1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gelecek senin… Denizlerine sahip çık
Gelecek senin… Denizlerine sahip çık

Gelecek senin… Denizlerine sahip çık

 “İklim değişikliğinin denizlere etkisi ve denizcilik sektörü” başlıklı İklim Değişikliği Kurultayı’nda, tehlikenin boyutları her yönüyle  ele alınıyor.

A+A-

Türkiye’de ilk kez iklim değişikliğinin denizlere etkisini kamuoyunun dikkatine sunan Deniz Kültürü Derneği “Gelecek senin… Denizlerine sahip çık” sloganıyla Nişantaşı Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ikincisi düzenlenen İklim Değişikliği Kurultayı’nda denizciler, gazeteciler, çevreciler ve bilim insanlarını bir araya geldi.

 “İklim Değişikliği Kurultayı”nda iklim değişikliğinin denizlere etkisini kamuoyunun dikkatine sunuluyor.

Başkanlığını Hakkı Şen’in yaptığı,  çocuklarımıza, gençlerimize  çevre bilincini, deniz kültürünü aşılamayı misyon edinen ve konunun üzerine hassasiyetle eğilen Deniz Kültürü Derneği “İklim değişikliğinin denizlere etkisi ve denizcilik sektörü” başlıklı İklim Değişikliği Kurultayı’nda dünyamızı bekleyen küresel bir sorun olan iklim değişikliği, enine boyuna masaya yatırılıyor.

Nişantaşı Üniversitesi’nin kampüsünde gerçekleşen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Sunuculuğunu Ayşe Olcay’ın üstlendiği etkinliğin açılış konuşması Deniz Kültürü Derneği Başkanı ve Vira Haber Genel Yayın Yönetmeni Dr. Hakkı Şen tarafından yapıldı. Kürsüye gelen Hakkı Şen, böyle bir etkinlikte birlikte hareket ettikleri için Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın ve Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’a teşekkür etti. Şen  “İklim Değişikliği Kurultayı”nı düzenlemekteki amaçlarının çocuklara ve gençlere küresel ısınma ve iklim değişikliğinin geleceğimiz için büyük bir sorun oluğunu anlatmak ve bu konuda onları bilinçlenmesini sağlamak olduğunun altını çizdi.

Deniz Kültürü Derneği olarak iklim değişikliği konusunda herkesin elini taşın altına koymasını isteyen Doktor Hakkı Şen, böylesine önemli bir konuda yerel yönetimlere de büyük iş düştüğünü açıklarken, kurultaya davet edilmelerine rağmen yerel yönetimlerin bulunmamasını da eleştirdi.

Deniz Kültürü Derneği Başkanı ve Vira Haber Genel Yayın Yönetmeni Doktor Hakkı Şen’in ardından kürsüye gelen Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın ‘’İklim Değişikliği Kurultayı”nın çok önemli bir etkinlik olduğuna dikkat çekti. Dünyanın en önemli sorunlarının başında yer almaya başlayan küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda  eğitimcilere çok iş düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Şenay Yalçın, çıkış yolu olarak temiz enerjiyi işaret etti.

Prof. Dr. Şenay Yalçın iklim değişikliği farkındalığı oluşturma konusunda eğitim kurumlarının etkili olması gerektiğinin altını çizerek “Hep hava kirliliğinden, iklim değişikliğinden bahsediyoruz. Bunun bir suçlusu olması lazım. Suçlusu da, 200 yıldan beri devam eden sanayi devrimlerinin peş peşe gelmesiyle ortaya çıkan üretim süreçlerindeki enerji. Enerjinin elde edilme yolları, ucuzluğu, bolluğu gibi.. Aynı zamanda sanayileşmenin getirdiği teknolojiyle beraber fırsatlar var elimizde. Özellikle son zamanlardaki dijital dönüşüm sonucunda daha geniş kitlelere ulaşabilme imkanımız oluştu. Farkındalık yaratmak ve bilinçli nesiller ortaya çıkarmak önemli. Bu konuda üniversitelere, eğitim kurumlarına büyük iş düşüyor” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şenay Yalçın’ın ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, Dünya Denizcilik Örgütü (IMO)nun temiz bir çevre konusunda yaptığı çalışmaları anlattı.

“İklim değişikliğinin denizlere etkisi ve denizcilik sektörü” başlıklı kurultayın açılışında konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İklim değişikliği sorununun, günümüzde karşı karşıya olduğumuz büyük, karmaşık ve kritik, ayrıca bütün dünyayı tehdit eder boyutta bir konu olduğunu vurguladı.

