1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Geçim kaynakları tatlısu balıkçılığı
Geçim kaynakları tatlısu balıkçılığı

Geçim kaynakları tatlısu balıkçılığı

Gümüşhane'de akarsu yataklarına kurulan tesislerle üretilen alabalıklar yöre halkının geçim kaynağı olurken, istihdama da katkı sağlıyor.

A+A-

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, merkez ilçe başta olmak üzere Torul, Kelkit, Şiran ve Kürtün'de bu güne kadar dere kenarlarına 18 tesis kurulduğunu, tesislerdeki havuzlarda yıllık 260 ton alabalık üretildiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının balık üretimini teşvik amacıyla prim verdiğini vurgulayan Irkın, su ürünleri kayıt sistemine kayıtlı olmak koşuluyla yavru balığa tane başına 6 kuruş, normal balığın kilogramına da 65 kuruş pirim ödediğini kaydetti.

Torul ilçesine bağlı Gülaçar köyünde, köylüler tarafından kurulan kooperatif aracılığıyla 28 yıl balık üretimi yaptıktan sonra 2 yıl önce kendi tesisini kuran Necmi Yılmaz, yılda 10 bin adet balık ürettiğini söyledi.

Kendi tesisini kurduğu için çok mutlu olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Tesisimde 7 ayrı havuz var. Yavru balıklardan anaçlara kadar bu havuzlarda besleniyor. Yenecek büyüklüğe erişmiş alabalığı 1,5 liradan satıyoruz. Pişirip verdiğimizde fiyatı 3 liraya yükseliyor. Okulların tatile girmesiyle satışlarımızda önemli artışlar olmuştu. Talebin ramazandan sonra da devam edeceğini tahmin ediyoruz.

Kış aylarında ise il dışına satış yapıyoruz. Bilhassa Ankara'dan çok talep alıyoruz. Satışlardan çok memnunum. İşlerin yoğun olduğu yaz aylarında birkaç kişiyi de istihdam ediyoruz."

Yılmaz, yörede kendisi gibi çok sayıda kişinin derelerde alabalık ürettiğini, bunun hem ekonomiye katkı sağladığını hem de istihdamı artırdığını sözlerine ekledi.

virahaber.com

Bu haber toplam 1140 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.