekan Prof. Dr. Güldem Cerit’in katılımıyla açıldı.

A+A-

Dokuz Eylül Üniverstesi Denizcilik Fakültesi Fizik Laboratuarı ve Kaynak Atölyesi açılışı 04 Aralık 2013 Çarşamba günü Denizcilik Fakültesi Arkas Uygulama Merkezi’nde düzenlenen bir törenle gerçekleşti.

Açılış konuşmacısı olarak kürsüye gelen Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ender Asyalı, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği binasının temelinin atıldığından beri fizik laboratuarı oluşturmak düşüncesine sahip olduklarını söyledi. Mühendislik eğitiminin gereği olarak geçtiğimiz yıl elektrik alanına, bu yıl ise mekanik ve kaynak alanlarına ağırlık vererek ABD Maine Maritime Academy’den misafir öğretim görevlisi olarak Fakültemizde bulunan Michael Schaab önderliğinde fizik laboratuarının kurulması için çalışmalara başladıklarını ve sonuçta kısa süre içerisinde Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ne bu laboratuarı kazandırdıklarını ifade etti ve bir sonraki laboratuar için şimdiden çalışmaya başladıklarını söyledi.

Sözlerine kaynak atölyesi ve uygulamalı kaynak eğitiminin önemini vurgulayarak devam eden Doç. Dr. Ender Asyalı Tekin Kazan ve Çelik Konstrüksiyon Firması’na kaynak atölyesinin oluşturulması için verdikleri destekten dolayı ve kaynak atölyesinde ders veren eğitimciler Selahattin Koca ve Hasan Koltuk’a yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Doç.Dr. Asyalı fizik laboratuarının kurulum ve kurulum sonrası eğitim faaliyetlerinde görev yapan Öğr.Gör. Semih Yılmaz, Arş.Gör. Erdem Fikir, Arş.Gör. Burcu Çelik, Arş.Gör. Ozan Beyazıt, Arş.Gör. Emin Deniz Özkan ve Arş.Gör. Ömer Arslan’a katkılarından dolayı teşekkür ederek konuşmasına son verdi.

Ardından kürsüye çıkan Michael Schaab bugünün Dokuz Eylül Üniversitesi için önemli bir gün olduğunu, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ne kazandırılan bu laboratuarın sadece fizik alanıyla ilgili değil diğer bilimsel alan çalışmalarına da fayda sağlayacağını belirtti. Michael SCHAAB fizik eğitiminde sınıfta yapılan çalışmaların eğer uygulama ve deney ortamında tekrar edilmez ise yetersiz kalacağını vurguladı. Bir fizik laboratuarı kurulması karanının alındığı andan itibaren bir ay gibi çok kısa bir sürede gerekli ekipmanların tedarik edilerek laboratuarın kurulduğunu söylen Michael Schaab bu başarıyı gerçekleştiren Öğr.Gör. Semih Yılmaz, Arş.Gör. Erdem Fikir, Arş.Gör. Burcu Çelik, Arş.Gör. Ozan Beyazıt, Arş.Gör. Emin Deniz Özkan ve Arş.Gör. Ömer Arslan’a katkılarından dolayı teşekkür ederek konuşmasına son verdi.

Üçüncü konuşmacı olarak kürsüye çıkan Öğr.Gör. Semih Yılmaz, fizik laboratuarı bünyesinde dinamik eğitim setleri, balistik atış sistemi, hareket ve kuvvet sensörleri, voltaj-akım multisensörleri ve grafik veri toplayıcıları ile fiziksel deneyleri rahatlıkla gerçekleştirebildiklerini, yapılan deneyleri ölçümleyebildiklerini, yapılan ölçümleri gerçek zamanlı olarak projektör vasıtası ile öğrencilerle beraber değerlendirebildiklerini ve ölçümlerde toplanan verileri anlık olarak işleyebildiklerini ifade etti. Öğr. Gör. Semih YILMAZ şu aşamada çarpışma, serbest ve eğik atış, enerjinin korunumu, Newton hareket kanunları, harmonik hareket, basit makineler ve benzeri deneylerin rahatlıkla yapılabildiğini söyledi.

