1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Lagos avı yasağına balıkçılardan isyan
Lagos avı yasağına balıkçılardan isyan

Lagos avı yasağına balıkçılardan isyan

Muğla'da Akçapınar köyü balıkçıları, lagosa konan 15 Haziran-1 Ağustos tarihleri arasındaki av yasağına tepki göstererek, "Balık körfeze geldiğinde uygulama başlıyor, gittiğinde bitiyor" dedi.

A+A-

Muğla'da Akçapınar köyü balıkçıları, lagosa konan 15 Haziran-1 Ağustos tarihleri arasındaki av yasağına tepki göstererek, "Balık körfeze geldiğinde uygulama başlıyor, gittiğinde bitiyor" dediler.

Zengin sofralarının vazgeçilmez yiyeceği lagos balığı için uygulanan yasak Muğlalı balıkçıları isyan ettirdi. Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akçapınar köyü balıkçıları, lagos için konan 15 Haziran-1 Ağustos tarihleri arasındaki av yasağına tepki göstererek, "Lagos Gökova Körfezi'ne geldiğinde av yasağı başlıyor. Yasak kalkınca da balık gitmiş oluyor. Öte yandan kaçak avlanan dalgıçlar hergün 150-200 kilo lagos balığı avlıyorlar" dedi.

Ege ve Akdeniz'in en lezzetli ve en pahalı balıklarının başında gelen 'lagos' için uygulanan av yasağı, Gökova Körfezi kıyısında bulunan Akçapınar köyündeki balıkçıları çileden çıkardı. Lagos'un Mart-Nisan aylarında Mersin'de, ardından İzmir Karaburun ve Marmaris'te, Ağustos ayından sonra da Gökova Körfezi'ne geldiğini anlatan balıkçılar, "Böyle yasak mı olur? Yasak süresi bittiğinde zaten balık gitmiş oluyor" dediler.

9 numaralı oltayla yakalanırdı

Akçapınarlı balıkçılarından Mehmet Caner, Atlas Okyanusu'nun doğusunda, Akdeniz'de ve Ege'de bulunan bir balık türü olan 'Lagos'un aynı zamanda eti en lezzetli balık olarak bilindiğini belirterek, "Bölgemizde de Gökova kıyısındaki balıkçıların gözdesi ve en önemli geçim kaynağı olan 'lagos'a, anlamakta güçlük çektiğimiz bir dönemde av yasağı getiriliyor. Bu balığın 15 Haziran-1 Ağustos tarihleri arasında avlanmasıyla ilgili getirilen yasak, bölge balıkçılarını ekonomik anlamda perişan etti. Geçtiğimiz yıllarda 9 numaralı oltayla bu balığı avlayabiliyorduk. Ancak söz konusu tarihler arasında her türlü avlanmaya getirilen yasak bize göre düşünülmeden, araştırılmadan getirilmiştir. Çünkü Lagos, Mart-Nisan aylarında Mersin'de, ardından İzmir Karaburun'da ve Marmaris'te, Ağustos ayından sonra da Akçapınar'da görülür. Yani yasak bittiğinde balık gitmiş oluyor" diye konuştu.

Kooperatif kapanmak üzere

Eskiden her koyda 2-3 balıkçının bulunduğunu, getirilen yasakla birlikte teknelerin limana çekildiğini aktaran Caner, "Bu durum dalgıçlara yaradı. Kara ulaşımı olan yerlerde botlarla geliyorlar, günde yaklaşık 200 kilo lagos avlıyorlar. Balıkçıların mağdur edilmemesi için, av yasağı getirilen tarihler yeniden düzenlenmeli. Yasak yüzünden Akçapınar Balıkçılar Kooperatifi kapanmak üzere. Seneye bari bu hatadan dönülsün" diye konuştu.

Akçapınar Balıkçılar Kooperatifi üyelerinden Hamza Yontus da, "Yasakları savunmak için Avrupa Birliği'nin arkasına sığınıyorlar. Avrupa Birliği de bu yasakları koyuyor ama önceden planını yapıyor, altyapısını hazırlıyor. Bizimkiler ise millet ne olacak diye hiç düşünmüyor" dedi.

40 kiloyu aşabiliyor

Az bulunan bir balık olan 'Lagos'un büyüklüğü 40 kiloyu aşabiliyor. Lagos, balık halinde kilosu 60-65 liradan satılıyor. Muğla'nın turistik merkezlerinde, av yasağı süresince yerli lagos bulunmuyor, birçok işletmede Mısır'dan ithal edilen lagos satılıyor. İthal lagosun kilosu yerliye göre daha ucuz, halde 50 liradan alıcı buluyor.
 

virahaber.com

Bu haber toplam 1243 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.