1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Ege Denizi Balıkçılığı ve Sorunları
Ege Denizi Balıkçılığı ve Sorunları

Ege Denizi Balıkçılığı ve Sorunları

Geza Dologh, 'Ülke olarak balık tüketmeyi sevmiyoruz. Balık kültürümüz yok'dedi.

A+A-

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, 'Ülke olarak balık tüketmeyi sevmiyoruz. Balık kültürümüz yok'dedi.

Dologh, DTO'nun Ege Üniversitesi (EÜ) işbirliğiyle EÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlediği 'Ege Denizi Balıkçılığı ve Sorunları' konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili ve 4 bin 500 deniz mili kıyı şeridine sahip olunduğunu hatırlattı.

Bu olumlu özelliklere karşın tüketilen balık miktarının diğer ülkelere göre çok az olduğunu hatırlatan Dologh, Japonya'da kişi başına yıllık balık tüketiminin 70, İzlanda da 90, Fransa'da 28, İtalya'da 23, Almanya'da 14, Yunanistan'da 26, ABD'de 20, İngiltere'de 22, Türkiye'de ise 8 kilogram olduğunu belirtti.

Dologh, balık tüketiminin azlığının en önemli nedeninin tanıtım eksiği ve beslenme alışkanlığı olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

'Ülke olarak balık tüketmeyi sevmiyoruz. Balık kültürümüz yok. Türkiye'de protein ve enerji ihtiyaçları ağırlıklı olarak tahıl, bakliyat, kırmızı ve kısmen beyaz etten sağlanıyor. Beslenme bu yolla sağlandığı için balık tüketimi akla gelmiyor. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin en önemli şartı balık yemektir. Bizim çocuklarımıza yapacağımız en önemli tavsiye, haftada iki kez balık tüketmelerini sağlamak olmalıdır. Türkiye'de bazı bölgelerde çipura ve levrek kelimeleri dahi bilinmiyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tüketim yok denecek kadar az. Bu bölgelerde görev, yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına düşüyor. İzmir'de Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği ile 'Balık Tüketimini Artırma Kampanyası'nı kısa sürede hayata geçireceğiz. Okullarda ve çeşitli mahallelerde balık pişirip, dağıtacağız.'

EÜ'nün kuruluşunun 55. yıldönümü
EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, üniversitelerin, toplumun sorunlarına çözüm üreten, bilimsel bilgiyi üretip sanayiyle paylaşan, ülke ekonomisine katkı koyan kurumlar olduğunu söyledi. EÜ'nün kuruluşunun 55. yıl dönümünde düzenledikleri çeşitli etkinliklerde, üniversitenin çeşitli fakülte ve yüksek okullarının birikimlerini harekete geçirip, kente ve Türkiye'ye neler yaptıklarını anlattıklarını vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, 'Artık üçüncü nesil üniversite dönemindeyiz. Birinci nesil üniversitede temel, öğrenmeydi. İkinci nesil üniversitede eğitim ve araştırma öncelik aldı. Şimdi ise bilgiyi üretme, araştırma, geliştirme ve sorunlara çözüm merkezli projeleri hayata geçirmeye geldi. Bu da sadece üniversitelerin kendi kaynaklarıyla yapacağı bir çalışma değildir. DTO gibi sivil toplum örgütlerinin de desteğine ihtiyacımız var. EÜ Su Ürünleri Fakültesi'ndeki öğretim üyesi arkadaşlarım çok önemli bir esere imza atarak ortaya bir kitap çıkardı. Bunu gerçekleştiren ve destek sağlayan herkese teşekkür ediyorum' diye konuştu.

Ege'nin Balıkçılık Haritası Çıkartıldı
EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen de, Türkiye'nin Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip ikinci ülke olduğunu bildirdi.

Türkiye'de 200 doğal göl, 206 baraj, 952 suni göl ile Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz olmak üzere 4 denize sahip bulunduğunu belirten Prof. Dr. Önen, şu bilgiyi verdi:

'Türkiye'de 1748 balık çiftliği var. Karasularımız ve göllerde 552 trol, 431 trol-gırgır, 505 gırgır, 156 taşıyıcı 15 bin 201 de çeşitli büyüklükte balıkçı teknesi ve kayıkları bulunmaktadır. 47 bin kişi balık avcılığı ve yetiştiriciliğinde istihdam edilmekte, 72 bin kişi de bu sektörden kazanç elde etmektedir. 600 bin tonluk üretimden elde edilen gelir 1 milyar 799 milyon 48 bin lira civarındadır. Türkiye'de 18 Su Ürünleri Fakültesi'nde bilgiyi üretime döndürmek isteyen yüzlerce akademisyen ve öğrenci bulunmaktadır.'

EÜ Su Ürünleri Fakültesi Avlanma ve İşletme Teknolojisi Bölümü Başkanı, 'Ege Denizi Balıkçılığı' kitabını yazan Prof. Dr. Adnan Tokaç, 6 kişilik ekiple hazırlanan kitabın bin adet basıldığını, Ege'nin balıkçılık haritasının çıkartıldığını kaydetti.

Panel
EÜ Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. H. Tuncay Kınacığil, panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'de kıyı balıkçılığı, sahil balıkçılığı, kültür balıkçılığı ve dalyan balıkçılığı yapıldığını, su ürünleri politikasında acilen yenilemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ege Gırgır Balıkçılar Derneği Başkanı ve DTO İzmir Şubesi Meclis Üyesi Mehmet Aksoy, deniz ürünleri avcılığında, önceki yıllara oranla yüzde 6,14 azalma olduğunu, Ege Bölgesi'nde balıkçıların en büyük sorununun karaya yanaşma iskeleleri azlığı olduğunu iddia etti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nden Hamdi Arpa, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı S.G Kurmay Kıdemli Albay Salih Aslan, Akua-Dem Deniz Mahsulleri Üretim ve Pazarlama Limited Şirketi'nden Nedim Anbar, katılımcılarla bilgi paylaşımında bulundu.

Bu haber toplam 1220 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.