Konuşmasında kaynak atölyesi ile ilgili bilgiler de veren Semih Yılmazamaçlarının sadece Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümünde okuyan öğrencilere kaynakçılık mesleğini öğretmek değil aynı zamanda açık denizlerde ihtiyaç duyulan kaynak işleri için gerekli alt yapıyı sağlayacak şekilde bilgi, sistem ve yöntemleri öğretmek olduğunu söyledi. Yılmaz, elektrik ark ve oksi-asetilen kaynağının, sanayide olduğu gibi denizcilik ve geminin teknik işlerinde de kullanılan bir metot olduğunu ifade ederek kullanılacak makinelerin tanıtılması ve kullanılmasının öğretilmesi, temel kaynak teknikleri, uygun işe uygun kaynak tekniğinin uygulanmasının sağlanması, iş parçalarının kaynağa hazırlanması konularının eğitim hedefleri olduğunu belirtti.

Ardından kürsüye çıkan Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Güldem Cerit, fizik laboratuarı kurulumunun Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü binası kurulduğundan beri gerçekleştirmek istedikleri bir düşünce olduğunu fakat diğer öncelikler ve denizcilik alanıyla ilgili laboratuarların kurulumu sonrasında fizik ve kaynak laboratuarlarını kurduklarını ifade etti. Mühendislik bölümlerinde fizik, kimya ve matematiğin temel alanlar olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Cerit Michael Schaab’ın laboratuar kurulumunun planlama ve uygulama aşamalarında denizcilik ve mühendislik alanındaki tecrübesi ve fikirleri ile destek olduğunu söyledi. Prof.Dr. Cerit fizik laboratuarının daha önce kurulmuş olan ve Arş. Gör. Erdem Fikir önderliğinde faaliyetlerine devam eden elektro-teknoloji laboratuarının devamı ve tamamlayıcısı niteliğini taşıdığını sözlerine ekledi. Fizik laboratuarının kurulumu için gerekli alet, ekipman ve deney setlerinin çok kısa bir süre içerisinde temin edilmesini sağlayan EDUTEK firmasına teşekkür eden Prof.Dr. Cerit kaynak atölyesi ile ilgili olarak da Tekin Kazan ve Çelik Konstrüksiyon Firması’nın destekleriyle kurulan kaynak atölyesinin alanında Dünya’nın en iyilerinden biri olduğunu ifade etti. Bir laboratuarın kurulumu ve eğitim faaliyetlerinde kullanımı için insan faktörünün önemini belirten Prof.Dr. Cerit, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Halil Köse’ye ilgili personelleri Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ne kazandırdıkları için teşekkür etti. Prof.Dr. Cerit sözlerine fizik laboratuarı ve kaynak atölyelerinin kurulması için onay ve destek veren yönetim kurulu üyelerine, öğretim üyelerine ve öğrencilere teşekkür ederek son verdi.

Son konuşmacı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse kürsüye geldi. Fizik alanının bilimin temel yapısını oluşturduğunu ifade eden Prof.Dr. Köse mühendislik eğitiminde fizik, kimya ve matematik altyapısının oluşturulmasının önemli olduğunu söyledi. Mühendislik eğitiminin standartlarını belirleyen ve denetleyen ABED, MÜDEK gibi kuruluşların da fizik, kimya ve matematik alanlarına verdikleri önemi vurgulayan Prof.Dr. Köse araştırma faaliyetleri için ayrılan bütçe paylarının her geçen yıl arttığını ve araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi için laboratuar olanaklarının var olması gerekliliğini ifade etti. Prof. Dr. Halil Köse konuşmasına fizik laboratuarı ve kaynak atölyesi kurulumunda emeği geçen herkese teşekkür ederek son verdi.

Konuşmaların ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Halil Köse, Michael Scaab, Öğr.Gör. Semih Yılmaz ve Tekin Kazan ve Çelik Konstrüksiyon Firması’ndan Adnan Antekin’e teşekkür plaketlerini sundu.

Plaket töreni sonrasını fizik laboratuarı ve kaynak atölyeleri gezilerek açılışı yapıldı. Sonrasında verilen ikram ile açılış töreni sona erdi.

deu_laboratuvar.jpg

deu_laboratuvar2.jpg

deu_laboratuvar4.jpg

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1399 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.