1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. F-35A savaş uçaklarının siparişini erteledik
F-35A savaş uçaklarının siparişini erteledik

F-35A savaş uçaklarının siparişini erteledik

Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında, Türkiye'nin 16 milyar dolarlık F-35A savaş uçağı projesi, ABD'nin uçuş kodlarını vermeyi reddetmesi üzerine dün ertelendi.

A+A-

Bakan Gönül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, değerlendirme çalışmaları tamamlanan projelerde yüklenici firmalar ile sözleşme imzalamak üzere Savunma Sanayii Müsteşarlığının (SSM) yetkili kılındığını söyledi.

Bu çerçevede “Genel Maksat Helikopteri Projesi” kapsamında alınan tekliflerin değerlendirilmesi çalışmalarına devam edileceğini belirten Bakan Gönül, Türk Silahlı Kuvvetleri için yürütülmekte olan yurtiçi geliştirme projelerinin ihtiyaç duyduğu teknoloji altyapısını geliştirmek üzere, sanayi kuruluşları öncülüğünde üniversitelerin araştırma kuruluşlarının aktif olarak katılacağı muhtelif AR-GE projelerinin başlatılmasına karar verildiğini kaydetti.

Savunma Sanayii İcra Komitesinin çeşitli projeler kapsamında oluşan ihtiyaçların giderilmesi amacıyla çeşitli sözleşme değişiklikleri yapılması ve kaynak tahsisi konusunda SSM'yi yetkilendirdiğini ifade eden Bakan Gönül, A400M Ulaştırma Uçağı projesine ilişkin olarak sürdürülen müzakere süreci sonucunda konsorsiyum üyesi 6 katılımcı ülke ile mutabık kalınan sözleşme değişikliğinin onaylanması için de SSM'ye yetki verildiğini belirtti.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 9 ülkenin ortak olduğu konsorsiyum tarafından yürütülen JSF projesi kapsamındaki gelişmelerin de İcra Komitesi tarafından değerlendirmeye alındığını kaydeden Gönül, bu projenin; hem Hava Kuvvetleri'nin güncel teknoloji ile güçlendirilmesi hem de savunma sanayiinin uluslararası projelere aktif katılımının sağlanması açısından önem verdikleri bir proje olduğunu vurguladı.

siparişler ertelendi

Proje kapsamında üretilerek ülkeye ilk teslimatının 2015 yılında yapılması öngörülen F-35A uçaklarının ülke savunmasının ana silahlarından birini oluşturacağını anlatan Gönül, şöyle devam etti:
“1998'den beri ortağı olduğumuz JSF projesinde bir sonraki aşama olan uçak siparişlerinin verilebilmesi için proje kapsamındaki beklentilerimizin karşılanmasına yönelik müzakerelerin tatmin edici bir sonuca ulaşmadığı belirlenmiştir.Söz konusu müzakerelerin geldiği aşamaya bağlı olarak, uçak siparişlerinin verilmesi konusu, bir sonraki Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında tekrar değerlendirilecek. Son olarak SSM ve İstanbul Ticaret Odası tarafından Sabiha Gökçen Havaalanı civarında kurulması planlanan 'Teknopark İstanbul' un faaliyetleri hakkında icra komitesi bilgilendirilmiş ve ülkemizin ileri teknoloji üssü olmaya aday teknoparkın kuruluş faaliyetlerine hız verilmesi konusunda mutabık kalınmıştır.”

firmalara bir ay süre verildi

Gönül, Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Genel Maksat Helikopter ihalesinde verilen tekliflerin yeterli olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine Gönül, bir hedef fiyatlarının olduğunu, hedef fiyata bir hayli yaklaşılmasına karşın, İcra Komitesinin kabul edeceği ölçüde bir yaklaşımın olmadığını söyledi. Bu konuda Savunma Sanayi Müsteşarlığına yeniden yetki verildiğini ifade eden Gönül, bu kez belirli bir süre de tanındığını bu süre zarfında istenilen fiyata ulaşmak için çalışılacağını kaydetti. Gönül, bu sürenin bir ayı geçmeyeceğini ifade etti.

“Firmalar, bir ay içinde istenilen fiyata inmezse ne olacak” şeklindeki soruya Bakan Gönül, “İnecektir diye hesap ediyoruz. Biz iyimseriz” yanıtını verdi.

A400M Projesi'nde Türkiye'nin ek maliyet üstlenip üstlenmeyeceği yönündeki bir soruya da Gönül, bu proje için TBMM'den aldıkları bir yetki bulunduğunu, bir miktar fiyat yükselmesi olmasına rağmen, fiyatın yetki sınırları içerisinde kaldığını söyledi. Gönül, bunun 10 uçakta 111 milyon avroluk bir yükselme olduğunu, Savunma Sanayi İcra Komitesinin de bunu uygun gördüğünü bildirdi.

Gönül, müşterek taarruz uçağı JSF Projesi'nde iş payı ve teknoloji paylaşımı ile ilgili olarak çok önemli mesafeler alındığını, ancak daha fazlasını arzu ettiklerini söyledi.

ABD uçuş kodlarını vermeyi reddetti

Yaklaşık 100 uçak almayı planlayan Ankara, kodlara sahip olmadığı takdirde uçaklara gerçek anlamda hakim olunamayacağına dikkat çekti. Jetlerin dışarıdan yönlendirilebileceği, elektronik harp karşısında savunmasız kalabileceği ve yazılıma herhangi bir müdahalede bulunulamayacağına işaret edildi ve ABD'den uçuş kodlarını istedi. Buna karşın  ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye'nin uçuş kodları isteğini geri çevirdi.  

Türkiye, geleceğin "avcı uçağı" olarak tasarlanan F-35A projesinde İngiltere, İtalya, Danimarka, Norveç, Avustralya, ABD ve Kanada ile birlikte üretici ülkeler arasında yer alıyor. İlk teslimatı 2015'te gerçekleşmesi gereken proje için Hazine 10 milyar dolar bütçe ayırmıştı. Ancak uçaklar teslim edilmeden maliyetler gerekçe gösterilerek Türkiye'ye 4 milyar dolar ek fatura çıkarıldı. Lojistiğe dair diğer masraflarla birlikte bu rakamın 16 milyar dolara ulaşacağı belirtiliyor.

Bir F-35A'nın maliyeti proje başlarken 60 milyon dolar olarak hesaplanırken, şu anda en iyimser tahminle Türkiye'ye bir uçağın maliyeti 160 milyon doları bulacak. Pentagon'un toplam 2 bin 400 adet satın alacağı uçak, dikey kalkış ve iniş haricinde, hızını saatte 135 km'ye kadar düşürerek çok kısa mesafede de iniş ve kalkış yapabiliyor. Türkiye'nin satın alacağı uçaklarda ise dikey kalkış-iniş özelliği bulunmuyor. Görünmez olma ve gelişmiş savaş yetenekleri sebebiyle beşinci jenerasyon olarak ilan edilen F-35A'dan, Türkiye 100 adet almayı planlıyor. Türk Hava Kuvvetleri'nin bel kemiğini oluşturan F-16'ların yerini F-35A'ların alması bekleniyor.

A.A.

Bu haber toplam 980 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.