Mutlaka Önlemler Almamız Gerekiyor

İklim değişikliğinin etkisinin sadece sıcaklıklardaki artış olarak karşımıza çıkmadığını belirten Tamer Kıran, “Kuraklık, aşırı yağış ve seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkilerindeki artış, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, buzulların erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve farklı ekosistemlerin yanı sıra farklı coğrafyalarda yerleşik insan toplulukları da ciddi risklerle karşı karşıya… Çevreye verilen her zararın, insanlığa artan oranda geri döndüğünü küresel ölçekte yaşadığımız örneklerle görüyoruz. Bu ciddi tehdit karşısında mutlaka önlemler almamız gerekiyor.” diye konuştu.

Denizcilik Sektörü Daha Düşük Emisyon Seviyelerine Ulaşmayı Hedefliyor

Tamer Kıran, “Türk Denizcilik Sektörü, deniz çevresinin korunmasına atfettiği öneme istinaden, bu yöndeki tüm uluslararası anlaşmalara taraf olmuş ve bu anlaşmaların gereklerini yerine getirmek için elinden geleni büyük bir azim ve gayretle yapmaya çalışmaktadır.” diye konuştu.

Uluslararası denizciliğin aslında karbon salınımına en az yol açan taşıma şekli olduğunu, küresel karbondioksit emisyonlarının sadece % 3’ünün denizcilik faaliyetlerinden kaynaklandığını belirten Tamer Kıran, “Bununla birlikte yine de sektör, gemilerden kaynaklanan CO2 emisyonlarının sürdürülebilir oranlara düşürülmesi için İklim Değişikliği Sözleşmesi ile yürürlüğe giren daha düşük emisyon seviyelerine ulaşmayı hedeflemektedir.” dedi.

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün kararı ile 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren gemilerde kükürt içeriği en fazla % 0,5 olan yakıtların kullanımına başlanacağına dikkat çeken Tamer Kıran, “Söz konusu kükürt düzenlemesinin uygunluğu, tüm dünyada yoğunlaştırılmış denetimlerle kontrol edilecektir. Önümüzdeki beş yıl boyunca, yeni IMO düzenlemelerine uyumun gemi sahiplerine toplam maliyetinin yaklaşık 300 milyar ABD doları olması beklenmektedir. Bu toplam maliyet 1 Ocak 2020'den itibaren düşük kükürtlü yakıtlara geçiş yapmak için değişen küresel ihtiyacın uygulamasının maliyetini de içermektedir.” İfadelerini kullandı.

“Çevre Dostu Projeleri Yakından Takip Ediyor, Uygulama İmkanlarını Yaratmaya Çalışıyoruz”

Tamer Kıran, “IMO tarafından belirlenen süreçler dahilinde gemilerimizi çevreye duyarlı kılmak için uygulanabilir çözüm arayışlarına devam edilmektedir. Bu amaçla, yeni nesil gemi inşası, yani yeşil gemi yapımı, mevcut gemilerin doğaya duyarlı ve çevre dostu düzenlemeleri destekleyecek şekilde modernizasyonu ve kıyı tesislerinin yeşil liman ve iskelelere dönüşümü için projeleri yakından takip ediyor ve uygulama imkanlarını yaratmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

Tamer Kıran, 2019 yılının, Denizcilik Sektörü açısından çevre konusunun gerçek anlamda öncelikle ele alındığı, İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından yoğun çalışmaların yapıldığı bir dönem olduğunu belirterek, gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye Samra Samer geldi. Küresel çapta iklim değişikliği karşıtı eylemlerin Türkiye’deki  sesi olan iklim aktivisti  Samra Samer çocuklara temiz bir dünya bırakılmasını istedi. Samer Paris Anlaşması’nın önemine dikkat çekti ve Bir an önce devletlerin bu anlaşmayı imzalamasını istedi.

