1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı
Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı

İstanbul Boğazı’ndaki üçüncü köprü olma özelliğini taşıyan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 27 ay gibi rekor bir sürede tamamlanarak hizmete açıldı. ‘Dünyanın en geniş köprüsü’ olan köprü, Türkiye’nin en büyük 10 ekonomi arasına girmesine katkı sağlayacak.

A+A-

İstanbul Boğazı'na inşa edilen ve "dünyanın en geniş köprüsü" olma özelliğini taşıyan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Türkiye ve dünyadan çok sayıda liderin katılımıyla hizmete açıldı. 36 ayda bitirilmesi öngörülen proje 27 ayda tamamlanarak bir rekora imza atıldı. Türkiye’nin en büyük 10 ekonomi arasına girmesine katkı sağlayacak olan proje, 8 buçuk milyar liraya mal oldu. Birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki köprü ile otoyolun açılışı dolayısıyla Sarıyer Garipçe'de vatandaşların da katılımıyla tören düzenlendi.

26 Ağustos Cuma günü düzenlenen açılış törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile çok sayıda davetli katıldı.

Köprünün açılışında Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Asadov, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili, eski Lübnan Başbakanı Suat Hariri'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı konuk da yer aldı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden ilk geçişi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile konuklar, Cumhurbaşkanlığı otobüsüyle gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçişlerin 31 Ağustos'a kadar ücretsiz olacağı söyledi.

Üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştirdi. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını sahip Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak. Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak. Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü özel sektör işletecek. Köprüde, günlük 135 bin "otomobil eşdeğer" trafik geçişi için idare garantisi de bulunuyor. Yeni köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Geçiş ücreti otomobiller için 9 lira 90 kuruş

Köprü geçiş ücretleri, Avrupa'dan Asya'ya geçişte otomobillerde 9,90 lira, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçlarda 13,20 liradan başlayacak. Asya'dan Avrupa'ya geçişler ise ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsünde OGS ve HGS'nin yanı sıra vatandaşın köprüye alışmasını sağlamak için nakit para ile geçiş imkanı da sunulacak. Ancak sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak.

İstanbul'a nefes aldıracak

- Marmaray'ın hizmete girmesiyle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü) ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü kullanan araç sayısı geçen yıl 150 milyon yolcudan 141 milyona gerilemişti. 3. köprü ile birlikte İstanbul adeta nefes alacak.
- 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde akaryakıt ve işgücü kaybından doğan yıllık 1.8 milyar dolar zarar ortadan kalkacak.
- Yük taşıyan TIR ve kamyonların ulaşım kısıtlamasının ortadan kalkmasıyla, Türkiye’nin ithalat ve ihracatındaki zaman maliyeti düşecek.
- 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye'yi bu hedefine daha da yaklaştıracak ve çağdaş Türkiye'nin simgelerinden biri olacak.
- Proje kapsamında 300 bin ağaç Orman Genel Müdürlüğü tarafından başka yerlere aktarıldı.
- Buna karşılık bu projede 2.5 milyon ağaç dikildi. Ayrıca günde 10 bin ağaç dikiliyor. Toplamda ise 5 milyon 100 bin ağaç dikilecek.

koprul.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dalga geçenler oldu ama köprüyü yaptık

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışında yaptığı konuşmada, "Köprünün temelini büyük bir coşkuyla attık. Dalgalarını geçenler oldu, yaptırmayacağız diyenler oldu. Biz yapacağız dedik ve işte Halep oradaysa arşın burada, yaptık” dedi.

“15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün adını siz koydunuz” diyen Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi: “Boğazın altından bir Marmaray var. İnşallah 20 Aralık'ta da Avrasya Tüneli'nin açılışını yapıyoruz. Açılışını yaptığımız köprüyle denizin üzerinden üçüncü defa kıtaları birleştiriyoruz. Bu köprü hem tekerlekli, hem raylı geçişi sağlaması açısından öncü bir köprü. Bu köprü dünyada birçok yayınlara öncü olacak. Dünya filmleri buralarda çekilecek, bunu göreceksiniz. İnşallah Kanal İstanbul'un da hazırlıklarını bitiriyoruz. Çanakkale Köprüsü'nün de hazırlıklarını yapıyoruz. Niye kıskanıyorlar bizi, işte bunlardan dolayı. 3. havalimanını da 2018'de açacağız. Üç katlı büyük İstanbul tüneli de var. Ekonomide tüm göstergeler olumlu yönde seyrediyor.”

Terör eylemleri hakkında da konuşan Erdoğan, “12-13 yaşında çocukları canlı bomba olarak kullanıyorlar. Bunlar Müslüman falan değil” diyerek, “Bizim dinimiz barış dinidir. Bunlar bizim dinimizi lekelediler, ama biz bu oyunu da bozacağız” diye konuştu. “26 Ağustos 1071 Malazgirt zaferinin 945. yıldönümü ve 1922'de ise Büyük Taarruz'un başladığı tarih” diyen Erdoğan, o yüzden köprüyü 26 Ağustos’ta açtıklarını kaydetti.

Başbakan Yıldırım: Otobüs ve TIR'lar şehir içine giremeyecek

Törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım ise şunları söyledi: "Bugün İstanbul için büyük bir gün. 26 Ağustos 1071 Malazgirt zaferinin yıldönümü. İstanbul kapılarını açan Sultan Alpaslan'ın ruhu şad olsun. 15 Temmuz'da Türkiye'nin geleceği için hayatını seve seve veren şehitlerin ruhu şad olsun. İstanbul bir köprüler şehridir. İstanbul doğuyla batının köprüsüdür. Yavuz Sultan Selim Köprüsü aynı zamanda bir sanat eseri, bir mühendislik harikasıdır. Dünyanın en geniş köprüsüdür. Üzerinden demiryolu geçen en uzun köprüdür. 29 Mayıs 2013'te temelini attık. O gün dedik ki bu köprü 3 yılda bitecek. İki yıl sonra gazetenin birinde köprüden geriye iki kule kaldı dendi. O manşetleri atanlar gelsinler İstanbul'un köprüsünü görsünler. Bu köprüyü yapmaya karar verirken cumhurbaşkanımızla çok düşündük. Güzergahları beraber inceledik. Dört tane güzergah inceledik, sonunda en doğru yeri bulduk. İşte boğazın en kuzeyinde Karadeniz'in girişinde bu tarihi eseri İstanbul'a kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyon, otobüs ve TIR'lar yarından sonra şehir içine giremeyecek. İstanbul'un trafiği de biraz daha rahatlayacak."

"Milletin hizmetinde olacağız"

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da, "15 Temmuz'daki hainlik omuzlarımıza yeni bir yük yükledi. Dünden daha çok çalışacağız, dünden daha çok bu milletin hizmetinde olacağız" dedi. Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü üzerindeki demiryolu ile birlikte yaparken amaçlarının, Avrupa'yı Asya'ya bağlamanın yanı sıra Bakü-Tiflis-Kars ile birlikte bu köprünün üzerinden trenleri geçirmek, Avrupa'ya götürmek olduğunu vurguladı.

Bu haber toplam 3190 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.