İklim sorununu denizcilik sektörü açısından ele almayı hedefleyen ‘İklim Değişikliği Kurultayı’nda konuşma yapan 12 yaşındaki iklim aktivisti Samra Samer “Gezegenimizdeki canlı çeşitliliği artık risk altında değil, yok oluyor. Nesli tükenen hayvan haberleri artık normalleşmeye başladı. Ormanlar yok ediliyor. Denizler plastik çöplüğüne dönüyor. Balinaların karnından tonlarca plastik çıkıyor” dedi. Samer şöyle konuştu:

"Dünyanın gerçek bir iklim krizi altında olduğuna işaret ederek “Gezegenimiz hızla ısınıyor. Ben bir buçuk yaşındayken havale geçirdim. Dünyamızın da bir havale sınırı var. 1.5 derece daha ısınırsa geri dönüşü mümkün olmayan bir döngünün içine gireceğiz. İnsanlık küresel bir yok oluş yaşayacak. Bu bir felaket senaryosu değil, bilimsel bir gerçektir."

‘Dünya şu anda hasta, hastalığının adı ise iklim krizi’

Kanada'da yapılan bir araştırma, üç ayrı eyalette yoğun olarak bulunan buzulların önemli kısmının küresel ısınma nedeniyle 50 yıl içinde yok olacağını ortaya koydu.

Dünyanın ısınmasıyla beraber buzulların eridiğinin altını çizen Samer “Dünya, içindeki ormanları, denizleri ve tüm canlılarıyla yaşayan bir organizma. Vücudumuzun bir yeri hastalandığında tedavi edilmezse, hastalık tüm bedenimize yayılır. Dünya şu anda hasta. Hastalığın adı da iklim krizi. İklim krizini biz yarattık, biz düzelteceğiz. Ablam ve ailesi Danimarka’da yaşıyor. Bu hızla devam ederse Danimarka sular altında kalabilir. Benim için Danimarka bir ülke adı değil, ailemin yaşadığı yer. Siz de böyle düşünün, sevdiğiniz insanları kurtarmak size bağlı” diye devam etti.

‘Mercan resifleri giderek yok oluyorlar’

Samer, mercan resiflerinin giderek azaldığını söyleyerek “Mercanlar benim bugüne kadar gördüğüm en muhteşem canlılardan biri. Şu anda teker teker yok oluyorlar. Fosil yakıt kullanımı sera gazı etkisine sebep oluyor. Mercan resifleri, ormanlar ve denizler gibi dünyamızın nefes almasını ve temizlenmesini sağlayan organlardır. Onlar olmazsa biz de olmayız” dedi ve ekledi:

"Paris İklim Anlaşması’nın imzalanıp, onaylanmasını ve gereğinin yapılmasını talep ediyoruz. İklim krizinin okullarda zorunlu ders olmasını istiyoruz. ‘İklim değişikliği’ değil, ‘iklim krizi’ denmesini istiyoruz. Çünkü siz bir gün kalp krizi geçirseydiniz ve biz ona ‘kalp değişikliği’ deseydik garip olurdu. Tamamen barışçıl iklim grevlerimiz devam edecek."

Samra Samer’den sonra bir konuşma yapan NTV meteoroloji editörü Gökhan Abur, karbondioksit arttıkça buzulların eridiğini, buzullar eridikçe kutuplar ile ekvator arasındaki sıcaklık farkının azaldığına bunun da deniz seviyesinin yükselmesine yol açtığını söyledi. Abur bu durumun gelecekte dünya üzerinde kalıcı hasarlar bırakacağına dikkat çekti.

Tamer Kıran’a, “Deniz Yıldızı Çevre Ödülü”

Konuşmaların ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar’a, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın ve Deniz Kültürü Derneği Başkanı Hakkı Şen tarafından “Deniz Yıldızı Çevre Ödülü” takdim edildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır da, kurultaya katılan ve iklim sorununa karşı gösterdiği duyarlılıkla dünyada başlayan kitlesel harekete Türkiye’den ilk ses veren isimlerden olan 12 yaşındaki Samra Samer’e ödülünü verdi.

Kıran Medya Oturumunda Moderatörlük Yaptı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, “İklim farkındalığı ve temiz denizler açısından medyanın toplum üzerindeki etkileri” başlığıyla düzenlenen, gazeteciler Gökhan Abur, Meliha Okur, Mahmut Övür, Oğuz Haksever ve Onur Kumbaracıbaşı’nın katıldığı oturumun moderatörlüğünü yaptı.

kurultay4.jpg

kurultay5.jpg

kurultay-001.jpg

kurultay1.jpg

kurultay2.jpg

kurultay3.jpg

kurultay6.jpg

kurultay7.jpg

kurultay8.jpg

1-168.jpg

2-176.jpg

3-170.jpg

4-131.jpg

6-053.jpg

9-019.jpg

10-012.jpg

13-008.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 7152 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.